Reklama

Reklama

Tyranosaurus

  • Velká Británie Tyrannosaur (více)
Trailer

Obsahy(1)

Největší kvalitou soustředěného, formálně strohého a neokázalého snímku jsou herecké výkony hlavních představitelů, Petera Mullana a Olivie Colmanové, kteří si zopakovali své role z Pod psa a oba i s režisérem získali za své výkony mezinárodní ceny na letošním festivalu Sundance. Celovečerní debut Paddyho Considinea vychází z jeho krátkého snímku Pod psa, v němž zkoumal postavu zahořklého agresivního vdovce Josepha i jeho setkání s prodavačkou Hannah, pracující v charitativním obchodě. Zatímco Josepha pro sebe podle vlastních slov objevil důvěrně, postava Hannah ho nadále lákala. Considine nabízí syrové, temné drama o dvou osamělých bytostech, jejichž osudy postupně odhaluje. Vychází tak najevo, že Hannah, jejíž víra a dobrota se Josephovi zpočátku zdály jako uklidňující útočiště, žije v pekle mnohem horším, než si kdo dokáže představit. Vztah, který se mezi nimi nesměle rodí, může být pro oba nadějí na vykoupení... (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (107)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Slušné herecké výkony napasované do emotivního příběhu ze života. To vše namotané do syrového britského dramatu. V tomto případě sice dobré, ale ne natolik, abych si to jako řadu jiných dramat zapamatoval. A ani nevím proč. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

(úplně jsem zapomněla, že jsem ve Varech byla i na tomhle - což asi vydá za celý zbytečně okecávací komentář... ale nelituju účasti, jen je to prostě normál) ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,I ZVÍŘE SNESE JEN NĚJAKOU MÍRU BITÍ A PONIŽOVÁNÍ, NEŽ MU PŘESKOČÍ A ZAČNE SE BRÁNIT. TO JE PŘÍRODA, ZNÁŠ TO“..... /// Komorní film, kde se mužská část populace chová jako hovada a ženská jako krávy (Anglie? Nepřežil bych....). Jednoduchej osud obyčejňáckej lidí, hledajících pocit bezpečí, únik z kupy sraček. Bůh vám nepomůže, musíte si pomoct sami! Možná tohle vede ve spojení dvou zbytečnejch lidí a možná, že díky tomu přestanou bejt zbytečný. Možná...cesty Páně jsou nevyzpytatelný. Za drsnou Josephovou šlupkou jsou vidět city a příběh nutí k zamyšlení, jakej je rozdíl mezi ním, mnou, tebou a zbytkem světa? Každej má možnost se změnit. I když v ty sračky nevěří. 3a½! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chtěl bych bydlet na Anglickým venkově. 2.) Baví mě filmy, po kterých mívám deprese. 3.) Thx za titule ,,unchained“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Kvalitně natočený film, který mi byl upřímně řečeno tak trochu jedno, ale čím víc o něm přemýšlím, tím víc důvodů pro zaokrouhlení nahoru vidím. Je to vlastně docela nepodbízivé, nestaví to na odiv žádná řešení situace, ale ani se to v sobě neutápí. 3 a 1/2 ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Krom pár míst téměř konstantní deprese aneb když nejveselejší/nejpohodovější částí filmu je sešlost na způsob pohřební hostiny. Ale pro tenhle typ snímků mám prostě slabost, zvlášť pokud mě osudy/příběhy hlavních hrdinů nějakým způsobem hlouběji zasáhnou a o zbytek se postarají přesvědčiví herci v dobře napsaných rolích. Což bylo v případě Tyranosaura splněno a díky nátuře postavy Josepha se filmu podařilo vyhnout nějakému dojímání a v podobném duchu se nesl i řekněme smířlivý konec. Pod psa jsem neviděl, takže nemůžu srovnat, jak se režisérovi podařilo původní námět rozvinout, nicméně na celovečerní režijní debut myslím kvalitní práce za silné 4*. „Chvíli jsem si za to odseděl. Dostal jsem spoustu dopisů od lidí, co psali: Dobře. Vážně dobře. Udělal bych totéž. Ale nikdo to neudělá. Každý na to myslí, ale udělal jsem to já. To je rozdíl mezi mnou, tebou a zbytkem světa.“ ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Veľmi napínavá, silná dráma, ktorá ide svojim námetom až do hĺbky kosti a herecké výkony to ešte umocňujú. 85%. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

