Reklama

Reklama

Malá noční hudba

  • USA A Little Night Music (více)

Recenze (5)

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Nejprve je na místě říci, že původní divadelní muzikál (mimochodem napsaný kompletně v tříčtvrťovém rytmu) považuji za jeden z vrcholů světového hudebního divadla. Režisérem tohoto filmu je Hal Prince, který režíroval původní nastudování na Broadwayi, ale kupodivu právě v něm spočívá zásadní problém filmu: jako filmový režisér je příliš nezkušený a nedovede se odpoutat od jevištních kořenů. O poznání menším, ale přesto problémem pak je hlavní hvězda: Liz Taylorová se snaží, ale pěvecky není příliš silná a do role Desirée se navíc dvakrát nehodí. Dojem silně spravuje fascinující Diana Riggová v roly Šarloty a potom tři herci, kteří si zde zopakovali své role z jeviště: Len Cariou coby Frederik, Laurence Guittard jako hrabě Karl a Hermione Gingoldová jako madam Armfeldová. O dokonalé Sondheimově hudbě netřeba mluvit - tato valčíková pocta operetám dob minulých dělá čest svému zdrojovému materiálu, kterým je Bergmanova rozkošná komedie Úsměvy letní noci. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Film natočený podle muzikálu Stephena Sondhiema „Malá noční hudba“. Elizabeth Taylorová v roli divadelní herečky Desiree nejenom hraje, ale i zpívá!. A jako Desiree si půjčuje a „zotročuje“ zadané muže. „Civilizovaný muž toleruje ženiny nevěry, ale když jde o milenku, stane se z něj tygr“. ()

quixote 

všechny recenze uživatele

Dobová kritka film roznesla na kopytech - a čas ukázal, že to přece jen přehnala. Přes viditelné nedostatky Princeho režie film funguje velmi dobře a některá hudební čísla jsou dokonce vynikající ("A Weekend In The Country" se nebojím označit slovem strhující). A přesto film jako celek za původním divadelním muzikálem pokulhává. Také zamrzí, že je ochuzen o některé písně, které se v něm mohly objevit alespoň ve zkrácené formě... Taylorová byla obsazena jen kvůli své hvězdnosti, ale navzdory tomu se s rolí Desirée vypořádala velmi dobře. Píseň "Send In The Clowns" (kterou zná snad každý, ale málokdo ví, že pochází z tohoto muzikálu) natočily stovky zpěvaček a verze Taylorové není vůbec špatná! Kdyby nic jiného, je záslužné, že film zachycuje výkony alespoň některých představitelů z původní broadwayské inscenace. V divadelních análech je často připomínán výkon Hermione Gingold - i ve filmu je opravdu výborná, a to i přesto, že její parádní číslo - "Liaisons" - se do filmu kupodivu nedostalo, ačkoli jde o píseň pro tuto postavu a pro celý muzikál dost zásadní. Jen pro zajímavost: roli Gingoldové si na Broadwayi v roce 2010 zahrály hned dvě další muzikálové legendy: Elaine Strich a Angela Lansbury a kritky psaly o jejich provední "Liaisons" jako o vrcholu inscenace. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama