Reklama

Reklama

Z moře začnou vylézat obrovské příšery Kaiju, které napadají města a terorizují lidstvo. Přicházejí trhlinou mezi dvěma tektonickými deskami na dně Pacifiku. Inteligentní netvory dokáží zastavit jen obří roboti zvaní Jaegers, řízení lidskou posádkou. Jenže roboty nelze řídit samostatně, v každém z nich musí být dvoučlenná posádka a oba piloti se spolu musí spojit myslí. To přináší problémy s výběrem posádek, ne každá mysl se dokáže s druhou spojit, aniž by to nepřinášelo vedlejší účinky. Zpočátku jsou roboti velmi účinní, ale postupem času se příšery zdokonalují a začnou mít nad lidmi převahu. Civilizace stojí na pokraji porážky a nezbývá než spoléhat na posádku zastaralého robota složenou z vysloužilého pilota a nezkušeného nováčka. Dva nepravděpodobní hrdinové se stávají poslední nadějí před hrozící apokalypsou. (TV Nova)

(více)

Videa (12)

Trailer 3

Recenze (1 846)

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Pokud spadáte mezi cílovku (nebo máte dostatečný přehled), můžete PACIFIC RIM - ÚTOK NA ZEMI sledovat jako vysokorozpočtovou hranou podobu mecha a kaidžu eiga subžánru, zaštítěnou vážně se neberoucí variací na vojenská (melo)dramata. Musíte ale přistoupit na to, že postavy nejsou ničím víc než pouhými archetypy, které sice procházejí vývojem, ale ten není nijak psychologicky komplexní a je snadno předvídatelný. Podstatné jsou totiž mecha (obří stroje, které jsou ovládány zevnitř lidmi, jež musí být kompatibilní) a kaidžu (příšery upomínající na japonskou tradici, kterou v kinematografii popularizoval Ishirō Honda, ale čerpající i z poetiky klasických amerických monster filmů, na nichž se podílel Ray Harryhausen)._____ Myšlenkové a emocionální propojení mezi vojáky ovládajícími mecha je chytrou zkratkou, jak představit protagonisty, a zároveň vede k většímu napojení na hrdiny z divákovy strany, protože vzpomínky, vztahy a rozpoložení postav ovlivňuje cíl (zničení mimozemských parchantů). Způsob snímání akce v tzv. americkém plánu (od kolen nahoru) a kompozičně i umělecky nasvícené scény (různá barva umožňuje odlišit mechy a zároveň na sebe strhává pozornost) obří stroje i přišery dělají větší a atrakce s nimi jsou o to opojnější._____ Tato přímočarost bezchybně šlape první tři čtvrtiny, které mají jasný cíl (likvidace kaidžu před zavřením mecha programu) a které staví na paralelním vývoji dvou traumatizovaných postav. Spolu s prequel komiksem funguje film jako jeden celek, vyprávěný napříč dvěma různými médii, s nedůsledností v dávkování informací (čtenáři vědí, jak se to má mezi Mako a afroamerickým velitelem, není třeba zpomalovat vývoj kvůli oddálení odhalení). V poslední čtvrtině se ale řekne, že vše je jinak, k čemuž se použije odhalení z k dosavadnímu dění paralelně rozvíjené linie výzkumu - vyšetřování vědce. Ze snímku s dvěma protagonisty se stane "ansámblovka". A z významově prosté podívané dílo o nutnosti spolupráce mezi národy a rasami, které přejde od mecha a kaidžu eiga subžánru, jakožto hlavních inspiračních zdrojů, k (potenciální spoiler) americké filmové a literární tradici sci-fi s dinosaury a cestováním za pomocí červí díry (konec potenciálního spoileru)._____ Kdo dává přednost klasicky odvyprávěným snímkům, bude mít nejspíš problém s popsaným přeuspořádáním, ale bude rád za uzavření všech vypravěčských linií, zužitkování volných motivů a za významový přesah připravovaný během hodiny a půl změnami ohnisek mezi několika vedlejšími "figurkami". Kdo ale rád vyprávění napříč několika médii, bude poslední půlhodinu považovat za poněkud zbytečnou potřebu dostávat konvenčním požadavkům kladeným na blockbusterovou produkci._____ Více k neprávem podceňovanému snímku v recenzi Blu-ray vydání, které po obrazové a zvukové stránce představuje demo materiál a po bonusové zaujme svou profanouškovskou rétorikou, jíž jsou uzpůsobeny i všechny features. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,KAIJU SE UČÍ. PŘIZPŮSOBUJÍ SE, VYVÍJEJÍ. ZTRÁCÍME JAEGERY RYCHLEJI, NEŽ JE STAVÍME. JAEGEŘI UŽ NEPŘEDSTAVUJÍ SPOLEHLIVOU OBRANU. PROGRAM JAEGER JE MRTVÝ, MARŠÁLE…“ /// Sráči ze dna Pacifiku zatoužili po mým paneláku! (i po tvým, tvým taky a ty i s tím mostem pudete do kytek…)… Pičo, to jsou hračky! Vobrovská, majestátní ,,cigoška“ vzbuzuje obdiv (Eržika? No tak určitě…) a hned vod začátku je jasný, že na tuhle šou je můj obejvák malej. Tohle bych měl vidět naživo, páč mi při tý veškerý akci uniká tolik detailů…nebo tam nejsou vidět? Kurva nevím. Torův megaprojekt je tak vyvoněná píčovina, která připomíná krom Godzilly, Transformerů, snad i 2012, a Armageddon s piloty Top Gunu. Průřez filmovým světem se spoustou akce, jenž sebou přináší tsunami patosu a doprovází jí závěrečný tleskání davů. Bohužel ne těch v kině. Dávám 3*, ale srdce fandy (a Fandy taky!) akce a CGI milujícího člověka pláče! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Páč grafickej román Travise Beachama je mi ukradenej. 2.) Už jsem přestal věřit, že pustit si ženskou do hlavy se vyplatí. 3.) Thx za titule ,,krasnyprinc“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ***** NAPĚTÍ * ()

