Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 2154 a Země je přelidněná, nemocná a znečištěná. Chudí obyvatelé planety žijí ve slamech, zatímco bohatí a mocní žijí na Elysiu, vesmírné stanici na oběžné dráze, těsně nad zemskou atmosférou. Spider, hacker žijící na Zemi v Los Angeles, provozuje lety raketoplánů na Elysium, aby propašoval lidi, kteří by tam použili Med-Bays, zařízení, která mohou léčit jakoukoli nemoc nebo špatný stav. Ministr obrany Elysia Delacourtová nechá sestřelit dvě kosmické lodě ve vesmíru, klidně zabije všechny na palubě raketoplánů a ten, který dosáhne Elysia, je zadržen. Pasažéři jsou zatčeni a deportováni zpět na Zemi. Prezident Patel pokárá Delacourtovou za její činy a pohrozí propuštěním při dalším podobném incidentu. Ta tajně nabízí generálnímu řediteli firmy Armadyne Corp, Johnu Carlylovi, doživotní zbrojní kontrakty výměnou za počítačový program, který umožní Delacourtové provést převrat a dosadit ji na prezidentský post. Carlyle program vymyslí a uloží ho do svého mozku. Na Zemi Max Da Costa  pracuje pro Armadyne Corp jako dělník, ovšem je náhodou vystaven smrtelné dávce radiace. Dostane léky s tím, že mu zbývá jen pět dní života. Max a jeho přítel Julio přijdou za Spiderem a uzavřou s ním dohodu. Pokud Max dokáže ukrást data související s Elysiem Johnu Carlylovi, zařídí Maxovi dopravu do Elysia, aby mohl použít Med-Bay k vyléčení své nemoci... (TV Nova)

(více)

Recenze (1 600)

RomaS 

všechny recenze uživatele

Tentokráte dám jen důvody proč tento film vidět. Určitě je to Matt, je to odborářský Daemon, který kope za všechny ty hodné, utiskované a chudé lidičky. Ikdyž to dělá nevědomky, protože jeho dozimetr už strhl stupnici, tak mu hlavně jde jen o vlastní kejhák. Dělá to ale absolutně neheroickým způsobem (alespoň ze začátku), lidsky a uvěřitelně. Další důvod je jeho protějšek, agent sociopat s brutálník přízvukem je opravdu dílo, které baví. Poslední a rozhodně ze všech nejlepší důvod je skvělý vizuál. Špinavá a brutální favela je v nádherném kontrastu s diamantově čistým, technologickým skvostem v podobě orbitálního Elysia. Vyšperkovaná k dokonalosti je zde i fyzika pohybu droidů a létajících bugin působících realistickým dojmem. Obzvlášť ve všech směrech jsou uchvancancující přelety vesmírem do země vyvolených. Toť vše. Stačí to? Budeme milosrdní za tu snahu ... ()

Popinodan 

všechny recenze uživatele

O hereckých výkonech nemůže být ani řeč. Ale určitě se jedná o zatím nejlepší snímek Neilla Blomkampa. Určitě předčil i distrikt 9.Sci-fi obsahovala vše co měla a film měl spád. Elysium se určitě zařadilo mezi ty lepší sci-fíčka ()

cervenyji 

všechny recenze uživatele

Tak dobře nakročeno film měl. Matt Damon tak trochu průměr, já ho prostě vidím v saku a u soudu s hezkou právničkou, než-li jako vyholenýho bijce. Kameraman má třesavku a střihač byl na tripu, už dlouho mě v kině nerozbolela hlava z nemožnosti sledovat dění. Autoři trochu líp vykreslili príběh a mytologii než-li u nevědomí, ale stejně tomu chyběl nějakej drive, prostě to tak plynulo do předem jasnýho konce. A TEĎKA! BOJ PROTI KÝČI! Role žen v těhlech filmech mě už taky rozčiluje! Proč? Proč všude cpát kýčovitou láskoidní záplatku a kdo chce hezkou babu nahou, tak si pustí porno. To samé neustálej záběr na vteřiny do výbuchu bomby, stahování dat nebo čehokoliv, tohle už nenapíná ani sedmiletý dítě. Asi je publikum stupidnější a stupidnější, jinak si nedovedu představit, proč nám všichni autoři dneska neustále všechno vysvětlujou, aby to jako divák opravdu pochopil. Jodie Foster umře a ozve se, obyvatel Elysia zemřel! Z čeho se to ozvalo? Nikde žádný droid, systém, rozhlas, nic! Je to prostě vsunutá hláška pro blbečky, aby pochopili! A tohle je téměř všude a při všem. TEĎ NESROVNALOSTI FILMU: Elysium nemá žádné protiletadlové zbraně a tak ho chrání agenti ze země, skoro každý den se na elysium dostávají piráti a páchají na Elysiu škody, zhruba ve 3/4 filmu Elysium rozhodne uzavřít vzdušené nebe pro pozemštany a jeho armádní lodě s žoldáky létat mohou, tak proč to neudělaj dřív? Droni, další kapitola, celá polovina je o nich, obrovská továrna, obrovská výbava na Elysiu, soukromé ochranky... aha takže ke konci rozmašírujou Elysium tři borci a po dronech ani památky? Dokonce majitel fabriky na zemi má dvoučlenou, zlatou, vip ochranku a prezdient Elysia chodí v doprovodu dvou chudáků ve SWAT maskách. Hrozně takový nevěrohodný, furt se člověk ptá proč to tak bylo, nevim, nedává ten film smysl. Supervizor speciálních efektů ale dostane jedničku. Autor hudby pak ale jedničku pěstí na čelo, takhle vybrat Zimmera, to se nedělá! ()

vofo 

všechny recenze uživatele

Pro mě ke konci "hitové" sezóny nejlepší sci-fi. Je příjemné vidět film, který přijde s novými nápady a šlape to. Hvězdou celého filmu ale není Damon či Blomkamp, Copley. Jeho Krueger je postava, která představuje čiré válečné šílenství. Copley si postavu užívá a hraje jí s velkou chutí. ()

david666 

všechny recenze uživatele

Po právu dobré hodnocení. Máme tady Damona v roli, která mu sedla (a la Bourne), skvělou Jodie Foster a výborného záporáka v podání Sharlto Copleyho. K tomu určitý sociální přesah, kvalitně ztvárněný rozdíl mezi peklem (Zem) a rájem (Elysium). Navíc si myslím, že (ne přesně jako ve filmu) takhle nějak dopadne rozevírání sociálních nůžek mezi bohatými a obyčejnými lidmi. ()

Willynka 

všechny recenze uživatele

Vizuální orgáč z perfektně vymyšleného distopického světa zabil blbý scénář s debilním happy-endem. Ještě jeden (lepší) pokus a Blomkamp se oficiálně stane v mých očích scifi vizionářem minimálně tohoto desetiletí. ()

Sharkman 

všechny recenze uživatele

Naprosto o nicem, jen levicovy pohled o rozdeleni dle movitosti lidi a chybejici lekarske peci tretiho sveta. Dalsi multikulti film o hovnu. ()

Skutik 

všechny recenze uživatele

Nadupané výpravné akční sci-fi s pokulhávajícím příběhem, které vás sice nenechá ani chvíli v klidu, ale znova to už vidět chtít nebudete. Děsně mi to připomnělo Island, jen s tím rozdílem, že nápaditost, která Islandu rozhodně nechybí zde bylo nutno vyvažovat vizuálními efekty, akčním střihem a kamerou, připomínajícími až nápadně Battlefield 3. Matta Damona i Jodie Foster jsem už viděl v pětihvězdičkových rolích, tady mi přišlo, že dělají jen kompars hollywoodským efektům a prakticky nehrají. Lepší výkon snad podává i ten namakaný záporák (ten s bordelem na ksichtě, Fichtnerův výkon se zde neblíží jinak nikomu =)). Škoda, celkem by mě zajímalo, co by s námětem dovedl udělat někdo kdo umí, třeba takový Alexander Nolan nebo Tom Tykwer. Chlapci dávají 3,5* s odřenýma ušima. ()

lopja 

všechny recenze uživatele

Ako velmi pekne graficke spracovanie, stroje planeta a celkovo efekty. Dej bol tiez zaujimavy hoci si myslim az prilis zlozity ale niektore veci nemuseli tak prehnat a mohli to urobit inou cestou ako napriklad ten postroj co zvacsoval silu a rychlost a bol napojeny na mozok. Alke celkovo celkom dobry pocit mam z tohto filmu a vobec nelutujem ze som nan bol v kine. ()

Trinculo 

všechny recenze uživatele

Film, který zůstal stát někde uprostřed. Elysium není nic jiného než nekonečná úlitba bohům dnešní filmové produkce, která vlastní příběh rozškube na kusy. Nelze kráčet středem cesty, když je na ní hustý provoz. ()

infernet 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem dát původně čtyři hvězdičky, protože jde sice o pěknou jízdu s výbornými efekty, která ale bohužel občas jakoby kulhala na jednu nohu (stejně jako Max v určité části filmu... :-) ). Jenže z jednoho důvodu musím přitlačit a ten se jmenuje Sharlto Copley, protože on pro mě aspiruje mezi filmovými záporáky na hajzla roku! Co ten s tim ksichtem dokáže... :-) ()

