V šestém pokračování Inventury Febia si připomeneme dramatické chvíle dělení společného státu v dokumentu "Noc, kdy se rozpadl stát".
Na jeho vzniku se podíleli čtyři tvůrci, kteří ve stejný čas v noci z 31. 12. 1992 na 1. 1. 1993 natáčeli na různých místech bývalého Československa. Snímek Fera Feniče "Republika v začátcích a koncích" byl padesátým dokumentem, který společnost Febio uvedla na televizní obrazovku. Je zajímavým svědectvím o čtyřech navzájem nejvzdálenějších místech naší republiky. (oficiální text distributora)
Rhed
Vzhledem k tomu, že se jedná de facto o dokumenty dva, je také nutno rozdělit hodnocení: Noc, kdy se rozpadl stát za dva body, Republika v začátcích a koncích za body čtyři. Druhý jmenovaný dokument si také zaslouží bližší pohled; spokojenost občanů Hrčavy ostře kontrastuje s fňukáním občanů zbývajících tří vsí. Goroli gadajace po naszymu, kteří obývají Hrčavu, žijí tak trochu mimo, či přesněji řečeno nad něčím tak přízemním, jako jsou vnitřní politické poměry. Důkazem budiž komunistický starosta, kterého zastupitelé vítězné ODS ponechali nadále ve funkci. Nefachčenkové, jimiž se ostatní tři obce doslova hemží, by v Hrčavě nepřežili ani týden. Přes výše uvedené je životní úroveň občanů Hrčavy podstatně nižší, než v dalších navštívených obcích, to je třeba připomenout. Docela mě také zaujaly dva důležité a zcela nadčasové postřehy z Lobendavy; občanka si stěžuje, že právě na ní místní vidí komunistickou minulost, zatímco u jiných je stejný cejch bohorovně opomíjen. Další člověk z Lobendavy připouští svůj fatální omyl s předpokládaným vymřením komunistů a jejich postojů, kdy vidí potomky těchto komunistů, pečlivě vyškolené svými rodiči a zcela přebírající jejich závist a negativismus.(10.2.2011)