Oběť (festivalový název)
Sacrifice
Drama / Historický
Čína, 2010, 122 min
Kaige ChenPlakáty
Režisér Chen Kaige, autor prvního čínského snímku, který získal Zlatou palmu v Cannes, ve svém posledním díle sleduje historické drama o pomstě. Členové vážené čínské dynastie jsou vyvražděni svým nepřítelem Tu'an Guem. Přežije jen nemluvně, kterého se ujme doktor Cheng Yink. Tu'an Gu tuší, že se někde skrývá poslední potomek jeho nepřátel, přikáže zabavit všechny novorozence, ale poslední Zhao mu však unikne. Podaří se sirotkovi pomstít celou dynastii? Snímek, v němž se postavy podobají těm ze shakespearovských tragédií, měl v Číně obrovský úspěch a pečlivým obsazením dokáže zaujmout bez spektakulárních bojových scén. (FebioFest)
Adrian
Vyborne herecky obsadene, zahrane a precizne vystavany pribeh az do tej miery, ze v tejto drame shakespearovskych rozmerov mi miestami redundatne prisli bojove vsuvky, ktore boli "uz len" dovetkom slovom a gestom predtym odohraneho. S vynimkou zavrrecnej fyzickej konfrontacie mi narusali civilnost pribehu a budovanej atmosfery.(31.1.2011)
Fr
,,JEŠTĚ NEVÍŠ, CO ZNAMENÁ ŽIVOT HORŠÍ NEŽ SMRT“..... /// ,,Nebesa ochraňuj klan Zhao!“ - jenže ten nahoře neměl zrovna náladu a tak klan Zhao (skoro) vymřel – ne po meči, ale mečem (a dýkou a provazem..). Postupně rozvíjející příběh, kde se kujou pykle a za dopoledne (?) je po klanu, má v úvodu dobrou atmosféru. Škoda, že stejným tempem a poutavým vyprávěním nepokračujeme k cíli – tedy pomstě. Hlavně o ní je tenhle historickej film, kterej mě svým dalším průběhem zklamal. Jednak kvůli rozvleklosti vyprávění, - svůj díl má i občasné magorské chování (ale co nadělám, jsou prostě jiní) a taky slabou a malou dávkou akce. Vyvrcholení (filmu) není možná tak nudný, ale nervydrásající zážitek hledejte jinde. Pokud teda nechcete říct Boe´rovi, že je čurák. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zjistím, že první zastřelený kolo bylo v Číně. 2.) Tajemství českýho proutěnýho košíku už jsem odhalil. Co je v tom čínským? 3.) Chci vyřešit tuhle hádanku: ,,Jsou tři. Dva mají meč. Kolik jich umře?“ /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ *(16.5.2011)
Jhershaw
Nejsem Fuka, ale u tohohle filmu jsem i já pocítil nutkání přemýšlet, co všechno dělají postavy špatně, jak nad ničím neuvažují/ uvažují špatně; a jak kdyby přemýšlely trochu víc, mohl mít film půl hodiny... A to je pro mě pak těžké si film užít a s hrdiny sympatizovat. Začátek se povedl, pak jsou snesitelné hlavně scény s Xueqi Wangem. 50 %(27.3.2012)
Lacike
Celu prvu polovicu filmu som si hovoril: vau, cinania konecne natocili dramaturgicky vyvazeny film. Ale v druhej polovici sa film uplne rozpadol. Zapletka ohladom pomsty prestala uplne fungovat a zaver, ktory mal byt vrcholom filmu som od nudy ledva dopozeral. Skoda. Premarnena prilezitost. Ale za prvu perfektne fungujucu polovicu predsa len 3 hviezdicky davam.(16.5.2011)
warrenur
Konecne som sa dockal vynimocne dobrej, cinskej, historickej dramy. Hoci prakticky cely pribeh sa vinie okolo troch ustrednych postav, liecitela, jeho "synov" a vysoko-postavenho cinskeho generala, je v skutku obdivuhodne, ako dokaze ich pribeh vtiahnut do deja. Obsadenie hlavnych uloh je v skutku trefne a divak nema problem ku kazdej zaujat postoj. Konecna rozpoltenost v celom tragickom pribehu je proste esenciou tohoto druhu historickeho cinskeho "eposu". Nesie sa nim cliva hudba a spev, vdaka comu dej prezivate intenzivnejsie. Tento filmovy pocin v mnohych ohladoch prekracuje kvality podobnych filmov z azijskej produkcie, ktore som mal tu cest v poslednom case vzhliadnut. Jednoznacne v mnohom nadpriemer.(14.2.2011)