Reklama

Reklama

V roce 2089 archeologové Elizabeth Shawová a Charlie Holloway objeví nástěnnou malbu v jeskyni ve Skotsku, která se podobá několika dalším malbám jiných kultur. Elisabeth a Charlie považují postavy na nich ztvárněné za Stvořitele lidí z jiných planet. Stárnoucí boháč Peter Weyland financuje výpravu vesmírné lodi Prometheus na vzdálenou planetu LV-223, z níž Stvořitelé údajně pocházejí. Na palubě cestuje skupina vědců, Weyland, velitelka mise Wickersová a android David. Prometheus přistane na opuštěné hornaté planetě, kterou posádka začne zkoumat. Naleznou zde válcovité nádoby, kamennou sochu humanoidní hlavy a neznámé bezhlavé tělo, o němž se domnívají, že patřilo jednomu ze Stvořitelů. Vědci najdou i další těla, což je přivede k domněnce, že Stvořitelé patrně již vymřeli. Členové posádky Millburn a Fifield se rozhodnou vrátit zpátky na loď, ale cestou se ztratí. Spustí se draslíková bouře, expedice musí být přerušena a posádka se vrací na loď. David tajně vezme jednu z nalezených nádob, v nichž se nachází tajemná tekutina. V lodní laboratoři je objevena shoda mezi DNA Stvořitelů a lidskou DNA. David zkoumá válce s tekutinou a její vzorek nepozorovaně přimíchá Charliemu do pití. Krátce poté se spolu Charlie a Elizabeth vyspí. Mezitím hadovité zvíře zaútočí na ztracené vědce Millburna a Fifielda. Millburn zemře a Fifielda pohltí temná tekutina. Při dalším průzkumu planety David objeví další tělo Stvořitele, tentokrát ovšem přežívajícího ve stázi, a spolu s ním i vesmírnou mapu, na které je zvýrazněna Země. Mezitím se u Charlieho projeví příznaky neznámého onemocnění a znetvoří mu obličej. Wickersová odmítne ho dále držet na palubě a upálí ho plamenometem. Testy ukážou, že Shawová je těhotná, ovšem v jejím těle je ukrytý mimozemský zárodek. Pomocí chirurgického robota se podaří zárodek z jejího břicha vyoperovat. Shawová poté zjistí, že Weyland se chce setkat s posledním žijícím Stvořitelem, aby ho zachránil před blížící se smrtí stářím... (TV Prima)

(více)

Videa (39)

