Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pozoruhodný historický film autora Vladimíra Körnera a režiséra Miloslava Luthera se vrací doprostřed první světové války. V poutavém i drásavém milostném příběhu vdovy po důstojníkovi, která se stala ošetřovatelkou v jednom z válečných lazaretů, a zajatce, nadaného schopností léčit vlastní energií a vůlí, se odhaluje zoufalá a nekonečná touha po štěstí a smysluplné existenci, i když doba, která se řítí kolem hrdinů příběhu, je zbavena smyslu, citu i naděje. (Česká televize)

(více)

Recenze (46)

tahit 

všechny recenze uživatele

Režisér Miloslav Luther navodil dobře ponurou atmosféru příběhu podle baladické novely Vladimíra Körnera. Oplývající smutkem a zimní krajinou konče. Nesporně filmu dominuje skvělá herečka Ingrid Timková v psychologické kresbě hlavní postavy Anežky. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Dosť ťažko sa mi tento film hodnotí. Na jednej strane dobrí herci, exteriéry, výborná ponurá atmosféra, ktorú doprevádza vážna hudba, ktorá hrá akoby v jednom kuse. Často som mal pocit, že sa film nejako vlečie a dlho trvá, kým sa v ňom konečne vykrištalizuje nejaký príbeh. Niektoré momenty boli naozaj vydarené, ale z môjho pohľadu potreboval film skrátiť alebo niečím oživiť. Ak by tento film vznikol dnes, pravdepodobne by som bol zaň vďačný a hviezdu by som pridal. Pomerne neznámy J. Šimko má charizmu a skvele sa do role hodil, takáto chlapská rola mu sadla a možno je trochu škoda, že sa nenarodil o niečo skôr a nezažil zlaté 60-70 roky slovenského filmu. 60%. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Takhle promarnit skvělý scénář a velmi slušné herecké výkony bezzubou režií je trestuhodné. Ta extrémní televiznost tomu také nepřidá. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

V televízii takmer nereprízovaný malý klenot slovenského filmu. Niežeby vyčnieval z množstva koprodukčných európskych filmov na danú tému, ale myslím že aj dnes je ťažko predstaviteľné, aby tu takýto film vznikol. Skvele napísané postavy, hutná ponurá atmosféra a jedna nie príliš šťastná dejová narážka na Krista. Luther dáva hneď na začiatku najavo, akým smerom pôjde a pokiaľ by bolo vešanie na začiatku na vás príliš silnou kávou, môžete to včas vypnúť. ()

meave 

všechny recenze uživatele

Pamätám si, že tento film ma veľmi zaujal a zabezpečil Ingrid Timkovej pevné miesto medzi mojimi obľúbenými herečkami. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Po dlhej dobe som nečakane naďabil na slovenský film, ktorý ma plne zaujal. Prispela k tomu výborná predloha a jej dokonalé stvárnenie, ku ktorému prispeli dobre vybraní herci, vynikajúca kamera, hudba a predovšetkým úžasne vytvorená ponurá atmosféra. Nepoznám tvorbu Miloslava Luthera, ale k jej spoznávaniu bol Anjel milosrdenstva vykročením správnym smerom. Kedysi dávno som videl podobný Viscontiho film Vášeň, ale na ten sa už príliš nepamätám. Verím, že Anjel milosrdenstva sa v mojej pamäti usídlil trvalejšie. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

„Nesúďme, aby sme neboli sami odsúdení...“ Klasicky tíživý film podle Vladimíra Körnera rozehrává různé pocity a zejména způsoby jednání uprostřed náročných situací za války, kdy skoro „každý myslí hlavně na to, aby přežil.“ Byla tu schopnost důstojníka, manžela velet popravám a vykonávat nadřízení i za cenu zbytečných obětí mezi lidskými životy, nápad s pohřbením sebe zaživa a následném vyléznutí pro činnost ve výzvědných slubžách a na druhé straně jedna uvnitř raněná duše křehké, ale statečné ženy, schopné sebeobětování pro pomoc, ctící potřebu zachování čestného svědomí a čestné pověsti... aneb jak praví její kolegyně: „Za vojny je väčší kumšť žiť, ako umierať...“  Líbila se mi i vedlejší postava zřízence Fera, která prostředí armádního ústavu v napjaté době dodávala až jemně bizarní nádech. Výborně napsaný příběh mě okamžitě vtáhl silnou působivou atmosférou, kterou pomáhají dotvářet zasněžené exteriéry kolem lesa a zámku stejně jako hudební doprovod složený ze skladeb klasické hudby. [80%] ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Film navozující tu správnou "körnerovskou" atmosféru a další důkaz o citu Miloslava Luthera pro kvalitní adaptace historických námětů. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Filmu sa podarilo ukázať tú atmosféru prvej svetovej veľmi dobre, to nebolo len o zákopoch, ale práve aj o tých dedinských lazaretoch. Na starne druhej je akoby bez konca, proste založí všetko na podivnej romantike, ktorú postihne smrť a čo ďalej ani srnka netuší. Iba jedna ženská začala trhať svetové rekordy v počte nebohých partnerov. Umelecká stránka pekná, ale vtesnal by som tu aj nejaké iné, prekvapivejšie línie. ()

