Reklama

Reklama

Obsahy(1)

„Jmenuji se Simon. Mám Aspergerův syndrom. Mám rád vesmír, věci ve tvaru kruhu a svého bratra Sama, který se o mě stará. Nemám rád city, ostatní lidi, změny a komedie s Hughem Grantem.“ Osmnáctiletý Simon trpí poruchou osobnosti a každý den je pro něj velmi náročný. Díky trpělivé péči svého bratra Sama a pevně nastavenému režimu je Simon schopen fungovat. Stav věcí naruší rozchod Sama s jeho přítelkyní. Její odchod z domácnosti dopadne nepříznivě na oba bratry. Když Sam propadne depresi, Simonův život se změní v nesnesitelný chaos. Rozhodne se proto vzít situaci do vlastních rukou. Aby znovu nastolil ztracený řád, musí najít bratrovi novou, dokonalou dívku.

Ve Švédsku umějí točit neotřelé hořko-sladké komedie z každodenního života a Simonův vesmír je toho dalším důkazem. Film byl kladně přijat jak domácí kritikou, tak diváky a s nemalým úspěchem se promítal i na zahraničních festivalech. Postavu Simona ztvárnil Bill Skarsgård, syn slavného otce Stellana Skarsgårda. (MFF Cinema Mundi)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (115)

fmash 

všechny recenze uživatele

Romantický pop ve švédském podání. Inteligentní a pohledný. Snad jenom kdyby ten lehce nesympatický autista nebyl takový roztomilý plyšáček, co zvládne každou situaci a má skvělé organizační schopnosti. Jinak velice sympatické postavy, na které se dobře dívá. Jen kdyby každý popík vypadal takhle (zejména ten pitvorný český). 3½. ()

gezper 

všechny recenze uživatele

Výborná komedie, jejíž největší a snad i jedinou chybou je vystavění na typu autistické poruchy hlavního hrdiny. Ve chvílí kdy tohle zjistíte a naplno uvědomíte čemu se vlastně vy a všichni okolo smějí, tak už to zase tak ideální záležitost není. Přece jen život s takovým postižením takováhle skvělá jízda jako zde určitě nebude. Lze-li od toho s nadhledem odhlédnout, tak je to jeden z nejzábavnějších počinů co jsem za poslední dobu viděl. Ale kdo to úplně dokáže ? Jinak nenáročná naivní dějová kostra nemá ve své realizaci žádné hluché místo a panoptikum postaviček, které se v průběhu objeví a ve finále plně projeví, je skvělé. Z kina jsem odcházel, i přes občasnou svojí vlastní rozpolcenost z průběhu sledování, velice dobře naladěn a nestydím se za to. Ať si kdo chce co chce říká, tak z filmu záměr tvůrců především pobavit je jasně patrný. ps: Sheldon z BBT po chvíli jednoznačně rozpoznán [80%] ()

Reklama

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Ta pátá hvězdička je za parádní režijní vychytávky, které se v moc filmech nevidí. Jinak to ale i tak byla parádní komedie o jednom magorovi, který díky své poruše znamená příležitost pro haldy skvělých fórů. Když se k tomu navíc přidaly i nečekané emoce, tak už nebylo pochyb o tom, jak budu Simonův vesmír hodnotit. 90% ()

husokachna 

všechny recenze uživatele

Nebudu hodnotit uchopení Aspergerova syndromu. Tomu hovno rozumím, tak nebudu dělat, že jo. Nicméně mi přišlo, že tvůrci ho využívají, jak se jim zamane, chvilku pro vytváření humoru, chvilku pro drásající drama, většinou však jak se jim to zrovna hodí. Přijde mi jako podraz na diváka, že hlavní hrdina "autista" Simon, který na sebe v jednu chvíli nenechá sáhnout člověka, kterého zná delší dobu, v druhé chvíli "paří" s bandou holek, které vůbec nezná. A takto bych mohl pokračovat, co by mi komentář stačil. Hned v podstatě první scéna, kdy otec autisty strká do díry v barelu peníze, čímž ho chce přemluvit, aby vylezl ven, mi naznačila, že se asi se Simonovým vesmírem minu. Nehledě na to, že to není moc vtipné, ale hlavně to nemá absolutně reálný základ (člověk, co žije 18 let s autistou mu strká prachy, aby ho k něčemu přemluvil - ha ha). A to mi u filmu, který si chvílema hraje na autistickou rádoby Amélii a v další chvíli se pokouší vystihnout reálné problémy života s autistou, vadilo docela dost. Jediný, co to pro mě zachraňovalo byl Bill (cha) v hlavní roli a nádherná neuvěřitelně sympatická hlavní kráska. Díky ní a celkově sympatickému hlavnímu trojlístku bych hodnotil průměrně. Pak se ale podívám na to hodnocení tady a vzpomenu si na to, jak se film pokoušel vytvořit humor (klauni v policejním autě, ach jo....nebo "mentálové" v prospěšných pracích") a i přes to, že mě to úplně neurazilo musím napsat, že pod líbivým sympatickým rádoby pozitivním povrchem je to nekonzistentní nevtipná a nefungující sračka. Dva hodně slabý Raymani za herce a délku. ()

v.indruchova 

všechny recenze uživatele

Nevím přesně jak hodnotit, ale dám průměr.. Pro lidi, kteří se cítí jako podivíni nebo jsou jen velcí introverti je jistě tohle bomba (gíci). Mě spíš Simona bylo líto a taky ho mám ráda. Nezvyklé téma, ale celkově pro mne film nebyl bomba jen zajímavý průměr. Slušné herecké výkony. Já se zase tak nezasmála, já jsem totiž citová a né logická. Závěr byl pěkný. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (4)

  • Snímek měl nejdříve televizní premiéru v červenci 2010 a až od září byl promítán v kinech. (Terva)
  • Filmovalo sa vo švédskych mestách Långsele, Nyland, Sollefteå a Sundsvall. Všetky tieto mestá patria pod kraj s názvom Västernorrlands. (MikaelSVK)
  • Film byl nominován na cenu Guldbaggegalan 2011 (Stockholm) v kategoriích Nejlepší film, Nejlepší scénář, Nejlepší herec a Nejlepší herečka ve vedlejší roli. (Terva)

Reklama

Reklama