Trailer 1

Recenze (2 869)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Small thing has big beginnings? Mediální kampaň a pozvolné vypouštění informací nafoukly očekávání k prasknutí a pak někteří lupou hledají hloubku a filozofické aspekty tam, kde vůbec nejsou a v minulosti ani nikdy nebyly. Mně stačí poznání, že za mým vznikem stojí maminka a tatínek a že život je až po okraj naplněn kompromisy.. Zdá se, že Prometheus byl bohy dříve milován, avšak nyní jej za jeho opovážlivost rozbořit ideály připoutali ke skále, kde mu orel ostrým zobákem kritiky trhá játra z těla. Věřím a snad to nebude trvat dvanáct generací, že se objeví Héraklés, zabije orla obrazem rituálního předání tekutiny do rukou Space-Jockeye, co hodlá na Zemi zasít život, zoufalá Elizabeth Shaw sepne ruce k modlitbě a Prometheus se v očích všech navrátí tam, kam celou dobu patří, na Olymp. A nebo taky ne a já těch pár nelogicky bzučících much, co mi krouží nad opulentní hostinou, budu muset navždy tolerovat.. Ať to dopadne jakkoliv, "Engineer" Scott má jako stvořitel zvláštní výsadu - stvořil Promethea, protože mohl. Jeho božství zdůrazňuje skutečnost, že mi všichni budeme rádi, když v osmé dekádě života udržíme moč, on si drží výsostné postavení mezi filmovými režiséry.. Dodatek: Fassie jako android vládne a vůbec bych se nedivil, kdyby začali fanynkám prodávat jeho dekapitovanou verzi, tzv. "Cestovního Fassbendera". Jen aby jim ten bílý sajrajt, co z něj vytéká, neznečistil zavazadlo.. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Ja jsem naprosto spokojenej, po dlouhy dobe paradni sci-fi. Pro jistotu jsem krome traileru o filmu nic nezjistoval a kdyz sem si ted procet komentare, tak koukam, ze to bylo jen dobre. Diky tomu jsem az do konce nevedel jesli teda nakonec Ridley ukaze, co jsem cekal a nebo ne. Jinak samotnej pribeh je docela dostacujici a jako jakejsi prequel perfektni. Herci jsou super, obzvlast opravdu umele vypadajici Fassbenderovo android. To, ze se film v zaveru vykasle na nejaky odpovedi a spis se soustredi na masakr me nijak nevadil, prave naopak. No a vizualni stranka je ocekavane naprosto bezchybna, k tomu skvely triky a paradni hudba. Takze celkove fakt parada a uz se tesim na druhej dil. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Velmi hezky zabalené "nic", které každou vteřinou více podporovalo můj dojem, že tady se někdo zapomněl rozhodnout, čím a o čem, tenhle film má být. Jako by někdo vzal kvalitní scénář (film) a půlku z něj vyhodil (režisérský sestřih aneb historie se opakuje?), aby to pro diváky nebylo moc složité a pro jistotu nevysvětlil vůbec nic, aby se mohl schovat pod roušku tajemství a divákovi fantazie... Když pominu příběh, jsou efekty a atmosféra chvílemi opravdu vynikající, ale nestačí to. Jediný kdo z posádky stojí za pozornost je Michael Fassbender (fakt velké překvapení) a do určité chvíle (setkání s kapitánem u mapy) Charlize Theron. Ostatní průměr, který nestojí za řeč, ale "naštěstí" je scénář u postav tak plochý, jak jen to jde. A hlavní myšlenka filmu, koncept? To nechám na každém, ať si o tom odnese své, ale já v tom vidím velké množství nedomyšleností, které film prostě zabíjí. Chci komplexní vizi, chci myšlenku, chci cítit soudržnost toho vesmíru... Jako povrchní zábava Prometheus funguje, ale mě to opravdu nestačí. PS: to propojení s alieny tam vážně není;-);-);-) PS: hudba je průměrná, skoro až armádní melodie s trumpetou mi spíš evokují US Army, ale budiž... při scénách s obrovskou 3D prezentací vesmíru tam byla cítit snaha o Vangelise:) ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $130miliónovTržby USA $126,477,084Tržby Celosvetovo $403,354,469Tržby za predaj Blu-ray v USA $26,938,610 //počet predaných kusov 1,383,823Tržby za predaj DVD v USA $17,677,749 //počet predaných kusov 1,069,733║ __Ridley Scott je samé prekvapenie, celý čas som čakal že odniekaľ na náš vybafne Votrelec a ...., nuž režisér sa pekne s nami pohral a v konečnom výsledku uznávam že mu tento kalkul až na pár malých neduhov krásne vyšiel. Film krásne funguje ako nádstavba a dorysovanie podstaty vesmírnej obludy a jeho formovania, existencie, skutočného zámeru. Príbeh nám ponúka rôzne alternatívy a je len na nás čo si vyberieme a ako si toto ponúknuté zázemie, počiatok vzniku monštra pretransformuje do neskorších dielov, mne osobne tento zrod zapasoval, nemal som s ním problém. Taktiež si tvorcovia šikovne poradili s príčinou, prečo bolo treba vôbec niečo ako Votrelec stvoriť,... za všetko môže stratená DNA. __Na to koľko už vieme o Votrelcoch nás dej drží v neistote a v napätí ako som dávno nezažil, neskutočný prežitok bol chirurgický zákrok, fakt sila, toto husté napätie nám hlavne dotvára komplikovaná Noomi Rapace, ktorá sa fakt stala veľmi dobrou obdobou Ripley-ovej. Občas to aj dejovo zaváňalo laxným prístupom výskumnému tímu voči sklúčujúcim situáciám, kde boli vystavený voči nepredvídateľnej mimozemskej mutácii(zmutovaný červíci, či jeden člen z výskumného tímu), tam sa mali tvorcovia viac pohrať s výstavbou scén. __Samotný úvod za doprovodu hudby ako z dobytia raja, bol neskutočne pompéznou vizuálnou extázou. V rámci 3D efektu to príbehu moc sedelo a mohli sme naplno prežívať útrapy výskumníkov, trikovo precízna práca aká sa len tak nevidí, až neskutočne prepracované, vizuálna pastva pre oči, kulisy a technické zázemie sa prevažne držali v štandarde stanoveným v sérii filmov Votrelec, hudobne tam bola skoro neustále prešmička rovnakej témy ale pasovala a neotravovala. Z hercov ešte svoje urobil Michael Fassbender s postavou androida Davida, ten je excelentne slizký a aj tak ho nedokážete nenávidieť tak ako by si skutočne zaslúžil a len veríte že jeho neohrabané chovanie povedie k vyšším "dobrým" cieľom, tomu dobre sekunduje chladná Charlize Theron, ktorá chytila druhý dych. __Poznámka: K 3xBlu-ray edícii Prometheus asi lepšiu bonusovú výbavu len ťažko nájdete, neskutočne precízne spravená prehliadka o natáčaný filmu, koncepcii, nákresov, dokumentov z natáčania. __ __PROMETHEUS OZNAČUJEM AKO POMPÉZNU POCTU ŽÁNRU SCI-FI__ /videl v kine 3D verziu: 100%/ ()

