Reklama

Reklama

Johannes Calvin

(TV film)
  • Slovensko Ján Kalvín
všechny plakáty

Obsahy(1)

Dokument prináša obraz Jána Kalvína ako jedného z najväčších reformátorov 16. storočia. Napriek rôznym názorom na jeho osobnosť, jedna skutočnosť zostáva: tento pracovitý askéta položil nielen jeden zo základných kameňov reformácie, ale vo veľkej miere ovplyvnil aj náš súčasný spôsob života, naše vnímanie pracovnej morálky a individuality. Kto bol Ján Kalvín? A čo ho viedlo k tomu, aby vytvoril doktrínu, ktorá bola neskôr nazvaná kalvinizmus a oslovuje ľudí na celom svete dokonca až dodnes? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Mariin 

všechny recenze uživatele

Radikálně protestantský pohled na protestantského heretika. Coby dokument málo systematické; pouze obecně známé fráze a pojetí dějin jako z marxistických učebnic... ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Přehledný vzdělávací trochu suchopárný dokument o málo známém Kalvínovi. Podle rozpačitého hodnocení ostatních to asi není film, na který by jste pozvali dívku na první rande, pokud není protestantka. Podíváme – li se na Kalvína ze širšího pohledu, tak podle hinduistické tradice je 5 druhů vztahů k Bohu. 1) Vztah neutrální. Bůh je spíše filosofickou spekulací než významným ty (většina normálních věřících i ateisté) 2) Vztah služebnický (u křesťanů pravděpodobně nejčastější) 3) Rodičovský vztah (Bůh je prožíván jako něžné dítě potřebující láskyplnou péči, lidová zbožnost Vánoc či sv. František z Assisi, jesličky…) 4) Vztah milenecký. Lade důraz na emocionalitu a hluboké souznění. Vývojově jde o analogii vztahu dítěte k dítěti (respektive vztahu mladého člověka k mladému člověku) s jeho erotickofantazijími projevy se setkáváními u sv. Terezie z Avily či Jana z Kříže. 5) Vztah přátelský – typický rovině vztah dospělý - dospělý. Jde o vztah zralé racionální duchovnosti, která hledá řád, ani mravnost (détě – rodič) a strukturu v nejhlubších existencionálních otázkách život (Schweitzer, Buber, Frankl. Ideálem není dospělost (vztah dospělý – dospělý), ale bohatost možností, které se aktualizují. Zařaďte si Kalvína kam chcete. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Podařený výkladový dokument. Komparace (i s jinými protestantskými směry) a kritika Kalvína je na velmi slušné úrovni. 70%. ()

Reklama

Reklama