Reklama

Reklama

Hunger Games

  • USA The Hunger Games (více)
Trailer 3
USA, 2012, 137 min

Režie:

Gary Ross

Předloha:

Suzanne Collins (kniha)

Kamera:

Tom Stern

Hrají:

Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Elizabeth Banks, Liam Hemsworth, Willow Shields, Leven Rambin, Wes Bentley, Woody Harrelson, Stanley Tucci, Dayo Okeniyi (více)
(další profese)

V ruinách bývalé Severní Ameriky se rozkládá země Panem s hlavním městem Kapitol a dvanácti přilehlými kraji. V Kapitolu se každý rok koná klání s názvem Hunger Games, do kterého musí každý z krajů vyslat jednoho chlapce a jednu dívku. Šestnáctiletá Katniss Everdeen se dobrovolně nabídne, že ve hře zastoupí svou mladší sestru a musí se spolehnout hlavně na své instinkty, jelikož proti ní stojí protivníci, kteří se na souboj připravovali celý život. Má-li se ještě někdy vrátit domů do 12. kraje, bude muset v aréně, kde spolu soupeří boj o přežití s lidskostí a život s láskou, učinit ta nejtěžší rozhodnutí. (Bontonfilm)

(více)

Videa (62)

Trailer 3

Recenze (2 085)

Morien 

všechny recenze uživatele

První panický záchvat blonďaté holky a už nemůžu. Asi nenávidím emoce, které jsou tímto způsobem vidět. Od pořádného citu člověka jen zdržují. Ale proto, že jsem sama před pár lety napsala něco o teenagerech pobíhajících po lese a teď jsem řádně naštvaná, že už to nebudu moct dál rozvíjet, protože by to vypadalo jako plagiát, jsem se donutila nakonec k celému zážitku. A musím říci, že od adaptace literárního díla jsem očekávala mnohem větší propracovanost v detailech. (Protože fakt, že mají všichni dekadenti různě barevné vlasy a koláčky v mísách, za propracovanost detailů nepočítám.) Příběh působí velmi podobně jako většina hollywoodských rychlopecek, hodně věcí při podrobnějším zkoumání nedává pražádného smyslu, nic moc mi příliš nedovoluje poznat, že to ve skutečnosti vyrůstá z velmi spletitého a fanoušky adorovaného podhoubí. U dobrých adaptací jde poznat, že se jedná o práci s knižní předlohou, a ani člověk nemusí znát původní text, a ani to nemusí být ortodoxní přepis, zkrátka z takového příběhu lze vycítit, že nad ním někdo dlouze přemýšlel v souvislostech. Tady ten pocit nemám. (Ovšem předlohu osobně neznám a je tady ta možnost, že je také špatná.) Taky mi hodně vadil přístup k postavám, dvacet čtyři lidí je hodně, i dvanáct je hodně, i šest je hodně. Jako divák je chci poznat - jak na tom základním levelu (Všichni kluci mi připadali úplně stejní, například. Neviděla jsem mezi nimi rozdíl, žádný náznak osobnosti, žádné výrazné typy. To, že má v ruce meč, z něj ještě démona nedělá. To, že má modré oči, z něj ještě hrdinu nedělá. Stejný prototyp kluka modela, podobný střih vlasů, podobná stavba těla, a ještě jsou všichni stejně oblečení, ci boha.) - tak na tom vyšším, kde na mě má zřejmě působit, že jsou to "ještě děti" mleté nemilosrdným soukolím. Ale nedostanu detaily, nemůžu si je ani prohlédnout, pořád nějaký pohyb obrazu a vzdálená kamera a fantastické dekorace a létající nože a virtuální řídící centra, která odvádějí pozornost pryč ke zcela povrchním, nezajímavým složkám příběhu i filmu jako takového. A zároveň je vše servírováno na stříbrném podnosu bez špetky fantazie nebo invence, pochybuji, že by si někdo u těchto Her řekl: "Tak tohle jsem vážně nečekal." A co s takovým zážitkem přes kopírák. (Chválit jenom proto, že to není Stmívání?!) ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Jednou se filmoví historici budou učit, že počátkem 21. století se literární svět zblbl do fenoménu "young adults", neboli rádobypolitických či sociálněkomentujících scifáren/fantasy, a následně se to se vší parádou přelilo do světa filmu. Hunger Games z toho vyšly ještě dobře, protože dostaly šanci odvyprávět si celou svoji ságu - která je v případě prvního dílu trilogie o tom, jak drsná horalka Kačka z Aberdeenu potkala Běžícího Muže (a ožralého/ospalého Sutherlanda - ovšem pozor, nikoliv Kiefera, což je na pováženou;)), a společně skrze svou Battle Royale (čímž prosím nemyslím PUBG, ale onen dnes už pozapomenutý román a jeho filmové zpracování) začali měnit svět. Což se projevuje tak, že Kačka nalezne velkou vnitřní sílu, naučí se manipulovat lidmi, a ztrestá několik projevů ukrutné demence... to vše uprostřed kostýmů z Pátého Elementu a za zvuků řeči lacině si vypůjčující z latiny některá jména a historické buzzwordy, jako je třeba svět Panem, v němž se odehrávají smrtící circenses, haha, to je tak rafinované... no, asi stejně tak jako u J. K. Rowlingové. Upřímně jsem mánii, která Hunger Games provázela, nepochopil, protože jde - podobně jako u valné většiny obsahu Harry Pottera - o recyklát/kompilát něčeho, co už tu bylo, a ne jednou. Ale technicky to bylo krásně provedené, a Jennifer Lawrence je dobře obsazená, a její herecké okolí taky nejsou žádná dřeva, i když toho moc ke hraní nemají, WTZ. Takže smířlivých 70% a fakt se na to už nikdy dívat nebudu - k čemuž se asi sluší poznamenat, že tenhle komentář má od zhlédnutí filmu mezeru nějakých čtyř let. ()

