Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Šestidílná minisérie představuje historii USA v tématických celcích od historie prvních osadníků bojujících o přežití, až po dobu, kdy se Spojené státy stávají světovou velmocí. (sator)

Recenze (12)

Ikewoo 

všechny recenze uživatele

Je to těžké objektivně hodnotit neamerickým pohledem, protože USA je zjevně cílovou diváckou základnou. Myslím, že první polovina je kvalitativně mnohem lepší, ale i tak je dokument plný různých informačních lapsů, polopravd, propagandistických zkratek - od sedmého dílu to však narůstá mnohem víc a násobně narůstají floskule zdůrazňující dokonalost, výjimečnost a vykupitelský postoj Američanů, zdůrazňující geniálnost myšlenek nezřízeného konzumu, kapitalismu a trvalého růstu, "využívání" přírodních zdrojů a světotvornou moc člověka. Vlastně je zde dost násilně spojován pionýrský odkaz s moderními paradigmaty ve společnosti. Ale asi jsem na rozdíl od seriálu kulturně příliš eurocentristicky zaostalý. Celý americký étos podnikavé nezdolnosti a univerzálnosti je korunován tím, že všechna témata komentují mluvící hlavy lidí, kteří odborně k tomu nemají co říct, jen jsou Američané a jsou slavní (byť třeba jen stupidním pořadem v televizi). Na druhou stranu, český dokument mluví o národní výjimečnosti Čechů, ruský Rusů, německý Němců, francouzský Francouzů, tak je to celé pochopitelné. Jen se to musí sledovat s tímto vědomím a vědomím, že velké státy s imperiálními ambicemi tu sebestřednost často přehání ještě více. ()

Echelon1 

všechny recenze uživatele

Jój, tí Američania sú taký úžasný, tak skvelý, tak múdry, tak priateľský a vynaliezavý a súdržný...Cez to všetko, 3* za celkom dobre povedané a neskreslené americké dejiny. Akurát, keďže sa jedná o čisto dokument, veci ako pád WTC a pod. sú tam samozrejme len oficiálne vyhlásenia. Škoda toho trápneho amerického pátosu. ()

Reklama

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Velmi zjednodušený několika dílný dokument o vzniku USA, který je doplňován monology známých lidí, kteří zní jak zapřísáhlý patrioti ameriky, pokoušející se povzbudit podvědomí svých přistěhovalých domorodců (Američanů) o téměř "bezchybné" historii země. Ano, i takové věci jako vyvražďování indiánů či otroctví se snaží pojmout jako důležité menší zlo. Leč dokument má i jiné stránky nabízející neutrální informace co se nesnaží být patriotickými kecy..... HODNOCENÍ: 40%(2*) ()

wembli 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem zatím jen 4 díly, ale je tam dost nepřesností (nevím jestli je to překladem, nebo si v USA opravdu vykládají historii tak špatně). Dále jsem nepochopil proč tam jsou za takzvané odborníky populární osobnosti např. Michael Douglas. Možná se na to jednou dokoukám, ale jen když se budu chtít zasmát. ()

KoRner 

všechny recenze uživatele

Naivný dokument. Ak sa prenesiete cez to, že Američania sú prezentovaní ako národ najsamlepší na svete predurčení viesť svet podľa svojich predstáv, tak pár informácií dokáže zaujať. Zaujme najmä to, ako si dokážu obhájiť odtrhnutie od Veľkej Británie, či zavedenie otroctva. Pokrytci. Malý spoiler: kvôli tomu, že ich tí zlí Briti nechceli púšťať za východné hranice, ktoré si vytýčili s indiánmi. Týmto potlačovali ich slobodu. Pobavili vsuvky od "expertov" ako Michael Douglas, alebo, Sheryl Crow, ale najviac oceňujem komentáre od Dr. Puff Daddyho :-D ()

Galerie (38)

Reklama

Reklama