My cup of tea. Kdybych si měla vybrat jeden typ filmů, které chci sledovat do konce života, byly by to snímky podobné Tyranosaurovi. A nejde tu ni tak o nepříjemné téma nebo těžký životní osud představitelů jako spíše o nesmírnou uvěřitelnost a lidskost hlavních postav. Pokud si toto dáte dohromady s faktem, že film jako takový nenudí člověka ani minutu (a to říkám z pozice člověka, kterého vlivem nedostatku spánku poslední dobou uspává každý druhý film) a že se nesnaží se těto autentičnosti dosáhnout amatérskou kamerou, svědčí to o nesmírně řemeslné zručnosti celého štábu. A Tyranosaurus jde vlastně ještě dál, dostává se až k hranicím podmanivého vizuálního a hudebního zpracování (tiché záběry nebo taneční scéna v baru jsou úžasné), přitom je ale dokáže servírovat tak, že v celém příběhu ani zdaleka nepůsobí rušivě a nestrhávají k sobě divákovu pozornost. Tu si totiž naprosto získává fakt, že kladní hrdinové tentokrát nejsou zdaleka tak dokonalí jak je pro filmovou běžné, že třeba Joseph dokáže v agresi ukopat k smrti nevinného psa nebo drsně ignorovat ženu, která ho několikrát prosí, aby ji objal. Podobně jako v reálném světě se zkrátka ani ti dobří nezachovají správně za všech situací a podobně jako ve skutečném světě se ani drsný chlap nepromění během několika dnů v neviňátko. A přesto možná trochu paradoxně zjistíte, že i přes všechny negativní části povahy vyznívaji hlavní postavy mnohem hrdinštějším dojmem než dokonalí klaďasové typu Supermana. Pro mě jeden z nejsilnějších zážitků letošního MFF Karlovy Vary a film, který chci časem určitě vidět znovu. [MFF Karlovy Vary 2011] ()

castor 

všechny recenze uživatele

Příběh je to jednoduchý, proto musí na scénu bez odříkání naklusat výborně napsané postavy hned několika ztroskotanců zahrané skvělými herci. Chudá část Leedsu tentokrát nabízí story o zahořklém dědulovi Josephovi, který pro své okolí představuje časovanou bombu. Záhy se o tom už poněkolikáté přesvědčí jeho pes, tentokrát však žebra jednou provždy zuřivcův amok nevydrží. V nehostinném světě potkává Hannah. Čistá a vnitřně silná žena, která bez ovací pomáhá svému okolí, touží po dítěti, jenže doma ji čeká pouze nevyrovnaný agresor. Tihle dva, Joseph a Hannah, kladní hrdinové bez filmově kladných bodů, mají nakonec společného víc, než by se na první pohled mohlo zdát. Sociální britské drama je depresivní cestou se skvělým režijním vedením (za kamerou stojí herec – a tentokrát i scénárista Paddy Considine), je formálně strohé, ale ve výsledku svěží a intenzivní. Peter Mullan na jedničku!! ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

