Reklama

Reklama

Abeceda komunistických zločinů

(pořad)
všechny plakáty
Česko, 2011, 26x20 min

Režie:

Marcel Petrov

Scénář:

Luděk Navara

Kamera:

Martin Strouhal

Účinkují:

Alena Sasínová-Polarczyk (moderátor)
(další profese)

Obsahy(1)

Dokumentární cyklus Abeceda komunistických zločinů vychází z multimediálního projektu Občanského sdružení PANT, jehož autoři se pokusili na konkrétních příbězích srozumitelně popsat fenomény čtyřicetileté historie bývalého Československa. Série šestadvaceti krátkých dokumentů reflektuje důležité události, ale snaží se zlomové okamžiky a období popsat na osudech lidí, kteří nebyli známými disidenty nebo politickými vězni. Autoři záměrně hledali neznámá jména a zapomenuté příběhy.

Celý projekt je řazen podle slovníkových hesel. Abecední klíč pomohl také přesně a jednoduše definovat fenomény, které přinášelo období totality. Pojmy jako „Normalizace“, „Disident“, „Mučení“, „Zatýkání“ nebo „Železná opona“ tady dostávají konkrétní tvář. Nejsou to jen slovníková hesla, ale představují konkrétní osobnost, příběh, oběť brutality komunistického režimu. Při výběru aktérů jednotlivých příběhů autoři záměrně hledali dosud nepublikované a neznámé osudy, cíleně se vyhýbali velkým kauzám z padesátých let. Naopak se snažili věnovat velkou plochu normalizační každodennosti i s jejími excesy, mezi které patří například zbytečná smrt disidenta Pavla Wonky.

Jednotlivé díly:  1.-Asanace
2.-Bonzák
3.-Cenzura
4.-Disident
5.-Emigrace
6.-Fingovaná svatba
7.-První Gottwaldův mrtvý
8.-Hranice
9.-Charta
10.-Internace
11.-Jáchymov
12.-Kulak
13.-Lidové milice
14.-Mučení
15.-Normalizace
16.-Odplata
17.-Provokatér
18.-Rozvrácená rodina
19.-Samizdat
20.-Šikana
21.-Trest smrti
22.-Útěk
23.-Výjezdní doložka
24.-Wonka
25.-Zatýkaní
26.-Železná opona (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

Marze 

všechny recenze uživatele

Seriál je možno shlédnout v archivu České televizi. Až letos (2021) se Komunistická strana poprvé nedostala do parlamentu... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé svedectvá na rôzne témy. Áno, neboli to z hľadiska slobody tie najlepšie časy a treba na to poukazovať. Rozdiel však určite bol medzi 50.-tymi rokmi a rokmi napríklad 80.-tymi. Ale to už nechajme historikom. Každú skúsenosť je dobré prezentovať. Hoci začínam mať pocit, že aj dnešná EÚ sa začína dosť boľševizovať, tak kto vie, či to nebudeme mať znova späť. Celý dokument tu. Má dobre rozdelené časti a sú krátke, takže to ubehne. ()

korok 

všechny recenze uživatele

Viděno 5 dílů z přiloženého DVD ke stejnojmenné knize Luďka Navary - Od androše k asanaci, Jáchymovské uranové peklo, Lidové milice, Mučení, Železná opona. Každý podobný seriál oceňuji, zločiny komunismu je potřeba pro výstrahu neustále připomínat. ()

mdouglas 

všechny recenze uživatele

Osobně se divím, že u dokumenu tohoto rázů dá někdo jako hodnocení odpad. Ale budiž, každého názor. Jinak formátem (relativní jednoduchostí a délkou) mi připadá ideální, třeba pro promítání na základních školách atp. A ani pro mě, který jsem ze základní školy už dávno pryč, má dostatečnou hodnotu a jsem rád, že se takovéto dokumenty natáčejí. 70% ()

swinevenca 

všechny recenze uživatele

Nevim, co je po zhlídnutí tohodle dokumentu na ivysílání ČT ta nejhorší zkušenost. První hrůza, samotná náplň dílů, ty svinstva, který se děly. Druhá hrůza, že za to dodnes nebyl nikdo kloudně potrestanej, naopak spousta těch, co v taláru trestala, trestá doteď. Třetí hrůza, komentáře pod tim, tam snad píšou jen mladý radikální komunisti a starý svině filipovskýho typu. A za čtvrtý, že to tady někdo ohodnotí odpadem, podle mě jen pro to, že to má pro něj tak lživej název. Navíc tenhle 12-ti minutovej formát je mnohem pohodlnější než půlhodinový díly, pro účel, jakej pořad má, mě to příde ideálně volený, jak píše mdouglas. ()

DAJAAAA odpad!

všechny recenze uživatele

Eu jsou ještě větši svině jak komunisti.Propaganda a hlevně promigramtská je tu hrozná.A nemluvě o tom s jakýma zločincema jako Bakala a spol,to tady slavná ČT peče.Za naše koncesionářské poplatky,tam je totalní hovno,Flečrovou,Columba a Rapla si strčte do řiti čuráci!!! ()

Reklama

Reklama