Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když se do sebe zamilovali vodník Jonáš (F. Cíl) a mlynářova dcera Karolínka (I. Korolová), neměli to vůbec jednoduché. Jonášovi v lásce bránil jeho otec, nerudný vodník Hastrbuch (J. Somr), Karolínka zase neměla tušení, že její milý Jonáš není člověk. Ještěže je tu mládek Libor (J. Gottwald), který udělá všechno pro to, aby celou ves a obzvlášť Karolínku před tím vodnickým padouchem ochránil. Co na tom, že bude intrikovat a lhát? Hlavně když dokáže, aby Karolínka Jonáše zavrhla a dala přednost jemu, udatnému Liborovi… (Česká televize)

(více)

Recenze (48)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V poslednom čase som mal možnosť zhliadnuť viacero českých televíznych rozprávkových inscenácií. Pod väčšinou z nich bola podpísaná režisérka Vlasta Janečková. Ale videl som aj zopár titulov od Svatavy Simonovej a Jiřiny Pokornej - Makoszovej. Tieto tri dámy boli špecialistkami na tento druh televíznej tvorby, zasvätili jej celú svoju kariéru. Potom som však dal možnosť aj mužovi, Petrovi Burianovi, aby sa im pokúsil konkurovať. Pustil som si jeho snímok "O vodníkovi a husličkách". To však bolo hodne slabé. Tak som dal šancu ďalšiemu režisérovi tv rozprávok, aby sa posnažil napraviť túto bilanciu. Pozrel som si snímok "Vodník a Karolínka", ktorý v roku 2010 natočil Jaroslav Hovorka. No ani on nedokáže hrať vyrovnanú partiu s pani režisérkami, ktoré som na začiatku komentára vymenoval. ** ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Na úvod, kdy Hastrbuch utopil člověka, jsem se zděsil, co že to je za pohádku. Tedy, tak dlouhé ztvárnění pořekadla, že lež má krátké nohy, doprovázené ještě k tomu opravdu příšernou hudbou, jsem ještě neviděl. Navíc s postavami, které mi byly nesympatické, i když ústřednímu páru to společně slušelo a Josef Somr a Jan Skopeček jsou prostě legendy. Potěšily mě pouze pasáže s ponocným Václavem. Moderní efekty jsou střídavě povedené. Ale vodník v kostele? No, asi se časy mění... ()

Reklama

EllienPM 

všechny recenze uživatele

Velmi krásná a hřejivá pohádka. Parádní vizuál, skvělé obsazení, venkovská i lidská opravdovost, netrapnost. Chytré texty hezkých písniček, spousta pohádkových nápadů a funkční vesnický život plný postav - takový, jaký opravdu býval (ponocný, stárek, mládek). Skvěle. Moc dobrý a možná i jediný povedený nadstandard dnešní úsečné, civilní a nenápadité tvorby i mluvy. Filip Cíl krásně hraje, a když čaruje, je nesmírně sexy. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

V TV to vyznělo jako televizní záznam ochotnické hry v exteriérech. Hudba příliš tahala za uši (slušně řečeno) a zvukař ji oproti slovům nebo textům písniček moc upřednostňoval. Z méně hudby, případně více ambientnější, by mě uši bolely mnohem méně. Další otázkou je, jestli je jednoduchost příběhu a dialogů kladem kvůli nejmenším, nebo záporem, díky zcela běžným klišé bez nějakého zvláštního pokusu o vytvoření vlastního příběhu. ~ Na druhou stranu, kamera a efekty byly skutečně vydařené a moc pěkně to vypadalo (myšleno ty efekty). ~ No, znovu už to vidět nechci. Chápu, že se musí tvůrci na něčem otrkat, ale na *** to prostě nevidím. PS: Ponaučení - když si budete hrát na vodníky a topit kamarády, je to v pořádku. Jen nezapomínejte, že si kamarády s sebou do školy v hrníčku brát skutečně nemůžete :) ()

dogrose 

všechny recenze uživatele

Pohádka si určitě zaslouží uznání za točení v reálu, kostýmy, výpravu, triky i hudbu (občas jí bylo moc). To vše ale nezachrání fakt, že to bylo nevalně odvyprávěno: jakkoli scénář příslibný, vyprávění je popisné až nepohádkové (nedotažená kompozice), bez vtipu, nadsázky, půvabu a laskavosti, což je koření, které dělá českou pohádku pohádkou a které v posledních letech tvůrcům tolik chybí. Nevím ani, zda byl lumpák potrestán, asi ne, naše společnost je přece ke zlu tolerantní. Vadí mi i výběr herců, kromě brilantního Somra tu Skopeček a Táborský nemají co hrát, Helšuse v hrnku sotva poznat. Když vidím mlynáře, jak se floutkovsky opírá o zeď, jelikož se nemele, je mi smutno - jo, jeho táta, ten by zahrál mlynáře, nebo Munzar či Haničinec! Je mi smutno z toho, že dneska toho herec ani moc umět nemusí, ani stát, hýbat se, mimiku či mluvení, posledních skoro třicet let je trend civilního herectví, tak jaképak s tím fraky! Komparsisti tu vypadají jak živí mrtví. Korolová všechna čest patří dle mého k těm všestrannějším a talentovaným, držím jí palce. Líp by se k ní v téhle pohádce hodil Gottwald, ale bez kníru. Cíl se snaží, stejně jako v předešlé pohádce stejného režiséra o Dilinovi, ale vedle holek prostě vypadá mladě a nevěrohodně. Přála bych si vidět tuhle pohádku v 70. letech od některé z našich renomovaných pohádkových režisérek, které přesně znaly umění, jak odvyprávět pohádku dětem. A to je přesně to, co pohádce chybí. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (2)

  • Pohádka byla natáčena v září 2010 ve studiích ČT a v exteriérech u rybníka Brzina, v Obděnicích na Sedlčansku a v překrásném prostředí historického mlýna v Hoslovicích. (Bart)
  • Na týden se filmaři zabydleli ve mlýně v Hoslovicích a ve skanzenu. Vše bylo pravé včetně starých malovaných hrnků. (Karlos80)

Reklama

Reklama