Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Druhá světová válka se pomalu chýlí ke konci. Na německé straně hranice začíná pomalu propukat panika a místní velitel přikazuje nechat podminovat místní přístav. Nenadálého zmatku využívají čeští lodníci, kteří se rozhodnou uskutečnit šílený plán: Ukrást německou loď plnou výbušnin a vyplout směrem ku Praze, která se má podle fašistických plánů stát poslední německou pevností... Scénář dostal Cenu literárního fondu ke 30. výročí osvobození. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (34)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Sice se jedná o vymyšlený příběh, ale i tak není po dějové stránce nijak špatný. Zřejmě vlivem nízkého rozpočtu vyznívá podivně jen útok dvou tanků na malý přístav plného Němců. Snímek televizemi opomíjený a je to škoda. I přes udělení Ceny literárního fondu ke 30. výročí osvobození za scénář je na svou dobu vzniku zcela neškodný. Zajímavá je i použitá hudba. Svým vyzněním by se spíše hodila k westernu, ale budiž. Snímek to dosti oživilo. Pravda, mohlo to být daleko dramatičtější, ale na 70. léta, kdy byl snímek natočen, bylo takovéto zpracování zcela normální. Námět o českých lodnících plujících ku Praze s ukradenou německou lodí plnou výbušnin, nebyl nijak špatný nápad. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film, který by mohl být známější. Nebýt postav Simony Stašové a Eduarda Cupáka (jsou úplně zbytečné a hlavně nudné), asi bych přidal i čtvrtou hvězdu. Kromě skvělých herců (Větrovec, Lackovič, Sklenčka, Hanzlík) nabízí Mys Dobré naděje především bombastickou hudbu Jiřího Šusta, která zní jako od Jerryho Goldsmithe (fakt!), a s přehledem natočené scény s tanky, příjezdem ke zdymadlu nebo s náletem kotláře. Propagandy je minimum, film uteče jako voda. ()

Reklama

Spinosaurus 

všechny recenze uživatele

Fuka je prostě amatér. Tohle měl být jeho vrcholový film, ale místo toho je to naprostá ptákovina. Vezmu to popořadě. Scénář - proboha, tohle je snad výsměch československé kinematografii. Nevím, kdo ho psal, ale takovouhle úplně bezduchou a nenápaditou nijakost bych vypotil i já za pár dní. Zkrátka vezmeme si schéma důležité plavby ku Praze (jak originální!), přidáme skřehotající kašpárky (Němce), vymyslíme dvě tři akční scény (v tomto případě mizerně natočené), přidáme menší romantiku, trochu propagandy (ne že by jí tu bylo nějak moc, ale byla tady) a do toho všeho nahážeme figurky ze Sedmi statečných. A trádá, můžeme točit! K těm akčním scénám snad jen to, že jsou na úrovni novodobého Tobruku, což trochu průser, vzhledem k zaměření výše jmenovaného filmu a navíc to byla doba, kdy si tam každý mohl naházet tolik tanků, kolik chtěl (taky jich na českém území v té době bylo až moc). Zkrátka promarněná šance, herci nemají co hrát (o Němcích ani nemluvím), scénář psali studenti prvního ročníku famu (a to byl asi ten nejslabší ročník všech dob) a Fuka vrší jeden filmařský kiks za druhým. Suma sumárum - dva tanky, dvě hvězdičky. ()

kebom 

všechny recenze uživatele

Vcelku nedotiahnuté, niektoré momenty vskutku úsmevné. Málo inteligentní Nemci so škrekľavými hlasmi pôsobia efektne, ale zbytočne. Tretina filmu je k tomu nahovorená v nemčine a bez titulkov, čo zrozumiteľnosti deja veľmi nepridáva. Niektoré postavy sú vyslovene nadbytočné a podaktoré "náhodné" scény pôsobia absurdne. Myslím, že aj význam cesty lode Moldau je záhadou... Hudba je výborná a výkon o. Sklenčku kvalitný. Film je však žiaľ zlátaninou. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Sedm statečných počesku. Film, který v mnohém předčil všechna mnou rozporuplná očekávání: navzdory nepříznivé době se jedná o výbornou, téměř apolitickou road-movie na lodi. Sedm lidí, sedm různých charakterů, jeden cíl. Přežít. Některé záběry, především ty, v nichž figurují exteriéry na česko-německém pomezí, patří k zvlášť zdařilým, stejně fascinující je i "westernová" hudba Jiřího Šusta. A pak je tu samozřejmě perfektní Větrovec, Sklenčka, Cupák, Hanzlík a Lackovič. Opravdu nerozumím tomu, proč se právě tento vynikající film takřka vůbec neobjevuje v televizním programu. Asi by příliš vynikal mezi tím současným balastem. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

  • Filmovanie prebiehalo v Mělníku, Libčiciach a v okolí Prahy. (dyfur)

Reklama

Reklama