Last Lions, The

USA, 2011, 88 min

Alex Wurman

Hrají:

Jeremy Irons

JEJÍ ÚSPĚCH JE OSLAVOVÁN... KÝMKOLIV DALŠÍM, KDO HO MŮŽE VYUŽÍT. AFRIKA JE OHLEDNĚ VÍTĚZSTVÍ STEJNĚ TAK CHLADNÁ, JAKO OHLEDNĚ PORÁŽKY. JE TO JEN O TOM AKCEPTOVAT OSUD A POSTAVIT SE ČELEM K DALŠÍMU DNI..... /// Tam hluboko v Botswaně (to je stát pitomče!) žili - byli máma a táta lev. Měli dvě děti. Jednoho krásnýho dne (myslím, že to bylo úterý) se k nim na území přesunula tlupa migrujících vetřelců. Táta musel ukázat co je v něm (musela to dokázat i mamča), ale bohužel to nedopadlo pro rodinku dobře a přivandrovalci získali novej domov. Ze lvice je teď matka samoživitelka a nasytit dva hladový krky, není ani pro krále zvířat žádná prdel. Tam v divočině totiž sám nejsi nic! Krutost přírody podaná Hollywoodským způsobem. Zapomeňte na rodinnej dokumentární pořad o zvířátkách, jinak vám děti prořvou tu část filmu, před kterou si nebudou zakrejvat oči. Prostě realita plná zvířecích instinktů, který vedou k přirozenýmu cíli – přežít. Pochopil jsem, že mám poslat mladýho pryč (..k počítači, koupil jsem mu novou brutální hru...), protože takovýhle filmy se můžou neblaze podepsat na jeho zdravým vývoji a přistoupil k tomu jako k hororovýmu thrilleru, kterej se může (možná už brzy) odehrát i někde blízko mě (bydlím kus od lesa...). Zvířecí žal, opouštění mláděte – chápu ty ,,odpadky a jednohvězdy“, taky mě nebylo dobře po těle. Ale kam se serou ty různý hvězdama našlapaný thrilery!!!! A možná jsem se na konci taky trochu zamyslel, kolik ještě potkám divokejch lvů (jsem psal, že bydlím u lesa...) a jestli zůstane nějaká divočina (v Africe...) /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zajímá mě, kolik snese taková lvice utrpení. 2.) Chci se přistěhovat do lví rodiny a nevím, jak se mám chovat. 3.) Thx za titule ,,Lukáš Kakos“ a ,,jvps“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ **(10.2.2012)

• daEmoNickY

Film obsahuje neinformativní a citově zabarvený komentář (dozvíte se na co právě lev myslí, jako šestákovém románu) -> vypnout zvuk (to dělám i u hloupé hudby u němých filmů). Po skončení filmu jsem chtěl rozbít hubu spíše filmařům, než těm co vybíjí lvy (viz Kevin Carter a váleční fotografové fotící umírající aniž by pomohli, někdo jim řekne dokumentariské jiný lidská špína). __ Prý je účelem snaha vybrat peníze. Nicméně peníze na pomoc Africe jdou prý na zbohatnutí hrstky http://www.ted.com/talks/andrew_mwenda_takes_a_new_look_at_africa.html (jednoduchá pochyba: proč je ta pomoc třeba už "tak dlouho"?), to může být i tento případ. Ironsovi odhadem tímto dokumentem stoupne karma. __ Tento film je propaganda a navíc nepřímá reklama (zvýšení tržeb pro Ironse, BBC a možná i africké politiky). Příběh je citový, fajn a kočičky a příroda vypadají parádně.(23.1.2012)

• Hanyou

Přála bych si, aby místo žádosti o peněžní pomoc na konci filmu radši štáb během natáčení pomohl lvíčatům. To by proti úbytu lvů pomohlo víc...(22.1.2012)

Velmi dojemný příběh lvice, která se ocitne bez svého druha a s malými lvíčaty na těžké cestě přežití. National Geographic drží vysokou laťku, výborně komentuje Jeremy Irons. Za pouhých 50 let bylo lidstvo schopné vyhubit lví populaci ze 450 000 na 20 000 volně žijících jedinců.(8.1.2012)

Filmy o přírodě se hodnotí těžko. Záběry to jsou bez debat parádní, což mi však v tomto případě k plnému uspokojení na rozdíl od jiných snímků tohoto ražení nestačilo. Dělo se tu toho zkrátka moc málo příliš pomalu v docela jednotvárném, nudném podání. Poslední třetina byla sice nesrovnatelně lepší než ty předcházející (jedna konkrétní sekvence dokonce velice silná), ale třicetiminutovku před jejím příchodem jsem vyloženě protrpěl.(5.2.2012)

Najviac ma nadchlo priblíženie života levov pomocou príbehu. A skutočne nechápem ako sa to tvorcom mohlo podariť. Veď skúste sledovať len svojho psa alebo mačku. Mám podozrenie, že aj levica nebola stále tá istá. Zahrala to však perfektne :)(24.2.2012)

Nemůžu si pomoct. I když se mi některé záběry z mlh připadaly opakující se, tak stejně musím za skvělou kameru, zpracování, režii a skvěle sedící hlas Jeremyho Ironse, tak hodnotím za 5*. Ma Di Tau se vám dostane pod kůži, tak jako se dostala pod kůži několika zvířatům ve filmu - až na kost.(12.1.2012)

(42/2012, BluRay1080p) / Tak napríklad na hociktorý diel Planet Earth to nemá, ale ten prístup k tomu materiálu, že sa to celé poňalo ako trošku vymyslený príbeh mi vôbec nevadil. Zábery hutné a husté, všetko natočené na malom území. Pekná sonda do menšieho spoločenstva zverov. (8/10)(3.3.2012)

Pekne zabery, pekne natocene, dokonca aj prijemny komentar ale hodina a pol len o levoch je nuda :)(20.1.2012)

Nebudu jeden z těch, kteří budou hodnotit film podle toho, zda v jeho závěru byla žádost o peněžní pomoc (viz. komentář od Hanyou, která by mohla vysvětlit, jak by jeden štáb mohl pomoct úbytku lvů, nebo komentář od daEmoNickY, který tvrdí, že komentář je neinformativní - to, že je expresivní a plný metafor neznamená, že nepřináší užitečné informace). Film je dokonalou poezií přírody hrající na estetický cit diváka (to by měl každý film, ne?), která je podtržena oslňujícím hlasem Jeremyho Ironse s vytříbeným komentujícím monologem. Podle mě snaha vybrat peníze na dobrou věc nemůže být krásnější.(6.2.2012)

---Obsah komentáře může prozrazovat závěr filmu--- Hodnotit film podle toho jaká byla nebo nebyla na jeho konci prosba je blbost. A myslet si, že natáčecí štáb pomůže polomrtvému lvíčeti je blbost naprosto kolosální. Cílem filmu nebylo poukázat na to, že člověk je stroj bez emocí a roztomilý kukuč lvíčete s rozdrcenou pánví s ním nehne, ale to, že tento koloběh života by byl naprosto normální a neztrátový, kdyby právě člověk nezasahoval do domoviny divoké zvěře a tím redukoval její počet. Výborně podaný příběh, skvělá kamera a geniální komentář. Ve skrytu duše doufám, že všichni aktéři dále žijí a prohánějí se savanami (popřípadě zemřeli přirozenou smrtí nebo při vzájemném boji) a ani jeden neslouží jako koberec před krbem ropného magnáta, světového podnikatele nebo majoritního akcionáře.(26.2.2012)