Reklama

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Wrestling v poměru 10000:1 aneb neplivej mi do ksichtu tu svou plazmatickou sračku (!!!) Hodinu a půl čekám na to, abych se dozvěděl, že má Rod Perlman docela velký nohy :-) ale popořadě. Ať to beru jak chci, Guillermo del Toro, to je určitý vizuální rukopis, taková ta hi-tech pohádka s cool barvama, která tady ovšem dostává na prdel pěstí z kalený oceli. Pacific Rim není průser, jen se posunuje v linii soudobé digitální onanie o další krůček = VÍC, VĚTŠÍ, NIČIVĚJŠÍ, CAPSLOCK. A vizuálně skutečně šlape, sice bez původního ksichtu, ale formálně sebevědomě (akorát dějově je to plochý jak Rumunská gymnastka). Jednu chvíli senzačně epický fight v ulicích Tokia a v druhou černoch v neoprenu s kupou stupidních motivačních citátů, které jako by mu našeptal sám Emmerich. Ksindl z jiný dimence se možná miliony let těší na naše freony, každopádně Pacific Rim je přesně tím standardem, kterýmu to (protože se těšíte) technicky spolknete i s navijákem, ale v druhým sledu už nemá co nabídnout . Chci říct, jeden z filmů, u kterých máte pocit, že jste dostali strašně moc a přitom odcházíte hladoví. Protože já tu taky u prvního a posledního sledu zůstávám, dávám tomuhle velkorozpočtovému dietnímu koktejlu víc než štědrých [final rate: 65%] ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Del Toro přichází tak trochu s křížkem po funuse, přeci jen už byla velká města zdevastována Avengery, Transformery, či Supermanem natolik, že se z padajících mrakodrapů začíná stávat trochu stereotyp, kterému se snaží režisér vetknout osobitost tím, že dává k dobru docela přehlednou akci, a vizuální rozmáchlostí nejde až tolik za hranu. Na druhé straně ale do dvou hodin nenacpal ani jednu zásadnější postavu, opravdový charakter, který by táhnul lépe, než jaeger plechovou kocábku po ulici. Idris Elba má charisma, ale topí se v patetických proslovech (a dabingu), zbytek ansáblu silně nezajímavý – Ron Perlman je spíše ikonickým trademarkem, než-li funkční postavou. Uteče to rychle, ale nejzásadnější a nejpůsobivější scénou je stejně nakonec úprk malé Mako před kaiju skrze liduprázdnou ulici. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Fikání pacek, to se moc nerýmuje. A bohužel totéž platí i pro sekvenci "Guillermo Del Toro kaiju eiga style 2013" (a ne, ani když za to přidáte "jou, madafaka", nebude to znít cool). Možná za to částečně mohou příliš velká očekávání, ale od Del Tora jsem i v takovémto subžánru čekal přece jen něco smysluplnějšího než Transformers 6 - Útok Dinobotů Z Hlubin Za Tmy A V Dešti. Je nesporně cosi působivého na bitkách stometrových mechů s monstry z jiných dimenzí, zvlášť když se při tom (mimo jiné) používá tanker místo meče. Ale když vám je o dvacet minut později odhaleno, že mech ve skutečnosti má dva meče přímo zabudované v pažích, je to podobně trapné, jako když se ve čtyřce Harryho Pottera dozvíte, že kouzlit se dá i bez hulákání pseudolatiny;) A i když pominu, že mi neustálé bezproblémové likvidování dost trapně bojujících Jaegerů přišlo poněkud zoufalé (což je u mecha filmu docela problém), je tu ten droboučký zádrhel, že by to sakra chtělo ještě něco okolo, co by nesestávalo z drsných keců USMC kamenných ksichtů, pohledů asijského raněného štěněte (pravda, roztomilého), dvojice nesnesitelných nerdů a do zblbnutí opakované Jaeger fanfáry. Pacific Rim si ukousl příliš velké sousto, a brutální tlak studia na to, aby už se s tím Del Toro přestal za větší a větší peníze s*át a konečně se něco dalo do kin, je skutečně hodně znát. Nejvíc (krom mečů) asi v momentě, kdy se schyluje k závěrečné konfrontaci na jednom konci města, vědátoři na tom druhém zahlásí, že mají dvě minuty než "mozek odumře" (což už tou dobou byla pravda i u mě), pak si warrioři řeší svoje osobní problémy a žvaní o odpovědnosti za osud lidstva, a za nějakých sedm osm minut jste zpátky u vědátorů, kteří se stále chystají vydat do hlubin stvůrákovy duše:P Idris Elba to prostě sám všechno zachránit nemůže - rozhodně ne bez zlatého brnění a kontaktních čoček, obřího meče a přilby s gigantickými rohy:)) Takže bohužel, dobré mecha akce budeme i nadále sledovat pouze v anime podobě:P S bídou 60%. ()

