Hrabě Zinzendorf - síla přesvědčení (TV film)

Dokumentární

Česko, 2010, 57 min

Lubomír Hlavsa

Velmi inteligentně udělaný dokument o "Moravských bratrech" optikou jejich příslušníků, kteří mluví vždy k věci. Vizuální rekonstrukce 18. století a historických postav byla udělána vkusně v náznacích, tady bych úroveň též ocenil. Dokument počítá s divákem seznámeným s obecnými dějinami a s dějinami protestantismu, což asi nebude zrovna masová záležitost. Na rozdíl od předchozího Šandíkova názoru si však myslím, že je dobře, že tvůrci zvolili zrovna tuto formu bez školometských základů církevních dějin (jejichž interpretace se může dle světonázoru propastně lišit!) a nemám proti průvodnímu slovu -respektuji-li, že je to dokument ochranovských o jejich víře- vůbec nic. Tu pátou hvězdičku jsem nedal jen a jen z věroučných důvodů, po formální stránce to ovšem na pět hvězdiček je!(9.1.2012)

Slušně natočený dokument, kterému ale schází jakési širší historické ukotvení. Hovoří v něm v podstatě pouze misionáři, teologové či církevní historici. Pro diváka, kterého například zajímá historie, ale přitom neví mnoho o dějinách křesťanství, dokument postrádá sdělnost. chtělo by to pevnější propojení s obecnými dějinami raného novověku. Celkový dojem: 75%(28.12.2010)

Hlavsu Vám mohu doporučit na 100%. http://www.vistafilm.cz(22.3.2012)