Reklama

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Od Hunger Games jsem nevěděl, co čekat a tak mám na film rozporuplné reakce. Ze začátku jsem to chtěl vypnout a ohodnotit odpadem, setrval jsem však, a když se film rozjel, celkem se to dalo snést. Jennifer Lawrence dokázala, že oscara nedostala jen tak (ačkoli samozřejmě za jiný film) a jsem zvědavý, co předvede v dalších dílech, které se chystají po roce...50% ()

POMO 

všechny recenze uživatele

To jediné na tomto filme, čo za niečo stojí, teda námet, už bolo sfilmované originálne, energicky, ako provokatívna satira v Battle Royale. Americká verzia, snažiaca sa o vážny a strhujúci thriller s romantickou linkou, je nestráviteľne zdĺhavá, klišoidná a má mejkap a kostýmy ako z "Vesmírnej prdy 2" s Adamom Sandlerom. Druhú hviezdičku dávam za príjemne civilné duo hlavných postáv, ktoré ako jediná zložka filmu nevyznievajú čoby zlý vtip. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Lionsgate // Počet premietajúcich kín v USA: 4,137 // Otvárací Víkend USA: $152,535,747 // Kto by len povedal, že Hunger Games budú jedným z najväčších Blockbusterov roka. Pre štúdio Lionsgate sú HG najziskovejším filmom všetkých čias s čistím ziskom 500 miliónov dolárov. Film ma z hľadiska deja, vizuálnych efektov či hereckého obsadenia bavil, preto nevidím dôvod dávať menej ako 80%. ()

Galerie (157)

Zajímavosti (94)

  • Jennifer Lawrence (Katniss Everdeen) je známa drsnými žartíkmi, napríklad na scénu bozkávania sa pripravila pomocou cesnaku a tuniaka. Liam Hemsworth (Gale Hawthorne) zareagoval tak zúrivo, že nakrúcanie muselo byť odložené o niekoľko dní. Rozpočet sa tak zvýšil o 200 000 amerických dolárov a Jennifer dostala ultimátum: Za každý nevhodný žartík alebo nadávku zaplatí pokutu 10 000 dolárov. (krasomama)
  • Sci-fi drama slavilo úspěchy nejen na plátnech, ale také v prodejnách hudby. Pro soundtrack se rozhodlo zajít 175 tisíc Američanů. Paradoxem je, že ze šestnácti skladeb se ve filmu neobjeví vůbec žádná, pouze tři z nich podkreslují titulky v závěru. Kromě nich zmiňovaných jsou na albu (víceméně tedy jen "inspirovaném filmem") ke slyšení i Arcade Fire, Kid Cudi nebo Glen Hansard. V prodeji byla ovšem i hudební kompozice od Jamese Newtona Howarda. (Chinese Ashio)
  • Herec Wes Bentley v rozhovore pre New York Magazine prezradil, že zvláštne fúzy, ktoré nosí jeho postava Seneca Crane, neboli falošné, ale jeho pravé. (ČSFD)

Související novinky

Twilight sága se vrací

Twilight sága se vrací

20.04.2023

Mysleli jste si, že nic horšího než remake Harryho Pottera v podobě televizního seriálu už nehrozí? Pak vězte, že studio Lionsgate čerstvě oznámilo také návrat Twilight ságy. Stmívání se pak rovněž… (více)

Jak to vypadá s prequelem Hunger Games?

Jak to vypadá s prequelem Hunger Games?

08.08.2021

Studio Lionsgate čerstvě oznámilo, že očekávaný prequel k jejich hitové sérii Hunger Games se začne točit už v příštím roce. Do kin by pak měl dorazit buď v roce 2023, nebo zkraje roku 2024. Film… (více)

Hunger Games dostanou prequel

Hunger Games dostanou prequel

17.06.2019

Spisovatelka Suzanne Collins oznámila na květen roku 2020 zatím nepojmenovaný knižní prequel Hunger Games a filmová adaptace na sebe nejspíš nenechá dlouho čekat. O právech na zfilmování knihy… (více)

Sci-fi Chaos Walking čekají přetáčky

Sci-fi Chaos Walking čekají přetáčky

05.05.2019

Studio Lionsgate najalo režiséra hororů Smrt ve tmě a Lesní duch Federica Álvareze, aby dohlédnul na přetáčky chystaného sci-fi blockbusteru Chaos Walking s Tomem Hollandem (Spider-Man: Daleko od… (více)

Reklama

Reklama