Reklama

Reklama

Jiná země

Trailer 1

Rhoda Williams (Brit Marling), inteligentní mladá žena, jež byla přijata do speciálního astrofyzického programu MIT, sní o tom, že prozkoumá vesmír. Geniální skladatel, John Burroughs (William Mapother), právě ve své profesi dosáhl vrcholu a brzy se mu má narodit druhé dítě. V předvečer objevu duplikátu Země se stane tragédie a životy těch dvou se neoddělitelně propojí... (HBO Europe)

(více)

Recenze (403)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $175,000Tržby USA $1,321,194Tržby Celosvetovo $2,102,779▐ režisér Mike Cahill vie teda naservírovať zaujímavé témy a ponúknuť riadnu psycho depku, jeho štýl v rámci spojenia vizuálu + príbehu má čo ponúknuť /70%/ ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Film, který si jako málokterý jiný žádá především citlivého a otevřeného diváka. Žánrové zařazení (tedy nízkorozpočtové sci-fi) je pouze odrazovým můstkem pro nezvykle sugestivní a působivé zkoumání bolesti, smutku, viny a vykoupení. Tedy všeho toho, co má naplňovat nezávislý, silně umělecký film. Komorní ladění a až minimalistické pojetí, pozvolná dynamika, chladné odstíny barevného spektra, ruční digitální kamera, nádherná hudba a bolest, která je tu místy až fyzicky cítit. Tak nezvyklou formou podané drama o naší nekonečné touze dostat druhou šanci, k čemuž je geniálně použit motiv právě sci-fi, jelikož když není racionálně možné vrátit a napravit osud hlavní hrdinky, neboť by se to příčilo zákonitostem našeho světa, tak jak ho známe, dali jí tvůrci tuto možnost změněním oněch zákonitostí. Vědecko-fantastický prvek tak funguje jako jakási solipticky vnímaná boží milost (kdy bohem jsou myšleni scénáristé). Jiná země je cosi jako indie-artová studie spásy. A ten poslední záběr je vážně strhující a je skutečnou katarzí celého příběhu. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,POVÍM TI PŘÍBĚH. A JESTLI PAK BUDEŠ CHTÍT ABYCH ZŮSTALA – ZŮSTANU. JE O DÍVCE.......“ /// Už jste přemejšleli, jakej zážitek by dokázal naprosto ovlivnit váš život? Co to třeba napálit auťákem do spokojený rodinky? Předpokládám, že tomu se nevyrovná ani objevení nový planety. (Leda snad, že bych se na ní mohl podívat...?) Nádherně pozitivně depresivní atmosféra, umocněná padnoucím soundtrackem a zajímavou Brit Marling. Filosoficky hloubavej příběh, s neustálým (výstražným?) výhledem na obzor s ,,další Zemí“, ZRCADLEM ZEMĚ, kde MŮŽE přebejvat vaše druhý ,,JÁ“. Je lepší? (Stejný?) Můžu se od něj něco naučit? Ale hlavně – UDĚLALO STEJNÝ CHYBY? V mnoha pasážích dramatická a citlivě emoční snaha udržet si pokoj v mysli, či prožít zbytek času plachtěním prostorem v naprostém štěstí a míru. Vždyť to nejzajímavější ze všeho není malé, ani vzdálené. Jsme to MY, tak zblízka! AŽ DO OKAMŽIKU SETKÁNÍ!... Zvláštní příběh, kterej jistě potěší (nejen) všechny odpůrce Jasona Momoy. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Hledám film, se kterým můžu hledat cestu z deprese. 2.) Jsem stoupencem teorie ,,rozbitého zrcadla“. 3.) Thx za titule ,,Hlawoun“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Fox, Searchlight // Počet premietajúcich kín v USA: 94 // Otvárací Víkend v USA: $77,740 // ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Another Earth splňuje dokonale všechny atributy nahoře vypsané a je to přesně ten typ sci fi filmů, které mně vysloveně sednou a navíc s úchvatně hrající Brit Marling. Když vezmu v potaz, že je to v mnoha směrech prvotina Mikeho Cahilla, tak má můj obdiv. Všechno je nám naservírované v těch akorátních mezích a ten konec byl taky přesně takový, jak bych si představovala. Kolikrát jsem se při tomhle příběhu zamyslela a asi ještě zamyslím nad tím, jaké otázky bych kladla své vlastní kopii? Možná stačilo zůstat u té tragédie a tu romantickou vsuvku vynechat, to tam přece jen malinko zaskřípalo. Ale jinak co se týká celkové úžasné atmosféry plné vnitřní bolesti, kterou jsem cítila také, s touhou všechno napravit a nádherným hudebním podkresem, to byl opravdu krásný zážitek a to se cení jen plným počtem hvězd. