Reklama

Reklama

Tisíc a jedna noc

(seriál)
  • Turecko 1001 Gece (více)
Telenovela / Drama / Romantický
Turecko, (2006–2009), 117 h 26 min (Minutáž: 68–104 min)

Režie:

Kudret Sabancı

Kamera:

Tolga Çetin

Hrají:

Bergüzar Korel, Halit Ergenç, Tardu Flordun, Ceyda Düvenci, Metin Çekmez, Tomris Incer, Ergün Demir, Hazal Gürel, Sennur Kaya, Ahu Sungur (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(90)

Obsahy(1)

Krásná Šeherezáda má těžce nemocného syna. Na jeho léčbu však nemá dostatek peněz. Majitel společnosti, v níž pracuje, je ochoten jí peníze půjčit. Ovšem jen pod podmínkou, že s ním stráví noc. Od té chvíle touží po její přítomnosti stále víc... (TV Prima)

Recenze (772)

Niktorius

všechny recenze uživatele

Dovolím si malý komentář na základě jednoho dílu zkouknutého na YouTubku (se slovenským dabingem): Binbir Gece dějově vychází z klasické jihoamerické telenovelové šablony, avšak obsahuje i některé prvky typické pro audiovizuální tvorbu Blízkého východu a přilehlých oblastí. A tu je právě ten problém. Pro turecký mainstream (podobně jako pro ten indický, arabský, nebo třeba íránský) je určitá míra celkové exaltovanosti typická. Zde ovšem nabývá opravdu extrémních rozměrů a tak se všechno odehrává strašně pomalu, každou chvíli je nám - bez možnosti odmítnout - nabízen detailní pohled na přeafektované grimasy zuřivě přehrávajících herců a i když jedna z postav třeba jen vchází do dveří, tak do toho hříme ultradramatická hudba, jako by se právě hroutily hradby Konstantinopole. Nedivím se, že český divák má problém tohle skousnout. _______________ Zdejší záplavu odpadů ale i tak vnímám jako z velké části demonstrativní a jsem přesvědčený, že kdyby se seriál bez hřmotné publicity objevil v nějakém nenápadném vysílacím čase, neměl by o nic horší hodnocení, nežli třeba Ošklivka Betty, nebo naše domácí Růžovka._______________ V Turecku je k dispozici pro nás neuvěřitelných 181 televizních kanálů a telenovely jako je tato vznikají jednoduše za účelem vyplnit vysílací čas něčím (výrobně i "umělecky") nenáročným, co není potřeba sledovat kontinuálně, aby divákovi neutekl děj. Že z toho Nova - nadržená z úspěchu seriálu v balkánských zemích a u slovenských sousedů - udělala událost roku, která si zaslouží prominentní místo v prime timu, to už je věc druhá... ()

Mikita 

všechny recenze uživatele

Podobné věci nehodnotím a myslím, že v prime-timu TV nemají co dělat, přesto nechápu jednotné hodnocení ODPAD. Udělám tedy vyjímku a ohodnotím průměrně. Je to klasická telenovela, zařadila bych to opravdu do samostatné kategorie. Telenovely jsou celkově příšerné, s absurdními zápletkami, kdy jim stupidní řešení, co by, kdyby....., vydrží nejméně na dva díly. Ale mezi telenovelami, z kterých jsem nějaký ten díl viděla (víc jak 10 dílů), je tato docela povedená. Zacpeme-li si uši při občas příšerných tureckých melodiích a zaposloucháme-li se do klasiky, složené pro Šeherezádu, přetáčíme-li v ukecaných částech, tak tento produkt není tak tragický. V žánru telenovel, průměr, v žánru současných seriálů se to měřit nedá. Každopádně, babičce to rozmlouvat nebudu, nenapadá mě žádný jiný současný seriál, kde by šlo jen o lásku. Z takového Dextera by jí asi kleplo. Já zase nebudu omdlévat při každém zpomaleném pohledu na zoufalý výraz Onura. Každý máme své. ()

Reklama

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Seriál, který se vymyká evropské mentalitě. Dějově limonáda, dialogy "furt dokolečka dokola" a umělecké zpracování veškeré žádné. Nechci dát "odpad", protože je mnoho žen v mém okolí, kterým se to líbí. Nesnáším, když chlap brečí a tam brečí furt někdo. Viděla jsem první 3 díly v naději, že se to rozhejbá, pak 64 díl a ono nic a naposledy 92 díl a ono furt na jednom místě. Takže slátanina pod můj vkus. ()

Deimos

všechny recenze uživatele

Většinou chodím spát pozdě v noci, ale včera jsem ke svému štěstí tuhle Nováckou televizní perlu zaspal. Ze zvědavosti jsem mrknul na vaše hodnocení a jsem za to rád. Hodnotit pochopitelně nebudu a ani nemám nic proti telenovelám, prostě na ně nekoukám, vážím si svého času. Možná, že to nakonec nemůže být přeci tak špatné, Vždyť Nova nám ve večerních televizních zprávách tvrdí jaká je to událost a osobně nepochybuji o tom, že to bude mít velkou sledovanost. Pro naše obyvatelstvo ve věku 35-75 let je pravidlem sednout večer kolem osmé k televizi a koukat a je jedno co tam dávají. Jen škoda, že tito uživatelé nejsou na ČSFD, protože by zajisté hodnocení šlo prudce nahoru. Doufám, že se tohle Nově nezaplatí, jen si spočítejte kolik místo toho mohlo být krásných filmů... ()

MikaelSVK odpad!

všechny recenze uživatele

Nech sa na mňa nehnevajú starší príslušníci mojej rodiny a ostatní fanúšikovia, že som ich srdcovku vyhodil do koša, ale toto je fakt sila. Videl som dokopy možno hodinu z celej nekonečnej série, aj to iba z toho dôvodu, že sa to v utorky a stredy prelína s Ligou Majstrov, ale neviem ako sa k tomu slušne a cielene vyjadriť... :'-o ()

Galerie (78)

Zajímavosti (13)

  • Seriál měl úspěch v Turecku, Bosně a Hercegovině a Slovinsku. Po velkém úspěchu na Slovensku se Nova rozhodla nakoupit hned všechny díly. (tyna97)
  • Během scén, kdy se Bennu Ataman (Ceyda Düvenci) přestěhuje do domu, ve kterém žije Šeherezáda (Bergüzar Korel), je možné všimnout si, že záběry z jeho předchozího i nového bydliště jsou natáčeny ve stejných místnostech, pouze s pozměněným uspořádáním interiéru. (Dlee)
  • Hlavní hrdinovia Bergüzar Korel (Šeherezáda) a Halit Ergenç (Onur) boli vďaka obrovskej obľube aj na Slovensku počas príležitosti Dňa otvorených dverí v TV Markíza. (tommy187)

Reklama

Reklama