helianto 

všechny recenze uživatele

„Za války je větší kumšt žít než umírat …“ Přesto je možné vprostřed smrti nalézt život. Dojemný a zároveň krutý příběh mladé vdovy, která se pod vlivem ztráty iluzí rozhodla nejprve k sebeobětování v podobě práce ošetřovatelky v lazaretu, aby nakonec v tomto beznadějném prostředí nalezla sebezničující vášeň a lásku. Válka však není časem lásky, je časem pokřivení základních lidských hodnot. „Pomáhat lidem je jediný způsob jak sám sebe zlikvidovat. Sebevražda bez hříchu …“ Vynikající Ingrid Timková ve strhujícím příběhu, podbarveném a umocněném nádhernou klasickou hudbou. „Mrtví se nám už posmívají, že jsme včas nezemřeli …“ ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Je to ponuré, reálie asi taky celkem sedí, ale po první půlce se to začne strašně tahat a vdova po majoru Brunovi se chová čím dál víc divně... Jako obvykle: původní Körnerova kniha je lepší - celé to tam dává mnohem víc smysl. Jinak ovšem Ingrid Timková very najs bjutiful. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Ingrid Timková je pani herečka a v tomto filme klasika M.Luthera, to potvrdzuje. Zvláštne chladné podanie postavy je v tomto prípade obrovským plusom, spolu so skvele použitou Brahmsovou hudbou - opäť po dlhej dobe slovenský film, z ktorého som mal veľkú radosť ! ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Je to temné o tom niet pochýb. Film je v mnohých miestach nepríjemný, svojou bezútešnou atmosférou sa dostáva pomaly pod kožu k čomu dopomáha aj sláčiková ťahavá hudba. Herecké výkony sú takmer bezchybné. Ani náznak prehrávania, alebo expresie. Práve tieto zložky dopomáhajú k tomu, že sa jedná o vyspelý film zo silným príbehom. Lenže rozkúskovanosť scén v ktorých prevláda hlave detail, bez výraznejšej dramatizácie spôsobujú, že hlavne v strede filmu tempo poľavuje, pohnútky ktoré mali vyplynúť zo situácií sú tu ukázané bez väčšieho dramatizujúceho podkladu a celkový dojem je tak niekde napol cesty medzi silným príbehom a tým akú ma film skutočne výpovednú hodnotu. Začiatok a koniec, kedy sa skutočne niečo deje má výborné tempo a fungujúce napätie. Ostatné mi prišlo ako výplň. Nie zlý film, ale ani nič čo by som si mal o týždeň pamätať. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Skvělá atmosféra všeobecného zmaru z první světové války. A ještě jsou tu 38letý Juraj Šimko (vězeň Kryštof) a 16letý Juraj Mokrý (chlapec Sylvio). ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Jak bývá u pana Körnera zvykem, je to dost syrové a ponuré. Ale nějak tomu něco chybí, nedokážu rozklíčovat jestli lepší herecké výkony nebo režie, možná obojí... Sečteno: průměr. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Opat raz uverejnim komentar plny hlbokofilozofickych presahov, genialnych slovnych zvratov, komentar bude plny odbornych termitov a transcedentnych hlbin najtajomnejsich kutov ludskeho podvedomia. Tak a tu je to carokrasne slovko Plane : 20 % ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Nebýt tak vleklého postoje filmu k látce, určitě bych hodnotil daleko lépe. Jinak herci a dobová atmosféra vynikající. 60% ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Přesně tyhle typy filmů v naší kinematografii postrádám. Máme Signum laudis, Švejka a hotovo. Jakoby první světová válka ani nebyla. Holt jsme válčili za Rakousko a to se dnes nenosí. Ale že to byla taky naše vlast, "kterou ovinuly nějaký mraky", na to už se dnes málokdo pamatuje. A tak je příběh z haličské fronty o to cennější. Luther dokázal prostě vytvořit takovou trochu "ujetou" atmosféru v níž se odehrává příběh "zažehnutí staré svíce" neboli vdovy, která si toho s manželem moc neužila a zamiluje se do zajatce. Kolem poskakují podivné panoptikální figurky (šéf nemocnice, stráže, zachráněný tulák), ti jsou všechno, jen ne normální. Snaha vylíčit dobu vymknutou z kloubů způsobem originálním se vydařila. Mně se příběh líbil.80% ()

Mylouch

všechny recenze uživatele

Školometsky vystavěný příběh se silným námětem, ovšem natočeným v televizní kadenci a snaživé uměleckosti. Film, ve kterém si Ingrid řekla o nadlouho nevyslyšenou šanci. ()

Reklama

Reklama