Galerie (163)

Zajímavosti (68)

  • Travis Beacham a Guillermo del Toro začali pracovat na sequelu ještě v době, kdy jim ho studio oficiálně neschválilo, a měli připravený ambiciózní projekt v podobě animovaného seriálu a mnohadílné komiksové řady, pomocí nichž chtěli děje obou filmů propojit. Seriál tehdy nebyl realizován a z komiksu s názvem „Tales from the Drift“ nakonec zbyla jen limitovaná čtyřdílná minisérie, která vyšla v roce 2016 (hlavními postavami byla posádka japonského Jaegera jménem Tacit Ronin, který se na pár vteřin objevil v prologu filmu). O několik let později přece jen vznikl animovaný seriál Pacific Rim: Země nikoho (od r. 2021), ale bez účasti Del Tora. (Israha)
  • Del Toro na rozpohybování Jaegerů nepoužil metodu motion capture, protože by nevynikla jejich obrovská hmotnost. (Reapper)
  • Kožatec (anglicky Leatherback), samčí kaiju, jenž se pohybuje stejně jako gorila nížinná, dostal své kódové označení po želvě, které se říká kožatka velká (leatherback sea turtle). (ČSFD)

Související novinky

Pacific Rim 2 má hlavního hrdinu

Pacific Rim 2 má hlavního hrdinu

06.06.2016

S pokračováním sci-fi Pacific Rim: Útok na Zemi to chvíli vypadalo bledě. Celý projekt se v létě 2015 skoro zrušil, letos v únoru byl ale vzkříšen a příští rok by měl jít do kin. Už nějakou dobu víme… (více)

Jste připraveni na monstrpokalypsu?

Jste připraveni na monstrpokalypsu?

04.05.2016

Jurský svět vydělal 1,67 miliardy dolarů, takže vás asi nepřekvapí, že nás čeká kupa nových "monstrfilmů". V březnu 2017 se vrátí King Kong ve filmu Kong: Skull Island od Jordana Vogta-Robertse … (více)

Del Toro si dává pauzu od blockbusterů

Del Toro si dává pauzu od blockbusterů

18.03.2016

Guillermo del Toro nám nadělil dva díly Hellboye nebo Pacific Rim, teď se ale hodlá na dobro vrátit k menším projektům. Alespoň to tvrdil loni v říjnu, když propagoval svůj horor Purpurový vrch, a… (více)

Uvidíme Pacific Rim 2?

Uvidíme Pacific Rim 2?

18.09.2015

Nad pokračování sci-fi rubačky Pacific Rim - Útok na Zemi, se pomalu stahují mračna. Režisér Guillermo del Toro (Hellboy: Zlatá armáda) ho připravuje na 3. srpna 2017, teď to ale vypadá, že se datum… (více)

Reklama

Reklama