Reklama

Reklama

Temná strana čokolády

  • Dánsko The Dark Side of Chocolate

Obsahy(1)

Čokoláda. Ročně se jí sní 3 miliony tun. Z toho polovina v Evropě. Úspěch čokolády však má i svoji temnou stránku. Zatím co děti vyspělého světa si vychutnávají sladkou chuť, pro děti v Africe je realita úplně jiná. Využívá čokoládový průmysl vědomě dětské práce a kryje obchod s dětmi? Co skutečně dělají velké společnosti na výrobu čokolády, aby vyřešily tento problém? (Fr)

(více)

Recenze (13)

erapo 

všechny recenze uživatele

Ja mám pocit, že tento dokument nič nové neprináša. Je to o típkovi, ktorý behá po Afrike so skrytou aj normálnou kamerou a zháňa dôkazy o detskej práci na kakaových plantážach, o ktorej vie celý svet až na pár ľudí, ktorí o tom vedia, ale ich firemná politika ich núti mať/hovoriť iný názor. Následne je tu snaha o konfrontáciu s rôznymi inštitúciami a firmami, ktoré sú do toho zapletené, ale zväčša ide o klasické výhovorky, respektíve o hádzanie viny na niekoho iného. To že si najväčšie spoločnosti sveta hnedého zlata nenašli čas na pozretie tohto filmu, respektíve vyjadrenie k problematike okrem nejakého FAQ listu ma ani neprekvapuje. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

3,5* Přesně kvůli tomu mám rád dokumenty. Zatímco se mnozí z nás dívají na svět růžovými brýlemi. Někteří si tyto brýle sundají a podívají se na problém pěkně z blízka. Ale co vlastně zmůžeme, když světu vládnou peníze. Dánové se snažili nahlednout pod pokličku podobně jako Louie Psihoyos s filmem The Cove. Odvedli dobrou práci a i když ukázali to nejpodstatnější, nešli tak více do hloubky a to je důvod k tomu hodnocení mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami. ()

Reklama

HanLiuKun 

všechny recenze uživatele

Naprosto jsem nepochopila, co měl tento dokument dokázat a čemu měl pomoct. Že se v Africe obchoduje s dětmi a že to velkým společnostem dovážejících jejich produkty nevadí respektive problém ignorují? Asi žádná novinka. Neviděli jsme ani co přesně se dětem na plantáži děje. Prostě dokument o ničem. Přestanu kvůli tomu kupovat čokoládu? Ne! Budu kupovat jen fair trade zboží? Ne! Přispěju na děti v Africe? Ne! Dokument aspoň na mě neúčinkoval a ani mě nezaujal. Pěkný je snad jen závěrečný nápad s promítáním u Nestlé. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

ČOKOLÁDU má rád každý...... ...ale....KDO JSOU LIDÉ, kteří jsou placeni za sběr kakaových bobů? Dokument, který má hlavu a patu, nezatěžuje zbytečnými - rádoby šokujícími informacemi a jeho tvůrci jdou přímočaře za svým cílem. Tomu říkám investigativní novinařina! A co dělají Ti, kteří mají problém řešit? Keci, keci, keci + alibismus. Ale, není to tak lepší? Komu vlastně chceme ZASE pomáhat? A co na to třeba Coca-Cola? Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Chci vědět, co je Harkin - Engelův protokol. 2.) Ještě jsem nebyl v Mali. 3.) Žiju na venkově a mám kupu dětí. 4.) Chci něco zase vidět ,,na vlastní oči“. PŘÍBĚH **** NAPĚTÍ ** ()

ChArLeNe 

všechny recenze uživatele

Súhlasím s komentármi, že sa z problematiky dalo vyťažiť viac, a aj čo sa týka explicitnejších záberov. Môžno preto mi to osobne pripadalo dosť slabé poukázanie otroctva, pretože väčšinou v dokumentoch o zaobchádzaní s hospodárskymi zvieratami sú zábery dosť kruté, ale v tomto dokumente o otroctve detí na čokoládových plantážach ukázali iba smutné tváre detí a vyhrážky zo strany ich otrokárov. Tak či onak, nemali by sme ignorovať, že sa to deje a radšej kupovať "fair-trade" čokoládu, tí, ktorí si čokoládu nevedia odoprieť. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama