Reklama

Reklama

Obsahy(1)

„Jmenuji se Simon. Mám Aspergerův syndrom. Mám rád vesmír, věci ve tvaru kruhu a svého bratra Sama, který se o mě stará. Nemám rád city, ostatní lidi, změny a komedie s Hughem Grantem.“ Osmnáctiletý Simon trpí poruchou osobnosti a každý den je pro něj velmi náročný. Díky trpělivé péči svého bratra Sama a pevně nastavenému režimu je Simon schopen fungovat. Stav věcí naruší rozchod Sama s jeho přítelkyní. Její odchod z domácnosti dopadne nepříznivě na oba bratry. Když Sam propadne depresi, Simonův život se změní v nesnesitelný chaos. Rozhodne se proto vzít situaci do vlastních rukou. Aby znovu nastolil ztracený řád, musí najít bratrovi novou, dokonalou dívku.

Ve Švédsku umějí točit neotřelé hořko-sladké komedie z každodenního života a Simonův vesmír je toho dalším důkazem. Film byl kladně přijat jak domácí kritikou, tak diváky a s nemalým úspěchem se promítal i na zahraničních festivalech. Postavu Simona ztvárnil Bill Skarsgård, syn slavného otce Stellana Skarsgårda. (MFF Cinema Mundi)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (115)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Čas nejsou peníze. Čas je čas - a peníze jsou peníze." ----- Se Simonem mám trochu problém. Dokáže takřka v mžiku zahodit zažité zvyky, rituály - a dokonce i přesný časový harmonogram, jenom aby bylo zase po jeho ... aby ze mě mohl vyždímat plný kýbl emocí. Jenomže má smůlu ten milý hoch. Možná jsem trochu jako on: Ráda si udržuju odstup - a dávám si dobrý pozor, koho a za jakých okolností si pustím k tělu ... Simon u mě prostě momentálně nemá šanci ... 2,5* ()

husokachna 

všechny recenze uživatele

Nebudu hodnotit uchopení Aspergerova syndromu. Tomu hovno rozumím, tak nebudu dělat, že jo. Nicméně mi přišlo, že tvůrci ho využívají, jak se jim zamane, chvilku pro vytváření humoru, chvilku pro drásající drama, většinou však jak se jim to zrovna hodí. Přijde mi jako podraz na diváka, že hlavní hrdina "autista" Simon, který na sebe v jednu chvíli nenechá sáhnout člověka, kterého zná delší dobu, v druhé chvíli "paří" s bandou holek, které vůbec nezná. A takto bych mohl pokračovat, co by mi komentář stačil. Hned v podstatě první scéna, kdy otec autisty strká do díry v barelu peníze, čímž ho chce přemluvit, aby vylezl ven, mi naznačila, že se asi se Simonovým vesmírem minu. Nehledě na to, že to není moc vtipné, ale hlavně to nemá absolutně reálný základ (člověk, co žije 18 let s autistou mu strká prachy, aby ho k něčemu přemluvil - ha ha). A to mi u filmu, který si chvílema hraje na autistickou rádoby Amélii a v další chvíli se pokouší vystihnout reálné problémy života s autistou, vadilo docela dost. Jediný, co to pro mě zachraňovalo byl Bill (cha) v hlavní roli a nádherná neuvěřitelně sympatická hlavní kráska. Díky ní a celkově sympatickému hlavnímu trojlístku bych hodnotil průměrně. Pak se ale podívám na to hodnocení tady a vzpomenu si na to, jak se film pokoušel vytvořit humor (klauni v policejním autě, ach jo....nebo "mentálové" v prospěšných pracích") a i přes to, že mě to úplně neurazilo musím napsat, že pod líbivým sympatickým rádoby pozitivním povrchem je to nekonzistentní nevtipná a nefungující sračka. Dva hodně slabý Raymani za herce a délku. ()

Reklama

Aelita 

všechny recenze uživatele

Rain Man, Lužin, Shaldon Cooper a Simon a jiní autisti, ke kterým patří i lidé s Aspergerovým syndromem, jsou zábavní (občas) jenom ve filmech a seriálech. V realitě je život s nimi spíše nudou nebo utrpením - mám na mysli těžší formy autismu. Bylo by zajímavé zjistit, zda procento autistů v populaci stoupá v porovnání s minulými stoletími nebo jsme svědky jen zdánlivého nárůstu hlavně v důsledku definice a diagnostiky těchto forem fungování lidského mozku (záměrně se vyhýbám označení "porucha"). Každopádně bylo by naivní se domnívat, že současný svět a moderní civilizace nemají žádný vliv na lidské geny. Vždyť i genetika již dnes potvrzuje, že genotyp + prostředí = fenotyp. Krátce řečeno, tito lidé v lidské společnosti jsou a dokonce si získávají u filmových diváků nejen pozornost, ale i jistou popularitu. ___ Simonův vesmír je příjemný, spíše teenagerovský film, který moc nenadchne, ale ani moc nezklame. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Bill Skarsgård, rozhodně zdědil talent po svém otci a je na něm vidět, že se nebojí žádné role. A to je moc dobře, protože je bez problémů zvládá. "Simonův vesmír" je jeho koncertem, ale celkově je to snímek, který je skvěle pojatý, příjemný a velmi zábavný, a to i přesto, že to v normálním životě prostě sranda být nemůže. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Především jsem každou chvilkou čekala, kdy už někdo konečně bací tu trochu umírněnější verzi Sheldona Coopera po hlavě, nějakým předmětem ve tvaru kruhu, pochopitelně. Jako celek rozhodně příjemná podívaná a Bill Skarsgard se po tomto výkonu zařadil do mého soukromého seznamu zajímavých mladých herců. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (4)

  • Film byl nominován na cenu Guldbaggegalan 2011 (Stockholm) v kategoriích Nejlepší film, Nejlepší scénář, Nejlepší herec a Nejlepší herečka ve vedlejší roli. (Terva)
  • Filmovalo sa vo švédskych mestách Långsele, Nyland, Sollefteå a Sundsvall. Všetky tieto mestá patria pod kraj s názvom Västernorrlands. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama