Reklama

Reklama

Orel Eddie

  • Velká Británie Eddie the Eagle (více)
Trailer 1

Touha splnit si životní sen je motorem snad každého z nás. Ale takový motor, jaký v sobě skrývá už od dětství Michael Edwards (Taron Egerton), nemá jen tak někdo. Jeho touha je zdánlivě prostá a přímočará: Stát se olympionikem a reprezentovat Velkou Británii na některých olympijských hrách v nějakém sportu, celkem jedno ve kterém. A tak malý Michael vyzkouší mnoho různých atletických disciplín, aby sebe i své okolí ujistil o nedostatku jakéhokoliv sportovního talentu ve sportech, které by mu umožnily účast na letních olympijských hrách. Proto se soustředí na hry zimní. Ale ani ve sjezdovém lyžování nemá zrovna moc štěstí a ani talentu. Většina lidí by to už dávno vzdala, ale Michael takovým měkkotou není. Jeho poslední šancí jsou skoky na lyžích, a to především díky tomu, že v Británii není moc skokanů s olympijskými ambicemi. Vlastně tu nejsou žádní. Rozhodne se učit od nejlepších, a tak opustí rodnou zemi a na vlastní pěst vyrazí do Alp. Chvíli pozoruje skokany v akci, pak si vleze na můstek a rozjede se. Po několika bolestivých pádech si uvědomí, že to bez trenéra asi nepůjde. Tedy pokud bude chtít na olympiádu a také pokud bude chtít zůstat naživu. Na scénu tedy vstupuje Bronson Peary (Hugh Jackman), údržbář zimního střediska, rváč a pijan, ale i bývalý skokan na lyžích, kterého kdysi vyloučili z amerického olympijského týmu. Bronson urputného a neodbytného skokana-samouka vezme pod svá ochranná křídla a začne jej učit nejen skákat na lyžích, ale také jak skákání přežít. Postupně poznává Michaelovo odhodlání a nezničitelnou vůli, díky nimž si pak společně dokáží splnit velký sen. Michael v roce 1988 v Calgary vstoupí do olympijských dějin jako nezapomenutelný „Orel Eddie." (CinemArt)

(více)

Zajímavosti (57)

  • Náklady na výrobu byly přibližně 23 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Severoamerické tržby byly 15,8 milionu dolarů, celosvětové pak 46,2 mil. (NIRO)
  • Bo Derek, která je ve filmu několikrát zmiňována, je americká modelka, jeden ze sex symbolů 80. let a nepříliš úspěšná herečka. Když pak Peary (Hugh Jackman) přirovná skoky na lyžích k milování s Bo Derek, slyšíme hrát Ravelovo "Bolero". To odkazuje na film 10 (1979) s Bo Derek v hlavní roli, v němž se její postava touží milovat na tuto hudbu. (codyak)
  • Skutečný Michael Edwards (Taron Egerton) měl v brýlích daleko tlustší sklíčka než ve filmu. (Garch)
  • V závěrečných titulcích je připomenut producent Angad Paul ("in memory of our friend Angad Paul"). (Rominator)
  • Celosvětová premiéra proběhla 26. ledna 2016 na filmovém festivalu Sundance v Salt Lake City. (Varan)
  • Orel Eddie (Taron Egerton) je ve filmu prezentován jako jedináček. Ve skutečnosti má však sestru, které dokonce v roce 2007 zachránil život dárcovstvím kostní dřeně. (Posheidon)
  • Byť se Eddie Edwards (Taron Egerton) ve filmu o ženy nezajímá, jeho popularita po OH v Calgary mu pomohla i v seznámení s jeho budoucí chotí v době, kdy pracoval jako rozhlasový reportér. Má s ní dvě dcery. Jejich partnerství skončilo po třinácti letech rozvodem, který Edwardse prakticky zruinoval. Když před osmnácti lety prodával práva na film o svém životě, obdržel 180 000 liber. Sám uvedl, že nyní má konto v bance pouhých 5 000 liber a z úspěchu filmu již nemůže nijak finančně profitovat, pouze zvýšením zájmu o svou osobu. (kulyk)
  • Skutečný Eddie Edwards (Taron Egerton) si v průběhu své kariéry při skocích (a především při dopadech) nepočínal vždy tak bezbolestně jako ve filmu. Kromě řady zlomenin prstů, žeber či končetin měl i nalomený obratel, puklou čelist a (dokonce dvakrát) prasklou lebku. (kulyk)
  • Rolba, se kterou jezdí Peary (Hugh Jackman) na svahu ve středisku Garmisch-Partenkirchen, je Kässbohrer PistenBully 100. (Maulincio)
  • Taron Egerton (Eddie Edwards) kvůli roli prošel velkou fyzickou proměnou. Nosil paruku, Edwardsovy charakteristické silné brýle, přibral trochu na váze, používal cheltenhamský přízvuk a ke konci natáčení si nechal narůst i Edwardsův typický knírek. (Zdroj: CinemArt)
  • V rámci příprav na roli se Taron Egerton (Eddie Edwards) setkal se skutečným Eddiem Edwardsem, což mu pomohlo vypilovat jeho herecký výkon. (Zdroj: CinemArt)
  • Eddie Edwards (Taron Egerton) soutěžil na stejných olympijských hrách jako jamajští závodníci z filmu Kokosy na sněhu (1993), kteří jsou ve filmu i zmíněni. (Zdroj: CinemArt)
  • Skutečný Eddie Edwards (Taron Egerton) prohlásil, že jen asi 5% filmu je podle pravdy. (Zmrv)
  • Skutečný Edwards (Taron Egerton) před startem na ZOH 1988 absolvoval prestižní Turné čtyř můstků a Mistrovství světa v klasickém lyžování v Oberstdorfu. Ve filmu se hovoří pouze o méně významných závodech. (Robbi)
  • Jako filmové Calgary posloužil tvůrcům rakouský Oberstdorf, konkrétně Erdinger Arena. Takže dvě hory v pozadí jsou nedaleké německé vrcholy Zugspitz a Alpsiptz. (Robbi)
  • Skutečný Eddie Edwards (Taron Egerton) se na Olympiádu nepřipravoval ve středisku Garmisch-Partenkirchen, nýbrž v Lake Placid pod vedením trenérů Chucka Berghorna a Johna Viscoma. Ani jeden z nich nebyl zkrachovalý skokan na lyžích. (Robbi)
  • Skutečný Edwards prohlásil v pořadu televize Nova Koření (od r. 2005), že ho jeho představitel Taron Egerton velmi mile překvapil, protože si pamatoval skoro doslova vše, co sám řekl v televizních rozhovorech. (avitakova)

Související novinky

Bohemian Rhapsody má nového režiséra

Bohemian Rhapsody má nového režiséra

09.12.2017

Bryan Singer se po comicsárně X-Men: Apokalypsa vrhnul na životopis Freddieho Mercuryho. Produkce nebyla z nejklidnějších, jelikož se na place hádal s představitelem hlavní role Ramim Malekem, nikoho… (více)

Kdy dorazí nový Robin Hood?

Kdy dorazí nový Robin Hood?

18.11.2016

Možná si to ani neuvědomujete, ale od poslední (velké) adaptace Robina Hooda uplynulo celých šest let. Ridley Scott a Russell Crowe s ní vydělali 321 milionů dolarů, značka tedy očividně žije a není… (více)

Reklama

Reklama