choze 

všechny recenze uživatele

Sice blbě odvyprávěné (nedořečenosti, nelogičnosti, předvídatelné zvraty), ale v tomto případě jsem extrémně shovívavý, anžto jsem dostal, co jsem chtěl - velkorozpočtový vesmírný sci-fi horor na velkém plátně a konečně i film, který mytologii kolem Vetřelců razantně rozvíjí a neservíruje jen další vyvražďovačku s nimi. Hrozně mě bavilo sledovat všechny ty nové předvetřelcovské obludky a hledat v nich stopy budoucího Vetřelce. Prequelovitost mě tu narozdíl od TERMINATOR: SALVATION neotravovala, ale bavila, remakovitost už méně. Epické, technicky špičkové a napínavé od atmosférického začátku až do uspěchaného konce. Scéna operace sebe sama bylo silné kafe. ()

Galerie (492)

Zajímavosti (84)

  • Na designu filmu se podílel i švýcarský malíř, sochař a návrhář H.R. Giger, který stvořil i vzhled původního vetřelce. (S.U.E.S.)

Související novinky

Tvůrce Watchmenů údajně chystá Star Wars

Tvůrce Watchmenů údajně chystá Star Wars

17.03.2022

Zatímco do premiéry seriálového Obi-Wana už fanoušci odpočítávají pouhé týdny, na filmové frontě Lucasfilm nadále podezřele mlčí. Loni byl akorát odložen Rogue Squadron režisérky Patty Jenkins, jak… (více)

Fede Alvarez natočí nového Vetřelce

Fede Alvarez natočí nového Vetřelce

05.03.2022

Zatímco plánovaný vetřelčí seriál pro kanál FX je stále v přípravách a jeho natáčení by mělo začít v roce 2023, kolem vzniku nových celovečerních filmů této franšízy panuje složitá situace. Stále se… (více)

Skončí Del Torův vysněný projekt u Netflixu?

Skončí Del Torův vysněný projekt u Netflixu?

02.12.2021

Pro fanoušky filmaře Guillerma Del Tora (Tvář vody, Hellboy) není žádným tajemstvím, že jeho snem je natočit jednoho dne adaptaci knihy spisovatele H. P. Lovecrafta V horách šílenství. Jednou už k… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Reklama

Reklama