Reklama

Reklama

Obsahy(1)

„Jmenuji se Simon. Mám Aspergerův syndrom. Mám rád vesmír, věci ve tvaru kruhu a svého bratra Sama, který se o mě stará. Nemám rád city, ostatní lidi, změny a komedie s Hughem Grantem.“ Osmnáctiletý Simon trpí poruchou osobnosti a každý den je pro něj velmi náročný. Díky trpělivé péči svého bratra Sama a pevně nastavenému režimu je Simon schopen fungovat. Stav věcí naruší rozchod Sama s jeho přítelkyní. Její odchod z domácnosti dopadne nepříznivě na oba bratry. Když Sam propadne depresi, Simonův život se změní v nesnesitelný chaos. Rozhodne se proto vzít situaci do vlastních rukou. Aby znovu nastolil ztracený řád, musí najít bratrovi novou, dokonalou dívku.

Ve Švédsku umějí točit neotřelé hořko-sladké komedie z každodenního života a Simonův vesmír je toho dalším důkazem. Film byl kladně přijat jak domácí kritikou, tak diváky a s nemalým úspěchem se promítal i na zahraničních festivalech. Postavu Simona ztvárnil Bill Skarsgård, syn slavného otce Stellana Skarsgårda. (MFF Cinema Mundi)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (115)

ivishka 

všechny recenze uživatele

Simon a svět, který má uzavřený ve své hlavě. Všechno musí být přesně na čas a v jisté podobě - prostě nesnese změny. I takový člověk má právo na život v naší společnosti. Svým způsobem umí i cítit, ale dává to najevo jiným způsobem. Krásný příběh neobyčejného kluka v tomhle obyčejném světě. Film byl skvěle zpracován, že jsem se od něj nedokázala odpoutat. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Bolo to veľmi svieže a pohodové ... to, že Simon má Aspergerov syndrom a v hlave veci, ktoré my obyčajní ľudia nikdy nepochopíme, a to, že jeho brat Sam mu vlastne obetoval svoj súkromný život, to je síce prítomné celý film, ale akoby na druhej koľaji ... veľmi dobre sa na to pozerá, lebo všetci herci sú veľkí sympaťáci a je tam parádna muzička. ()

Reklama

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Trochu moc barevný a stylizovaný pohled na Aspergerův syndrom, který je zde využit k zajímavé zápletce, ale právě jenom "využit". Jen další sonda do světa "nenormálního" hrdiny, kvůli němuž musí být nenormální i veškeré okolí. V tomto stylu vznikla už řada filmů, rozhodně hlubších a autnetičtějších. Tohle byla jen příjemná optimistická hříčka, které vše překresluje pastelovýma barvama. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Ta pátá hvězdička je za parádní režijní vychytávky, které se v moc filmech nevidí. Jinak to ale i tak byla parádní komedie o jednom magorovi, který díky své poruše znamená příležitost pro haldy skvělých fórů. Když se k tomu navíc přidaly i nečekané emoce, tak už nebylo pochyb o tom, jak budu Simonův vesmír hodnotit. 90% ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Především jsem každou chvilkou čekala, kdy už někdo konečně bací tu trochu umírněnější verzi Sheldona Coopera po hlavě, nějakým předmětem ve tvaru kruhu, pochopitelně. Jako celek rozhodně příjemná podívaná a Bill Skarsgard se po tomto výkonu zařadil do mého soukromého seznamu zajímavých mladých herců. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (4)

  • Snímek měl nejdříve televizní premiéru v červenci 2010 a až od září byl promítán v kinech. (Terva)
  • Filmovalo sa vo švédskych mestách Långsele, Nyland, Sollefteå a Sundsvall. Všetky tieto mestá patria pod kraj s názvom Västernorrlands. (MikaelSVK)
  • Film byl nominován na cenu Guldbaggegalan 2011 (Stockholm) v kategoriích Nejlepší film, Nejlepší scénář, Nejlepší herec a Nejlepší herečka ve vedlejší roli. (Terva)

Reklama

Reklama