Sgt.Tracnik 

všechny recenze uživatele

Rozhodně koukatelný. Na konci začne scénář trochu drhnout, celé je to trochu klišé, ale fajn film, zvlášť na velkém plátně. Nový filmový hrdina Kruger ?! ()

fafejt001 

všechny recenze uživatele

Mnoho explozí , násilí , střelby a od polovin k závěru akce stíhá akci . Nakonec umírá hrdina filmu pro lidstvo , aby se mělo dobře a jistě budou na něj s láskou vzpomínat , jak to tak chodí . Ve filmu je také zázračný přístroj , který Vás vyléčí rychle z každé nemoci . Takže sci-fi . Nebyl to špatný film , to vůbec ne , ale toho střílení bylo až moc . Nějak mne to zvláštˇ neoslovilo . To je moje smůla . ()

x_dan 

všechny recenze uživatele

Nepochopím, jak může mít tak dobře natočený film, tak ubohý scénář. Člověk se v kině baví a místy se chytá za hlavu... ()

kverula 

všechny recenze uživatele

Příběh velice podobný Paralelním světům. A přitom natočený méně napaditě. Matta Damona mám strašně ráda a Jodie Foster mi tam sedla jak hrnec na prdel, tak soudím, že jsem to dokoukala jen kvůli nim. Příliš málo. ()

Vault_13 

všechny recenze uživatele

Jak začít...Elysium je pro mě zklamáním roku. Ale možná si za to můžu sám, protože jsem se na tento film (jakožto fanoušek District 9, který mám v TOP10) tak moc těšil. __________ Nebudu tady, jako mnozí, řešit nějakou ideologii, protože to je podle mě zbytečné a nemám rád jednoduché nálepy typu "levičák" x "pravičák". __________Trailer mě navnadil více než dost. Ale v kině...Už začátek mi přišel příliš popisný. Vše důležité bylo ukázáno už na začátku filmu, film tak nějak vygradoval v první půlce a nedostavoval se žádný "wow effect". Připadá mi to trochu jako promarněná šance. Z toho natočeného materiálu by šlo dle mého názoru udělat skvělý film, ale "na cestě" se někde něco pokazilo a výsledné puzzle sice pasovalo do sebe, ale připadalo mi, jako by byly některé dílky násilně vecpány někam, kam nepatřily, jen aby to sedělo. Efekty, herecké výkony, řemeslná práce, to je, stejně jako u District 9, klidně i za těch 5 hvězd. Ale ty logické lapsy, to už je horší. Když pominu to, že by pro oligarchii budoucnosti bylo jednodušší nechat pracovat místo lidí androidy ("Stroje vyrábějí stroje, jak perverzní!"), zbavit planetu zbylých lidí (s deportací, neposkytnutím zdravotní péče, sestřelením, nemají - až na výjimky - problém), vyčistit životní prostředí a časem vybudovat Elysium přímo na Zemi, tak proč musí v rámci obrany, probůh, aktivovat nějakého agenta na Zemi, aby ten sestřelil svými raketovými udělátky lodě směřující k orbitální stanici, místo toho, aby umístili na tu stanici několik výkonných děl, odrážecí silové pole, automatický deportační mechanismus...cokoliv. A takových chybek a podnětů k přemýšlení je tam víc. Zamrzí to, protože tohle mohl být stejně skvělý film, jako District 9. ()

wick 

všechny recenze uživatele

Průměr...který jsem přes nadšené ohlasy čekal. Nelíbil se mi District a ani Elysium není nic, co by stálo za nějaký hlubší rozbor. Za ty peníze by to natočil každý zdatnější režisér možná i líp a nemusel by tam ani cpát tu hloupou politickou agitku o spravedlivém a vysněném světě rovnosti. Robotický úředník mi připomněl starý dobrý Total Recall, který jsem si teď koupil na Blue ray. Elysium bych nechtěl na placce ani zadarmo. ()

Pute 

všechny recenze uživatele

Prostředí, ve kterém se film odehrává, velmi překvapivě připomíná District 9. Dějově jde o trochu jinak převyprávěný District 9. Bohužel zbytek je ale mnohem horší. Jediný, kdo opravdu za něco stojí, je hlavní padouch Kruger. ()

Související novinky

RoboCop přišel o režiséra

RoboCop přišel o režiséra

16.08.2019

Režisér filmů Elysium a především chváleného District 9 Neill Blomkamp se té smůly nezbaví. Jeho pokračování Vetřelce se Sigourney Weaver bylo zaříznuto poté, co se Ridley Scott rozhodl pokračovat ve… (více)

Neill Blomkamp a návrat RoboCopa

Neill Blomkamp a návrat RoboCopa

13.07.2018

Tak nakonec ne Vetřelec, ale RoboCop. Režisér Neill Blomkamp se zapsal do paměti všech fanoušků sci-fi s povedeným District 9, po něm přišlo nevýrazné Elysium a nakonec Chappie. Mezitím ale dlouhé… (více)

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

29.12.2013

Seznam nejlepších filmů roku 2013 dle ČSFD.cz si můžete nechat zobrazit ve specifičtějším výběru Žebříčků, a to i zvlášť pro jednotlivé žánry. V celkovém žebříčku divácké líbivosti vedou s úžasnými… (více)

Hugh Jackman jako kumpán sci-fi rapperů

Hugh Jackman jako kumpán sci-fi rapperů

30.09.2013

Přestože Elysium značnou část diváků zklamalo, následující film Neilla Blomkampa budí zájem a postupně sbírá hvězdy. Plakátovou tváří bude bezpochyby Hugh Jackman, který na filmovém festivalu v… (více)

Reklama

Reklama