Reklama

Reklama

Velký transatlantický kabel

(TV film)
  • USA Great Transatlantic Cable, The
všechny plakáty
USA, 2006, 53 min

Režie:

Peter Jones

Hrají:

Linda Hunt (vypravěč)

Obsahy(1)

Po většinu 19. století se informace mezi Evropou a Amerikou pohybovaly pouze tak rychle, jak je dokázala přepravit poštovní loď. Přestože území Severní Ameriky bylo protknuté telegrafními dráty, neexistovalo žádné transatlantické spojení a komunikace končila u mořského břehu. Pokud lodní trasy přerušily zimní bouře, oba kontinenty zůstaly řadu měsíců odříznuty. Potřeba transatlantického kabelu byla zřejmá. Projekt si vyžádal výrobu 3,200 kilometrů dlouhého kabelu, který bylo nutné položit na dno Atlantiku do hloubky pěti kilometrů. Po dvanácti letech nezměrného úsilí a nákladů na pět jednotlivých pokusů tým inženýrů nakonec uspěl. 27. července 1866 byl kabel konečně položen a od té doby, téměř 140 let, komunikační spojení s Evropou nic nenarušilo. Pořad vypráví pozoruhodný příběh o transatlantickém kabelu, jednom z největších mezinárodních počinů 19. století. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Slova "položit kabel" získávají nový rozměr. :D Povedený dokument o tématu, které mě vždycky docela zajímalo. Hlavně příjemně strávená hodina Světových informančních systémů. ... deset dolarů za slovo. Vzpomeňte si na to až budete platit za telefon! ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Mladý obchodník Cyrus West Field dostal jednoho dne nápad, že by se mohl nesmazatelně zapsat do historie (a to nejen té americké) a dokázat uskutečnit podmořské telegrafní spojení Ameriky s Evropou. Většina lidí ho považovala za blázna, ale on to i přes mnohé problémy nakonec napodruhé dokázal. No ještě dneska máme mobily. Tento dokument má sice místy poněkud nudnější tempo, ale přesto mě jeho obsah dokázal zaujmout. Například jsem se poprvé dozvěděl o Gutta-perche, kterou používali k izolaci drátu. ()

esopesokeso 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý dokument. Nahodenie káblu cez atlantik v tej dobe malo stať asi 1,5 miliona dolárov. 150 kilometrov koľají na dobrom teréne sponzorovaný vládou USA stalo takisto 1.5 miliona dolárov.. a myšlienka jedného človeka predbehla štáty. ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Celkom nuda :/ Obraz k ničomu, stačí počúvať, ale aj tak zbytočne dlhé. Celé by sa to dalo obkecať za 10 minút a bolo by to na rovnako aj bez obrazu. ()

Desmi 

všechny recenze uživatele

Spíš než o "položení kabelu" (i když o hovně je to i tak) je dokument o hlavním nositeli myšlenky propojení světadílů kabelem. C. W. Fieldův sen je zde popsán velmi podrobně, stejně tak jako jeho osbnost. Myslím, že bohatě stačí přečíst si nahoře "Obsah" a ušetříte dost času... ()

PeteBuck 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument. Neuveriteľné, čo niektorí ľudia dokážu, aby dosiali cieľ, ktorý si stanovili. Siahnuť fakt na dno svojich schopností. Klobúk dole. Slušne urobený dokument. ()

Reklama

Reklama