Reklama

Reklama

Orel Eddie

  • Velká Británie Eddie the Eagle (více)
Trailer 1

Touha splnit si životní sen je motorem snad každého z nás. Ale takový motor, jaký v sobě skrývá už od dětství Michael Edwards (Taron Egerton), nemá jen tak někdo. Jeho touha je zdánlivě prostá a přímočará: Stát se olympionikem a reprezentovat Velkou Británii na některých olympijských hrách v nějakém sportu, celkem jedno ve kterém. A tak malý Michael vyzkouší mnoho různých atletických disciplín, aby sebe i své okolí ujistil o nedostatku jakéhokoliv sportovního talentu ve sportech, které by mu umožnily účast na letních olympijských hrách. Proto se soustředí na hry zimní. Ale ani ve sjezdovém lyžování nemá zrovna moc štěstí a ani talentu. Většina lidí by to už dávno vzdala, ale Michael takovým měkkotou není. Jeho poslední šancí jsou skoky na lyžích, a to především díky tomu, že v Británii není moc skokanů s olympijskými ambicemi. Vlastně tu nejsou žádní. Rozhodne se učit od nejlepších, a tak opustí rodnou zemi a na vlastní pěst vyrazí do Alp. Chvíli pozoruje skokany v akci, pak si vleze na můstek a rozjede se. Po několika bolestivých pádech si uvědomí, že to bez trenéra asi nepůjde. Tedy pokud bude chtít na olympiádu a také pokud bude chtít zůstat naživu. Na scénu tedy vstupuje Bronson Peary (Hugh Jackman), údržbář zimního střediska, rváč a pijan, ale i bývalý skokan na lyžích, kterého kdysi vyloučili z amerického olympijského týmu. Bronson urputného a neodbytného skokana-samouka vezme pod svá ochranná křídla a začne jej učit nejen skákat na lyžích, ale také jak skákání přežít. Postupně poznává Michaelovo odhodlání a nezničitelnou vůli, díky nimž si pak společně dokáží splnit velký sen. Michael v roce 1988 v Calgary vstoupí do olympijských dějin jako nezapomenutelný „Orel Eddie." (CinemArt)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (748)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Orol, ktorý bol v podstate nemotorným tučniakom. 3 hviezdy dávam za zopár vtipných situácií, super výkon Hugha Jackmana, ktorý prevýšil celé svoje okolie a hlavnú myšlienku, ktorá mala spropagovať, že Olympiáda má svoje motto, ktorého sa už dávno nedrží. To slávne „nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa“ má niečo do seba. Avšak s obdivom niekedy pozeráme skôr na karikatúry športovcov, ako na tých skutočných, ktorí sa dennodenne trápia, aby mohli bojovať o tie najväčie méty. Hlavný hrdina zobrazujúci anglického skokana Edwardsa je znázornením sile vôle niečo dosiahnuť, niečoho sa zúčastniť, zároveň ale nechýbajú momenty, keď si poviete, že tento človek asi nebol celkom v poriadku. Obavy o jeho duševné zdravie potvrdzuje nezmyselnými skokmi bez tréningu s ohrozením vlastného života. Nakoniec dosiahol svoju účasť na Olympiáde, netreba ale zabudnúť, že tento človek skončil tak ďaleko posledný, že by ho predbehol aj Uganďan bez lyží. Hoci vidíme, že na konci Olympijských hier v Calgary si spomenuli v záverečnom príhovore aj na neho, netreba zabudnúť, že pre istotu potom následne Olympijský Výbor zmenil pravidlá kvalifikácie tak, že Edwards sa už nikdy na Olympiádu nekvalifikoval. Takže voči komu je tu ten obdiv, voči človeku, ktorý bol duchom trošku slabší a proste si len zaumienil štartovať tam, kde nikdy nemal mať? Ľudia takéto typy radi obdivujú, netreba ale zabudnúť, že v podobnom duchu sme ešte donedávna obdivovali aj Pistoriusa. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