[MFF 2011, Karlovy Vary] Na "Tyranosaura" som sa dostal nedopatrením a vôbec túto zhodu okolností teraz neľutujem. Zastáva totiž post nelichotivý, bezútešný-post depresie. Zo samoty, domáceho týrania a vlastnej deštrukcie klíčia stavy/skraty o ktorých diskutovať alebo ich nebodaj inscenovať znamená mať v sebe (málo sa vyskytujúcu) danosť ľudskosti. Paddy Considine ju evidentne má, pretože aj keď sa zväčša zaostruje na hrubé, nedôstojné, podlé činy, tak práve v nekonfliktných okamihoch necháva voľný prienik emocionálnym šípom, ktoré majú síce krátky dostrel - pôsobia schématicky, ale sú na chlp presne zamierené a vlastnia ostré hroty. Zabezpečiť spravedlnosť, nabrať odvahu k zmysluplnému rozhodnutiu či zmobilizovať posledné sily? Z vlastnej skúsenosti vieme, že na tieto mentálne pochody je niekedy už príliš neskoro a dokladuje to aj koncové, "nekomentovateľné" rozuzlenie. Údel bezmocnej kapitulácie. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Syrový film, který se s minimálními výrazovým i prostředky noří do hloubi duší dvou ztroskotanců. Soustředěností na základy duševní nevyrovnanosti až nenormálnosti a téměř abstrahováním od jiných stránek života získává vyprávění nevídanou sílu, razanci a dojem opravdovosti. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Číročíra britská sociálna dráma s námetom zo života. Osud sa s obyčajnými ľuďmi nemazná, čo platí aj pre ústrednú zúfalú dvojicu. Niekto v sebe objaví už dávno zabudnuté city a niekto sa celkom nečakane aj za cenu hroznej veci, dokáže vzoprieť nepriazni osudu... Film stavia hlavne na výborne napísaných charakteroch a výrazných hercoch, hviezdili najmä Mullan a Marsan. Veľká spokojnosť. 75/100 ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Určitě jsem si po předchozím filmu spravil chuť a to velmi výrazně. Perfektně natočené, místy až komorní drama o dvou neštastných duších, které až osud a náhoda dá dohromady a začne mezi nimi vznikat opravdu zvláštní vztah. Peter a hlavně Olivia byli perfektní, ale největší dojem na mě udělal její filmový manžel v podání Eddie Marsana, takového hodného chlapce bych chtěl opravdu někdy potkat osobně :-) Suma sumárum, lepší 4 hvězdy, s přihlednutím ke konci a výborné muzice. ()

cukorek 

všechny recenze uživatele

"Z tejto silnej horúcej kávy mám ešte teraz popálené prsty." Všetko sa to odohráva bez kúsku cukru a osud nikoho nešetrí, zametá s každým bez ohľadu či je to dieťa, či dospelý a je len otázne kto odolá, prípadne bude mať štastie. Paddy Considine dosiahol ozaj bod varu a pripomenul mi oskarové Gran Torino, ktoré kráčalo presne takou to reálnou cestou, ukazujúcou na krutú realitu ktorá sa nezastavila ani pred záchrannou kresťanskou loďou. Drastické a explozívne vystupovanie hlavného hrdinu, môže niekoho znechutiť a odradiť, ale je to dráma a to proste k tomu patrí, takže dvaja mŕtvi psy nie sú dôvodom volať slobodu zvierat . Veľmi dôsledne snímanie kamery doladené zvukom a komorným podtónom vyburcovali celkom slušnú atmosféru. 70% ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Depresemi protkané sociální drama působící dojmem, že jej napsal sám život. Místy se snaží o emocionální dřeň, což se v kombinaci s násilnými scénami daří. Hlavní protagonista je správný buran užírající se v samotě výčitkami svědomí. Vlastní charisma a jeho postava má nějaký vývoj. Dalším pro mě významným plusem je soundtrack. Neotřepané kytarové kompozice jsou brilantní a k dějové náplni náramně pasují. Mimořádně působivá sonda do duší dvou ztroskotanců. 80%. PS:Film není určen pro milovníky psů! ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Drsný a syrový pohled do života dvou lidí. Lehce uvěřitelný snímek ze života, ale takových filmů jsou mraky a hlavně jsou lépe natočeny. ()

bassator 

všechny recenze uživatele

46th KARLOVY VARY INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2011 - HORIZONS - Horizonty (Tyrannosaur / TYRANNOSAUR / Tyranosaurus) - Kdybych nevěděl kdo tento film režíroval, dal bych téměř ruku do ohně, že to byl Ken Loach. Jako by to byl jeden z jeho kolekce drsných britských snímků ze života... - 1. 7. 2011 - kino Thermal - Malý sál - Karlovy Vary - 75% ()

Reklama

Reklama