Obyvateľ vlastného ostrova (TV film)
Dokumentární
Slovensko, 2007, 62 min
Martin HanzlíčekHrají:
Marián Varga, Marián Geišberg, Pavol HammelObsah
Marián Varga - portrét talentovaného muža, ktorý bol vyhnaný z raja nevedomosti.
V portrét Mariána Vargu sa prelínajú tri roviny. Prvá je životopisná vedie od detstva až po súčasnosť - súkromie, strasti, samota, hľadanie, priatelia, knihy, manželka. Druhá rovina prináša hudbu, ktorú Marián Varga hrá a komponuje - klasika, bigbít, populárna hudba - prostredníctvom živých koncertov, platní, TV záznamov ale aj teórie hudobného myslenia. Tá posledná rovina je spoločensko-politická. Hovorí o dobe a premenách, ktorými počas 60 rokov života Marián Varga prešiel. (oficiální text distributora)
Flipper
Obrazový materiál k Uličného O cestách, ktoré nevedú do Ríma je myšlienkovo ucelený, no nie je to ani špička ľadovca všetkého zaujímavého, čo by sa dalo o tomto umelcovi povedať (viď kniha). Klasický televízny formát však celkovo dostačujúci. A titulky k Vargovej reči by sa tiež bodli. Jeho hovorený prejav je ako jeho hudba. Zložitá, ale ak ju pochopíte geniálna. :)(2.1.2011)
sator
Velmi povedený dokument o misfitovi slovenské muziky.Ještě že jeho myšlenky nechali namluvit jinými, protože je to mistr šumlu :)(9.1.2011)
angar
velmi dobre, len miestami nezaujimave... prave vtedy, ked rozpraval samotny Marian Varga, pretoze ani slovo som mu nerozumela :)(2.1.2011)