Lucerna aneb Boj o lípu (divadelní záznam)

Komedie

Česko, 1995, 82 min

• D.Moore

Na můj vkus místy až zbytečně moc praštěné a plné (v té době v divadle i filmu bohužel stále populárnějších) různě laciných vtipů a narážek na minulý režim i na sex, zde především na Haniččino bujné poprsí. Není to ovšem takové zvěrstvo jako Ringo Čechova Dívčí válka. Typický herecký projev Josefa Dvořáka může pro jednoho diváka Boje o lípu znamenat největší klad, pro jiného zase největší zápor. Já se řadím do druhé skupiny. Dvořák totiž potřebuje pevně daný scénář (Cirkus Humberto, Hospoda, Návštěvníci), jinak se utrhne ze řetězu a dopadne to jako tady. Příklad: Diváci se smějí vtipu, který ve hře měl skutečně být. Spokojí se s tím Josef Dvořák? Ne. On totiž jakmile vidí, že jeden fór zabodoval, potřebuje hned přijít s dalším, improvizovaným... A ne tak dobrým. Pro ostatní herce to musí být něco příšerného - nezbývá jim tedy než se smát a přitom čekat, až se diváci dosmějí, až dotleskají, a hlavně až si Dvořák uvědomí, že už toho bylo dost a že by hra mohla zase pokračovat.(4.12.2011)

Je tam kousek klasiky, ale je to hlavně Josef Dvořák, ve svém "snesitelném období", kdy byl ještě vtipný a měl nápady. Kdo ho nesnáší, možná by se měl na Lucernu podívat, býval to dobrý komik. Shlédnuto bezprotředně po Lucerně K.Lamače, obojí slušný nadprůměr. 70%(24.5.2012)

Dvořákova asi nejklasičtější a nejlepší věc. I když ostatní jsou také prima, tak tohle představení Dvořákova ansámblu je určitě nejlepší.(19.4.2011)

Divadelní představení s Josefem Dvořákem mají svoji neopakovatelnou atmosféru. Je to jeden z mála herců u kterých jsem se snažil jít na všechna představení kam jsem se dostal.(13.2.2012)

Josef Dvořák hraje čtyři různé postavy, ale po celou dobu představení zůstává nejvíc Josefem Dvořákem a je to jen dobře. Příběh je naprosto zbytečný a v podstatě se ztrácí za Dvořákovým výkonem, který velmi zkušeně a umě dává divákům svým projevem rady, kdy se mají smát a oni mu tu hru žerou i s navijákem. Velmi dobrá práce.(4.9.2011)