Reklama

Reklama

Hunger Games

  • USA The Hunger Games (více)
Trailer 1
USA, 2012, 137 min

Režie:

Gary Ross

Předloha:

Suzanne Collins (kniha)

Kamera:

Tom Stern

Hrají:

Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Elizabeth Banks, Liam Hemsworth, Willow Shields, Leven Rambin, Wes Bentley, Woody Harrelson, Stanley Tucci, Dayo Okeniyi (více)
(další profese)

V ruinách bývalé Severní Ameriky se rozkládá země Panem s hlavním městem Kapitol a dvanácti přilehlými kraji. V Kapitolu se každý rok koná klání s názvem Hunger Games, do kterého musí každý z krajů vyslat jednoho chlapce a jednu dívku. Šestnáctiletá Katniss Everdeen se dobrovolně nabídne, že ve hře zastoupí svou mladší sestru a musí se spolehnout hlavně na své instinkty, jelikož proti ní stojí protivníci, kteří se na souboj připravovali celý život. Má-li se ještě někdy vrátit domů do 12. kraje, bude muset v aréně, kde spolu soupeří boj o přežití s lidskostí a život s láskou, učinit ta nejtěžší rozhodnutí. (Bontonfilm)

(více)

Videa (62)

Trailer 1

Recenze (2 085)

somnar 

všechny recenze uživatele

Trvá to subjektivně smrtící 3 hodiny, z čehož subjektivně první hodinu a půl čekáte na lesní naháněčky v aréně smrti. Ty jsou nakonec celkem působivé, jen je klasicky zabíjí extrémně neposedná kamera. Jinak to občas trefně satirizuje reality shows. A Jennifer Lawrence zachraňuje i ty nejtupější dialogy. 60% ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Se sebezapřením a dlouhým odkládáním jsem se rozhodl doplnit si filmové vzdělání…ehm, checht, no alespoň už konečně budu tušit, až zas někdo bude něco přirovnávat právě k tomuhle. Nerad to přiznávám, ale v očekávání toho nejtěžšího hnoje se mi překvapivě dostalo „jen“ podprůměru. Prakticky až do pasáže s vosím hnízdem (skoro hodinu a půl!) jsem až na pár dementních detailů neměl s filmem větší problém. Sice mě zrovna nestrhl, ale vyloženě nuda ani „nasírárna“ to taky nebyla. Ale od tohoto výše zmíněného momentu šel snímek nepěkně rychlým tempem do háje. Udržím se a nebudu spoilerovat scénami, které mě naštvaly, zklamaly či nechtěně rozesmály (i když vzhledem k počtu hodnocení jsem stejně asi jediný, kdo to do teď ještě neviděl, ehm), ovšem pokud za hlavního viníka označím směšnou „teenagerovskou romantiku“, asi nikoho nešokuju. Konec nečekaně také nepřekvapí. Připouštím ale, že kdybych četl knihu, asi by mě film bavil víc. Možná. Nicméně po jedničce plánuju zkusit i druhý díl, takže film v mých očích vlastně uspěl. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Hunger Games je další z řady zajímavých fantasy knižních příběhů, která se dočkaly filmového zpracování direktem přímo z Hollywoodu. Dlouho jsem tápal. Přiznám se, že ačkoliv mám fantasy filmy moc rád, nikdy nevím, co od nich očekávat a poslední dobou převládá spíš průměr až smutek. Nakonec jsem si ale jedno nedělní odpoledne udělal čas. Nedělní proto, že má film skoro tři hodiny. Takový film tak musí zákonitě mít koule na to, aby mě zaujal a já u něj neusnul. První půl hodina byla taková obecnější. Tvůrci představovali daný svět. Nic zvláštního se nedělo, ale mělo to smysl. Jakmile se ale „hladové hry“ naplno rozjely, i samotný film mě začal okamžitě neuvěřitelně bavit. Ta představa mi přišla hodně zajímavá, dost chytlavá a musím uznat, že i v ten moment se naplno projevil způsob natáčení, který není z řady těch obvyklých. Celý ten příběh je totiž hodně realistický s řadou dost zajímavých témat k zamyšlení. A musím říct, že jak jsem se za daný svět postavil ze začátku pesimisticky, postupem času se mně začal líbit a říkal jsem si, čím nás tvůrci a samotná knižní předloha překvapí příště. Ale jo, musím říct, že něco do sebe tenhle knižní svět má. Zpracování je také poctivé a dvě a půl hodiny utekly jak voda. Za mě určitě spokojenost. Jsem zvědavý na pokračování. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Twilight pro patnáctileté intelektuály. Nemyslím to ale vůbec tak zle, jak to možná zní. Hunger Games jsou prostě určeny pro podobnou věkovou skupinu jako výše zmíněné zlo, ale alespoň se snaží (a v knižní podobě dost možná i úspěšně, nevím, nedokážu posoudit, nečetl jsem) o nějaký společensko-kritický přesah a jde v nich o mnohem víc než o to, jestli si jedna labilní kravka vybere za milence upíra, nebo vlkodlaka. A i motivace hlavní postavy jsou mnohem hlubší. Jako nenáročný blockbuster je film vcelku povedený, zábavný, docela pěkně vypadá (vzhledem k nízkému rozpočtu), výtvarná stylizace Kapitolu a Kapitolanů zaujala. Zajímavější témata jsou spíše jen načrtnuta, nedotažena, ale to se třeba povede dotáhnout v dalších dílech, na které jsem zvědavý. Nejvíc mi tak nakonec vadilo místy až příliš nevěrohodné chování hráčů v Aréně a taky fakt, že jsem tak nějak vůbec nepochopil, jakým způsobem přesně instituce Hladových her pomáhá Kapitolu k nadvládě nad ostatními kraji. Film tedy určitě není nějaká velká pecka, ale s přivřenýma očima jsem se bavil slušně. Jennifer Lawrence výborná. 7/10 ()

