Reklama

Reklama

Jak žije básník

(TV film)
Dokumentární / Krátkometrážní
Československo, 1969, 29 min

Obsahy(1)

Bohuslav Reynek, básník, překladatel a grafik, se narodil 31. května 1892 v Petrkově a zemřel 28. září 1971 tamtéž. Po základní škole ve Svatém Kříži navštěvoval reálku v Jihlavě. Zde se začal, ovlivněn svým profesorem Maxem Eislerem zajímat o literaturu a výtvarné umění. Po maturitě studoval (zřejmě na přání svého otce) zemědělství. Po několika týdnech však studií nechal a vrátil se do Petrkova. Odtud podnikl svou první cestu do Francie. V této době také začal psát své první básně (později byly vydány ve sbírce Žízně). V roce 1923 odjel do Grenoblu, kde se seznámil s básnířkou Suzanne Renaudovou, kterou si vzal za manželku. Následujících deset let žil střídavě ve Francii a v Petrkově na zděděném statku.
V roce 1944 byli Reynkovi donuceni se vystěhovat. Po několika měsících hledání nového bydliště se nastěhovali do Staré Říše. Roku 1945 se na statek vrátili, ale po komunistickém puči v roce 1948 byl Reynkův statek v Petrkově zestátněn a Reynek na něm poté pracoval jako zemědělský dělník až do roku 1957. V této době vzniká většina Reynkova grafického díla a dozrává také jeho osobitý básnický projev. V 60. let se na Reynka znovu začíná obracet pozornost mnohých mladých umělců (např. Jiří Kolář, Ivan Diviš nebo Ivan Martin Jirous). V roce 1964, kdy ovdověl, směl poprvé po pětatřiceti letech znovu vystavovat. Na konci roku 1969 ještě stihl vydat jeden svazek své poezie (byly to sbírky Sníh na zápraží, Mráz v okně a Podzimní motýli). Svoji poslední básnickou sbírku Odlet vlaštovek už vydat nemohl - její sazba byla v rámci postupující normalizace rozmetána.
První sbírky, psané ve 20. letech minulého století, jsou ovlivněny expresionismem. Po desetileté odmlce se básníkův projev mění. Významnější je motiv rodného kraje, Vysočiny, a její přírody. Z jeho básní je stále patrnější křesťanská spiritualita a láska k Bohu a ke všemu božímu stvoření po vzoru sv. Františka z Assisi. Zvláštní místo v jeho básních zaujímají obrazy z lidského hlediska zcela nepatrných tvorů, které přispívají k vylíčení básníkovy pokorné lásky k Bohu, životu a ke všemu, co žije a trpí. Vrcholem Reynkovy tvorby je jeho poslední sbírka Odlet vlaštovek. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Florentyna 

všechny recenze uživatele

Vynikající dokumentární snímek, jehož poetika přenese do světa Bohuslava Reynka, prostředkuje alespoň trochu hlubokou Reynkovu osobnost - krásný je kontrast jeho prosté dobrotivosti s fundovanými otázkami zvídavého reportéra. ()

Reklama

Reklama