V jedné diskusi na téma účasti podobných osob jako Eddie na profesionálních sportovních akcích (ano, já vím, že Olympiáda je "pro amatéry", ale realita je o něčem jiném) jsem se vyjádřil značně záporně a tento názor jsem nezměnil ani po tomto filmu. Já vím, plnění si snů a podobně, to je vděčné téma, jenže to obvykle něco stojí a nemělo by to jít na něčí úkor. Jako prakticky ukradnout rodině auto a peníze, abych si mohl plnit sny, ještě s moc měkkou maminkou za zády, to nějak není pro mě. Zvláště mě to pobavilo, když se pak Eddie bavil s Pearym o nalezení bankovky. Tátovi sebere úspory, ale deset liber by vrátil. Asi jsem na podobné věci moc zodpovědný. Druhá věc pak je, že místo někoho takového by se mohl a měl kvalifikovat na sportovní akci aspoň jeden kvalitní sportovec navíc. Čímž neříkám, že se na film nekouká příjemně a že jsem se občas i nezasmál, ale nesměl jsem moc přemýšlet o obsahu. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Možno niekoho pobúri moje nízke hodnotenie, a tak sa pokúsim ho odôvodniť. Väčšina ľudí má rada príbehy s hrdinami, ktorí veľa rozumu nepobrali (Forest Gump), ale vďaka šťastným náhodám dokážu závideniahodné veci. Alebo tvrdohlavým, 80 kilovým cvalíkom so silnými dioptrickými okuliarmi a vyhradenými poslednými miestami v pretekoch. Ten je celebritou, ktorej na slávu aplaudujú davy. Niet sa čomu čudovať, veď pohľad na hlúpejšieho, nešikovnejšieho, tlstejšieho atď. dokáže potešiť a povzbudiť. Veď uvedomenie si, že stačí iba trochu šťastia a úspech zažijeme aj my, je veľmi nádejný pocit. To je aj dôvod prečo tomuto filmu nemôžem dať viac ako dve hviezdičky (keď už som Forestovi nadelil celé tri). ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Může za to Primož Ulaga. Na ZOH 88 v Calgary byl taky coby skokan na lyžích reprezentovat svoji zemi, stejně jako britská netalentovaná ponrava Michael Edwards, přezdívaný Orel Eddie. Ještě jeden takový přehrávaný výkon od Tarona Egertona a přestanu psát, že je to talentovaný herec. A latentní homokláda Huge Juggwoman, toho už ani hodnotit nebudu, jen očekávám, že takových podřadných rolí bude přibývat na jeho kontě více, budou-li po konci Wulvarina ještě vůbec nějaké. Film měl obrovské štěstí na produkci Matthewa Vaughna, jinak by skončil na smetišti filmové hanby. Ostatně jedná se o komerční propadák (není divu). Vizuálně i technicky není úplně marný, oku lahodící. Ovšem tvůrci si museli navymýšlet stovky úprav děje, aby bylo vůbec o čem vyprávět. A ono se na ty bezmála dvě hodiny ani toho moc nestane. I dítě ze školní družiny, které bylo počato neplánovaně, by hravě predikovalo, co přijde. Debil bude tak dlouho skákat, až skočí povedený skok, začne na malém můstku, kvalifikuje se na ZOH, jeho opatrovník, označení trenér bych vynechal, se vyhrabe z alkoholového bahna, tatík, který v retarda a jeho schopnosti retardace ani trochu nevěřil, se v závěru hrdě ke kreténovi hlásí i s nápisem na tričku aj. Retard postupně skočí všechny můstky, zláme všechny dosavadní britské rekordy, ty ostatně byly poněkud směšné, nedaly se brát vážně, kupodivu si ale nic nezláme. Fajn hudební doprovod, všudypřítomný esprit, neotřelé sportovní téma, ale prostě film nepřijde s ničím výjimečným, co by mě na něm uchvátilo. Skoky na lyžích zůstanou pro mě i nadále neatraktivními. 5/10 ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Film, který nám dává křídla. Směs šablonovitého autobiografického příběhu o cestě za svým snem a té nejupřímněji, s neskrývanou láskou a obdivem k titulní postavě i sportu samotnému předkládané životní komedie, která k nám z našlapané filmové konkurence, stejně jako člověk typu Eddieho z mamutího můstku, nepřiletí zrovna každý rok. Příběh, jenž si na nic nehraje, ale svým formálním umem, cenným distancem od tupého idealizování a krásným happyendem pohladí po duši více než většina ostatních. Jackman cool, Egerton boží... 85% ()

Galerie (63)

Zajímavosti (57)

  • Rolba, se kterou jezdí Peary (Hugh Jackman) na svahu ve středisku Garmisch-Partenkirchen, je Kässbohrer PistenBully 100. (Maulincio)
  • V předposlední scéně, kde Eddie (Taron Egerton) s Bronsonem (Hugh Jackman) letí z Olympijských her, za nimi nejdříve sedí pár, ale v dalším záběru místo něj sedí někdo jiný. (Warle)
  • Michael Edwards (Taron Egerton) chcel, aby jeho postavu v jeho životnom príbehu stvárnil Brad Pitt alebo Tom Cruise. Keď tvorcovia zvolili ako prvú alternatívnu komika Steve Coogana, protestoval. Neskôr sa nechal presvedčiť. Avšak s dodatkom: "Dúfam, že ma Coogan nespodobní ako smiešnu figúrku alebo životného losera. Pretože ani jedným rozhodne nie som!" Hlavnú úlohu nakoniec získal Taron Egerton. (Raccoon.city)

Související novinky

Bohemian Rhapsody má nového režiséra

Bohemian Rhapsody má nového režiséra

09.12.2017

Bryan Singer se po comicsárně X-Men: Apokalypsa vrhnul na životopis Freddieho Mercuryho. Produkce nebyla z nejklidnějších, jelikož se na place hádal s představitelem hlavní role Ramim Malekem, nikoho… (více)

Kdy dorazí nový Robin Hood?

Kdy dorazí nový Robin Hood?

18.11.2016

Možná si to ani neuvědomujete, ale od poslední (velké) adaptace Robina Hooda uplynulo celých šest let. Ridley Scott a Russell Crowe s ní vydělali 321 milionů dolarů, značka tedy očividně žije a není… (více)

Reklama

Reklama