tron 

všechny recenze uživatele

Strašná nuda s bizarným kastingom a nepríjemnou hlavnou postavou. Alebo skôr herečkou? Postava by sa ešte dala, ale herečka... Vízia budúcnosti mi nič nedala, akcia slabá, dej naťahovaný. Dvojka ma prekvapivo bavila o čosi viac. Nie, že by kvalita medzičasom závratne stúpla, ale bola to ešte väčšia blbosť, takže aspoň bola sranda. ()

Galerie (157)

Zajímavosti (94)

  • Rozpočet filmu, který je odhadován na 90 až 100 milionů amerických dolarů, stoupl oproti původnímu plánu skoro o třetinu. Při odečtu dotací se ale nakonec z účetního hlediska ustálil na 78 milionech. (272827)
  • Liam Hemsworth (Gale Hawthorne) mal pred nakrúcaním cvičebný režim, vďaka ktorému schudol vyše deväť kilogramov. Mohol konzumovať len bielkoviny, ovocie a zeleninu, čo ako veľký jedák znášal veľmi ťažko. „Keď som trénoval, doslova som musel počkať polhodinu po každom cvičení, kým som niekam odišiel autom. Musel som ležať na zemi, kým som mohol zase normálne dýchať," prezradil a ďalej dodal: „V jeden deň som po tréningu úplne zbledol, šiel som k smetiaku a trochu som sa povracal. Väčšinou to bola len voda - celý deň som totiž nejedol." (Sufferer)

Související novinky

Twilight sága se vrací

Twilight sága se vrací

20.04.2023

Mysleli jste si, že nic horšího než remake Harryho Pottera v podobě televizního seriálu už nehrozí? Pak vězte, že studio Lionsgate čerstvě oznámilo také návrat Twilight ságy. Stmívání se pak rovněž… (více)

Jak to vypadá s prequelem Hunger Games?

Jak to vypadá s prequelem Hunger Games?

08.08.2021

Studio Lionsgate čerstvě oznámilo, že očekávaný prequel k jejich hitové sérii Hunger Games se začne točit už v příštím roce. Do kin by pak měl dorazit buď v roce 2023, nebo zkraje roku 2024. Film… (více)

Hunger Games dostanou prequel

Hunger Games dostanou prequel

17.06.2019

Spisovatelka Suzanne Collins oznámila na květen roku 2020 zatím nepojmenovaný knižní prequel Hunger Games a filmová adaptace na sebe nejspíš nenechá dlouho čekat. O právech na zfilmování knihy… (více)

Sci-fi Chaos Walking čekají přetáčky

Sci-fi Chaos Walking čekají přetáčky

05.05.2019

Studio Lionsgate najalo režiséra hororů Smrt ve tmě a Lesní duch Federica Álvareze, aby dohlédnul na přetáčky chystaného sci-fi blockbusteru Chaos Walking s Tomem Hollandem (Spider-Man: Daleko od… (více)

Reklama

Reklama