Reklama

Reklama

Milion let před Kristem

(festivalový název)
  • Velká Británie One Million Years B.C.
Trailer
Velká Británie, 1966, 100 min

Režie:

Don Chaffey

Scénář:

Michael Carreras, Mickell Novack (původní scénář) (více)

Kamera:

Wilkie Cooper
(další profese)

Obsahy(1)

Pračlověk Tumak je vypuzen ze svého divošského jeskynního kmene. Po strastiplné cestě krátce nalezne domov u jiného kmene, civilizovanějšího a žijícího u pobřeží. Avšak i ti ho nakonec vykážou. Nicméně Tumak tentokrát neodejde sám, ale se ženou jménem Loana. Tak jim nezbývá než bok po boku putovat nehostinnou krajinou a čelit mnoha jejím nebezpečím jako jsou pravěká monstra, nebo mohutné sopečné erupce. (ČSFD.cz)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (61)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Náš příběh se odehrává v době, kdy se lidé dělili na kmeny Brunetů (nazývaných též Nemytí) a Blonďáků (Šamponovaní), ve světě, v němž vládl, jak tajně doufám, úmyslně směšný příběh podpořený genialitou Raye Harryhausena. Muži v tom světě vypadali jako jako vágusové z vlakového nádraží, hovořili dokonce stejnou "řečí", ženy se ve volných chvílích mezi focením katalogu plavek a opalováním vydávaly na rybolov a utíkaly před obřími dravými želvami. V tom světě zněla podivná hudba, nicméně atmosféru (pseudo)pravěku se mu i díky kameře a dobře zvoleným lokacím podařilo navodit slušně. Některé momenty (zápas lovců s ještěrem, výbuch sopky) vešly právem do trikových dějin, jiné stejně zaslouženě upadly do zapomnění.__P.S. O Raquel Welch se porvali pralidé i ptakoještěři! ()

topi 

všechny recenze uživatele

Neandertálkyně v čele s nádhernou Raquel Welch vypadají jakoby vypadly z časopisu Playboy a někteří neandertálci moc divoce taky nevypadají. Jako Hammerovská fantasy a dobrodružství z daleké minulosti, kde se vyskytují různá pravěká monstra v trikové režii Raye Harryhausena je to pohodovka a některé souboje připomínají Zemanovu Cestu do pravěku. Celkově ale slabší Harryhausenovka. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

V Hammeri išli na to "po svojom" a nakrútili kvázi historický film, ktorý je samozrejme alternatívnou históriu k tomu, čo vieme o vývoji našej planéty a života na nej. Ľudia (podľa vizáže už homo sapiens sapiens) sa pred miliónom (!) rokov stretávajú v súbojoch s dávno vyhynutými zvieratami a herečky a niektorí herci sem prišli priamo z prehliadkového móla. Našich "predkov" neustále napádajú omnoho väčšie príšery a nedá sa nezamyslieť nad tým, ako sa mohli dožiť na svoju dobu tak vysokého veku. Ale bez týchto guilty okrás by to skrátka nebolo ani zďaleka ono a bola by to iba nuda. Poteší aj prekvapivá záverečná pasáž, to keby ste náhodou mali počas sledovania filmu dojem, že tvorcovia na niečo zabudli, tak to ani náhodou. 70% ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Nazvat tento film historicky nepřesným by byla ještě pochvala :-D V naivním Hammerovském pojetí pravěku žijí vedle sebe dinosauři, obří pavouci, obří želvy, obří leguáni, lidoopi, jeskynní lidé a topmodelky s hladce oholenýma nohama. Máme tady dva hlavní kmeny - tmavovlasé, kteří jsou poměrně barbarští celý den loví a celý večer se perou o jídlo, a o něco civilizovanější světlovlasé, mezi jejichž záliby patří rybolov, výroba ozdob a jeskynní malba. Co se vám v tomto pravěku může přihodit? Například si můžete lovit rybičky v jezírku, očumovat bábovky v kožešinových bikinkách a najednou se z ničeho nic vynoří tyranosaurus rex a sežere vás. Další možností je, že se koupete v jezírku a najednou si přiletí pterodaktyl a odnese vám v pařátech slečnu jako potravu pro svá mláďata. Zkrátka v hammerovském pravěku se určitě nudit nebudete. Oceňuji, že pravěcí lidé nemluvili anglicky :-)) Triky na tehdejší dobu nejsou vůbec špatné a celkově se jedná o docela zábavné béčko, i když by určitě sneslo trochu kratší stopáž. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet £422,816Tržby USA $8,000,000Tržby Celosvetovo $8,600,000▐ Som čakal hrôzu ale nakoniec v celku podarený historický dobrodružný akčný film, so slušnými trikmi(Ray Harryhausen sa viditeľne snažil), dobre vybraným prostredím a príbeh újde. /65%/ ()

Galerie (93)

Zajímavosti (11)

  • Loana (Raquel Welch) nazve obrovskou želvu „Archelon“, což je skutečný vědecký název pro vyhynulý druh želvy. (Marek06)
  • Martine Beswick (Nupondi) uvedla, že kožešinové bikiny použité ve filmu byly velmi nepříjemné. Herečky byly neustále ve vodě, takže bikiny kapaly, lepily se na těla a velmi ztěžkly. (Marek06)

Související novinky

Zemřela herečka Raquel Welch

Zemřela herečka Raquel Welch

15.02.2023

Ve věku dvaaosmdesáti let zemřela v kalifornském Los Angeles po krátké nemoci americká herečka, modelka a sexsymbol přelomu šedesátých a sedmdesátých let minulého století, Raquel Welch. Smutnou… (více)

Zemřel trikový mág Ray Harryhausen

Zemřel trikový mág Ray Harryhausen

08.05.2013

V požehnaném věku 93 let opustila filmový svět obrovská legenda, trikový průkopník, král stop-motion animace a držitel Oscara Ray Harryhausen. Začínal už ve třicátých letech minulého století na… (více)

Reklama

Reklama