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Až jednou zaparkuje klon matičky Země u mé garáže a já se setkám se sebou samým, tak to asi nebude ten nejzábavnější rozhovor na světě. Nicméně rád sám sebe poznám, potřesu si rukou a využiji jedinečné příležitosti společně okomentovat film. Já a Já jsme však slabí v astronomii, takže musíme vynechat to, co nám připomíná astronomický nesmysl a ve svém komentáři se zaměříme na to, že si příliš neužíváme u dramatických snímků, bezvýchodných situací a přirozeně lidských jednání. My se raději bavíme, k čemuž Jiná Země nenabízí příliš příležitostí, ale jisté zaujetí tématem musíme přiznat a za každého jednu a půl hvězdičky udělit. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Mike Cahill se hned už po dvou filmech zařadil mezi mnou sledované a dá se říct, že i oblíbené režiséry. Již ve svém debutu dokázal jasně vymezit svůj styl, který jej odlišuje od ostatních tvůrců - znepokojivá kamera, podivná, tíživá atmosféra, niterné pocity hlavních postav deroucí se na povrch - působí to osobitě a nefalšovaně. Líbí se mi, že sci-fi motiv, ač v sobě skrývá potenciál, hraje jen druhé housle a slouží jako psychologická metafora vybízející k zamyšlení. Brit Marling je skvělá... 7/10 ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Jsem fanda Mika Cahilla a toho, oč se ve svých filmech pokouší (a čehož zde dosahuje částečně a v "I Origins" zcela), ale stejně si neodpustím stupidní poznámku: Proč se tak vytrvale snaží dostat na druhou Zemi, když druhá Země zcela očividně cestuje k nim? (A proč nikdo neřve, že všichni umřou - ale to tam možná bylo a jenom jsem to nepostřehla.) ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Drama s prvky sci-fi, které ukázalo prvotřídní herecký výkon Brity Marling, až jsem si říkal, odkud se vzala (z jiné planety?). Tahle šikovná holka, co píše, produkuje a hraje, nám přinesla film, který otevřel bránu do Hollywoodu všem, kteří se na něm podíleli. Tyhle nízkorozpočtové nezávislé filmy se mi líbí, naposledy to byl Moon od Duncana Jonese. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Podobně jako Melancholia, ani Another Earth není primárně o sci-fi. A jsem za to ráda, protože po zhlédnutí traileru, který se snažil navnadit diváky na fakt, že ve vesmíru existuje naše přesná kopie a že hlavní hrdinku zajímá, zda její druhé já udělalo ty samé chyby, jsem se bála, jakou děsivou, nesmyslnou, nelogickou astronomickou šílenost z námětu tvůrci vykřešou. (Pokud existuje mně totožná, "druhá" verze mé osoby, znamená to, že se po miliony let muselo na obou planetách vše probíhat naprosto stejně. Z čehož zas můžeme dospět k závěru, že každý pohyb, každá má myšlenka by měla být naprosto identická a paralelní s tou, kterou má mé dvojče na Zemi č. 2, a že mezi našimi činy nemůže být sebemenšího rozdílu.) Another Earth však naštěstí "druhou planetu" nechává na pozadí, tvoří z ní jen metaforickou odpověď na otázku, jaký by asi byl život hlavních hrdinů, kdyby před čtyřmi lety dopadlo vše jinak. I proto k mému překvapení na základní problémy nalézá celkem racionální odpověď a svým odhodláním zkoumat spíše vztah mezi dvěma postavami, si žádné další nepřidělává. Zcela bez obav přiznávám, že nejsem nějaký fanoušek nezávislých filmů vyžívajících se v "ruční" kameře, neznámých hercích a pomalu vyprávěném příběhu, tentokrát mě ale ta sonda do života dvou lidí velmi bavila. A i když ta velká modrá koule na obloze může v závěru působit jako příběhová berlička (alespoň kamarád, který byl v kině se mnou, ji tak vnímal), mně se to metaforický, melancholický, pravdivě lidský a místy i filosofický (kde jinde postavy citují Platóna?) příběh včetně svého rozuzlení líbil a ani v jedné scéně mě nenudil. ()

LihO 

všechny recenze uživatele

Aj napriek veľkému potenciálu na sci-fi, ostáva tento film na úrovni drámy, na pozadí ktorej sa postupne stráca geniálny, v úvode sľubne pôsobiaci, nápad so zrkadlovým obrazom Zeme. Hlavná dejová línia je postavená na emóciách, výčitkách svedomia a nenaplnených snoch Rhondy a jej vzťahu k Johnovi, čo jednoducho nestačí. Chýbalo mi tam viac postáv, nejaké oživenie scenára... miestami som sa nudil. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Co napsat ... člověku se chce věřit, že na druhé Zemi žijí Ti, které jsme tady, na té naší, navždy ztratili. Film, podbarvený nádhernou hudbou, je o jednom obyčejném, lidském životě, o dramatu a životním osudu, kterému se nemohl vyhnout. Sci-fi se to dotýká jen okrajově. Jde jen o to vidět zrcadlově stejnou mateřskou planetu blízko blizouško a myslet si, že na ni žije mé druhé já. Film, který má hlubokou psychologickou myšlenku rozhodně stojí za zhlédnutí, protože nikdo z nás neví dne ani hodiny, kdy se může ocitnout ve stejné životní situaci jako Rhoda nebo John. Konec se mi ale zdál takový ... nedotažený, ale třeba jen neumím pořádně číst mezi řádky co tam není ... ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Taková směsice dramatu se sci-fi, přičemž mi připadá, že autor nějak nevěděl, čemu chce dát přednost. První dějová linka se týká Rhondy a její nehody, druhá objevení Země 2 .. Nejsilnější byl asi ten dvouvteřinový konec, i když je škoda, že tu záležitost se zrcadlovou planetou nějak víc nerozvinuli, na druhou stranu je to tak možná schválně a o to je to zajímavější. Celkově jsem se místy dost nudila, není tu žádná akce, nic se v podstatě celou dobu neděje. Ale určitě je to originální a teorie rozbitého zrcadla mě zaujala. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Ztráta. Bezbřehý smutek a spalující hněv. Sebevražda. Krása. Hudba. Harmonie. Zlomená synchronicita. Vykoupení. Nalezení sebe sama. Platónova alegorie jeskyně. Filozofie. Věda. Mystika. Ten film mi vyrazil dech. Teď ve filmových termínech: rozhodně jeden z nejlepších scénářů, které jsem měl to štěstí vidět zfilmované, vynikající režie. Pro mě dodnes neznámá herečka Brit Marling (mimochodem spoluautorka scénáře) mi v každé scéně lámala srdce, v jejím výkonu si nepamatuji jediný falešný tón. Zdatně sekundující William Mapother jako zlomený hudební génius. Brilantní film, který, jakmile se mi proleží v hlavě, bude velice pravděpodobně putovat mezi mé nejmilejší. Dejte mi jeden takový film ročně a zbytek filmové produkce si můžete nechat. 100% P.S.: Jak píše kolega Radek99, abyste si tenhle film plně užili a docenili, musíte být při sledování maximálně citliví a otevření. A přemýšlet. ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Stále nad tím hodnocením přemýšlím . Vesměs mám spíše kladné pocity z filmu, přece jen jde o skromný nezávislý snímek, který obsahuje ale docela dost zajímavých myšlenek (fyzikální zákony neřeším, tady o to ani nešlo). V centru filmu není planeta Země 2, ale lidské postavy, se kterými si osud pohrál. Co byste dělali, kdybyste věděli, že někde žije Vaše přesná kopie? Zajímalo by Vás, jestli udělala v životě stejné chyby? Nebo zdali si splnila sny, které jste Vy nikdy neuskutečnili? Viděli byste v nové Zemi svou naději? Ve filmu naleznete jen otázky, ale žádné odpovědi, ale to není vůbec mínus, právě naopak, na některé otázky odpovědi zkrátka neexistují, přestože se je zoufale snažíme najít. Zvlášť když chceme odpověď od svého zrcadla. Povedený snímek, který určitě stojí za zhlédnutí, po emoční stránce mě to však nechalo docela chladnou a to se režisér o emoce fakt snažil a když se na to člověk podívá pouze jako na drama bez sci-fi prvku, tak se vlastně o nic mimořádného nejedná. Proto tedy 3*. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

.Kode 46, Ink, Another Earth... Tři nezávislé filmy, které jsou natolik rozdílné, že najít mezi nimi podobu mi chvilku trvalo, přičemž jejich názvy byly to první, co mě po shlédnutí filmu napadlo, až po chvíli jsem zjistil, že mi Another Earth připadá jako kompilát esencí z prvních dvou jmenovaných, z Kódu 46 jako by si bral fakt, že scifi prvek je jen pozadím pro mnohem zásadnější část filmu a z Inka zas prosublimovala lehce snová atmosféra a výborná, intimní, komorní hudba a vznikl... Zajímavý film, který občas sráží chyby ve scénáři, nebo zbytečné prodlužování některých scén, které by mohli být dobré, byli-li by lépe natočeny, jenže ona je kamera občas průměrná, občas zbrklá a rozhodně nepomůže minutovému záběru na hlavní hrdinku přejíždějící prsty po jakýchsi pleších. (teď myslím pleších od slova "plech", je to přípustné slovo?). Možná se to snaží tvářit moc artově, možná je to místy zdlouhavé, ale možná, jenom možná, se mi prostě a jednoduše líbilo. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Komorní a vcelku zajímavé drama, které se zase tolik nevěnuje tomu, že se zničehonic objevila na obloze druhá planeta Země. Mnohem více se zaměřuje na vzájemný vztah dvou lidí, které krutý osud svedl dohromady. 55% ()

Reklama

Reklama