Reklama

Reklama

Most včera a zítra

(TV film)
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Československo, 1985, 25 min

Obsahy(1)

Propagandistický dokument o potřebě zbourání královského města Mostu a výstavbě nového. Dnes cenné záběry již neexistujícího genia loci středověkého města. (sator)

Recenze (6)

DeLaMorte 

všechny recenze uživatele

Hodnotím k vzhledem k mému bydlišti jako zajímavý pohled na starý Most...ovšem jinak je tento skutek spíše smutná realita.... ()

Reklama

Lajty 

všechny recenze uživatele

Se záběry starého Mostu se tento dokument řadí mezi nejvýznamnější filmy o starém Mostě. Unikátní záběry všeho druhu se v žádném jiném filmu nevyskytují. Moc zajímavé záběry i ze stavby nového Mostu. Bohužel je dokument poznamenán propagandou a potřebou zbourat starý Most, ikdyž byla jeho hodnota ve srovnání s jinými českými městy nedocenitelná. ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

"přemístění a zrušení města se 700letou tradicí je ojedinělou akcí v našem státě"; "tento čin přinese ovoce dalším generacím" ......... Tyto a další kecy o budovatelích a "zlepšení životního prostředí" (sic!) čte Miroslav Moravec, zatímco sledujeme (opakovaně!) výbuchy domů, co tvořily to krásné starobylé město. No prostě hrůza, děs. _____ Poznámka na závěr: Plán na zničení Mostu byl schválen přesně 50 let poté, co roku 1914 proběhly poslední velké demolice pražského historického centra při tzv. pražské asanaci. Ano, až tak děravou paměť / lhostejnou duši měl ve 20. století český člověk. Snad už takové chyby nikdy nedopustíme. ()

Zajímavosti (1)

  • Děkanský kostel Nanebevzetí Panny Marie, který byl přesunut o 841 metrů k novému Mostu, je v Guinessově knize rekordů uveden jako nejtěžší stavba (12 700 t), která se kdy pohybovala po kolejových drahách . (Lajty)

Reklama

Reklama