Reklama

Reklama

Hunger Games

  • USA The Hunger Games (více)
Trailer 3
USA, 2012, 137 min

Režie:

Gary Ross

Předloha:

Suzanne Collins (kniha)

Kamera:

Tom Stern

Hrají:

Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Elizabeth Banks, Liam Hemsworth, Willow Shields, Leven Rambin, Wes Bentley, Woody Harrelson, Stanley Tucci, Dayo Okeniyi (více)
(další profese)

V ruinách bývalé Severní Ameriky se rozkládá země Panem s hlavním městem Kapitol a dvanácti přilehlými kraji. V Kapitolu se každý rok koná klání s názvem Hunger Games, do kterého musí každý z krajů vyslat jednoho chlapce a jednu dívku. Šestnáctiletá Katniss Everdeen se dobrovolně nabídne, že ve hře zastoupí svou mladší sestru a musí se spolehnout hlavně na své instinkty, jelikož proti ní stojí protivníci, kteří se na souboj připravovali celý život. Má-li se ještě někdy vrátit domů do 12. kraje, bude muset v aréně, kde spolu soupeří boj o přežití s lidskostí a život s láskou, učinit ta nejtěžší rozhodnutí. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (2 083)

POMO 

všechny recenze uživatele

To jediné na tomto filme, čo za niečo stojí, teda námet, už bolo sfilmované originálne, energicky, ako provokatívna satira v Battle Royale. Americká verzia, snažiaca sa o vážny a strhujúci thriller s romantickou linkou, je nestráviteľne zdĺhavá, klišoidná a má mejkap a kostýmy ako z "Vesmírnej prdy 2" s Adamom Sandlerom. Druhú hviezdičku dávam za príjemne civilné duo hlavných postáv, ktoré ako jediná zložka filmu nevyznievajú čoby zlý vtip. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Tak tohle že měl být ten rekordy lámající megahit, po kterém snad ani nejdou vyvětrat zaprděné sály multikin?? No to mě poser! Je vidět, že dobrý marpetting udělá blockbuster i z blbého krajského kola orientačního běhu s lukem. Hlavní je zaútočit na třináctileté smrady, kteří z vás v mžiku oka udělají ředitele Bradavic. Ať je to tupá, nudná vykrádačka jaká chce, mají se ti inteligentní, hloubaví mladí lidé s kým ztotožnit a dezinformace o tom, že je to děsně kůl se šíří po Assbooku jako kapavka v docích. Otylí dawni v tu ránu lámou kouzelnou hůlku nad homonosferaty a se slaboduchým výrazem v poďobaných obličejích hledí vstříc svým novým vzorům. A osvědčené schéma - hrdinná pipka a nehezký hošík s prošlápnutým xichtem - zase spolehlivě funguje jako dobře namazaný Tvajlajt. Aspoň že se dalo na tu kikinu tentokrát ďívat. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Jednou se filmoví historici budou učit, že počátkem 21. století se literární svět zblbl do fenoménu "young adults", neboli rádobypolitických či sociálněkomentujících scifáren/fantasy, a následně se to se vší parádou přelilo do světa filmu. Hunger Games z toho vyšly ještě dobře, protože dostaly šanci odvyprávět si celou svoji ságu - která je v případě prvního dílu trilogie o tom, jak drsná horalka Kačka z Aberdeenu potkala Běžícího Muže (a ožralého/ospalého Sutherlanda - ovšem pozor, nikoliv Kiefera, což je na pováženou;)), a společně skrze svou Battle Royale (čímž prosím nemyslím PUBG, ale onen dnes už pozapomenutý román a jeho filmové zpracování) začali měnit svět. Což se projevuje tak, že Kačka nalezne velkou vnitřní sílu, naučí se manipulovat lidmi, a ztrestá několik projevů ukrutné demence... to vše uprostřed kostýmů z Pátého Elementu a za zvuků řeči lacině si vypůjčující z latiny některá jména a historické buzzwordy, jako je třeba svět Panem, v němž se odehrávají smrtící circenses, haha, to je tak rafinované... no, asi stejně tak jako u J. K. Rowlingové. Upřímně jsem mánii, která Hunger Games provázela, nepochopil, protože jde - podobně jako u valné většiny obsahu Harry Pottera - o recyklát/kompilát něčeho, co už tu bylo, a ne jednou. Ale technicky to bylo krásně provedené, a Jennifer Lawrence je dobře obsazená, a její herecké okolí taky nejsou žádná dřeva, i když toho moc ke hraní nemají, WTZ. Takže smířlivých 70% a fakt se na to už nikdy dívat nebudu - k čemuž se asi sluší poznamenat, že tenhle komentář má od zhlédnutí filmu mezeru nějakých čtyř let. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Nejzajímavější na Hunger Games je ono „o mladých pro mladé“. Právě skutečnost, že jsou hlavní hrdinové teenageři, je nejlépe využitou kritikou společnosti, jež se k filmu váže. Kdyby v aréně pobíhalo 24 dospělých, kteří by si tupě rozdávali rány, byli bychom zpět v gladiátorských časech. Fakt, že jsou ve smrtelné hře děti, ale atmosféru mění. Jedny si to nerozvážně užívají, jiné jsou vyděšené k smrti. Je to jiné. A pocítíte to hlavně během úvodu hry, kdy se strhne skutečný masakr. Určitě z toho šlo vykřesat více, ale nenudil jsem se a dvojce se nebráním. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Twilight pro patnáctileté intelektuály. Nemyslím to ale vůbec tak zle, jak to možná zní. Hunger Games jsou prostě určeny pro podobnou věkovou skupinu jako výše zmíněné zlo, ale alespoň se snaží (a v knižní podobě dost možná i úspěšně, nevím, nedokážu posoudit, nečetl jsem) o nějaký společensko-kritický přesah a jde v nich o mnohem víc než o to, jestli si jedna labilní kravka vybere za milence upíra, nebo vlkodlaka. A i motivace hlavní postavy jsou mnohem hlubší. Jako nenáročný blockbuster je film vcelku povedený, zábavný, docela pěkně vypadá (vzhledem k nízkému rozpočtu), výtvarná stylizace Kapitolu a Kapitolanů zaujala. Zajímavější témata jsou spíše jen načrtnuta, nedotažena, ale to se třeba povede dotáhnout v dalších dílech, na které jsem zvědavý. Nejvíc mi tak nakonec vadilo místy až příliš nevěrohodné chování hráčů v Aréně a taky fakt, že jsem tak nějak vůbec nepochopil, jakým způsobem přesně instituce Hladových her pomáhá Kapitolu k nadvládě nad ostatními kraji. Film tedy určitě není nějaká velká pecka, ale s přivřenýma očima jsem se bavil slušně. Jennifer Lawrence výborná. 7/10 ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film mě neskutečně příjemně překvapil, dokonce tak moc, že zpětně lituju, že jsme na něj nešel do kina. Jenže já čekal biják plnej digitálních efektů a prázdnejch keců, vhodnej pro fagany co si v kině rádi svítěj mobilem, vozej si tam cisternu koly, u sedačky maj vanu s popcornem, pak na csfd vyměněj deset bodů a na profilu maj napsáno,"jsem velkej filmovej fanoušek". Jenže ouha tenhle film je i pro takový průmyslníky jako jsem já. Docela mě mrzí příliš dlouhá druhá, survivalová část filmu, ne že by byla špatná, měla v sobě tempo a díky nastaveným myšlenkám z první části i značné napětí, ale jak přežít v přírodě s nepřítelem za prdelí už nám kdysi dávno předved strejda Rambo, jen šípy měl trošku jinak kalibrovaný. Mnohem víc mě dostála první část filmu, ten systém kterej tam vládnul, smysl tý soutěže, já bejt tvůrcem tak bych se nestyděl a klidně bych se v tom porochnil mnohem dýl. Celková kvalita filmu ale není vůbec špatná a velkou zásluhu na tom mají herecké výkony hlavních představitelů. Jennifer jsem totiž uvěřil absolutně všechno a Joshovi zase vůbec nic. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Takže nie. Bol som maximálne otvorený, pretože v zásade nie som hater týchto spotrebných "young adult" báchoriek a fakt mám rád Jennifer Lawrence. Ale... nie. Nič proti opätovnému vareniu podobných námetov, ale čo je veľa, to je veľa. Podobný problém ako s Eragonom - nejaký chytrák vykradne klasiky a potom to primitívnou a vykastrovanou formou servíruje deťom, ktoré to žerú, pretože to hladko kĺže dolu gágorom. Navyše tu ten svet nefunguje. Všetko vyzerá ako televízny film z roku 1990. Ani jedna postava nie je živá, v dialógoch si okrem komentovania základných posunov v zápletke nemajú čo povedať. A paradoxne od chvíle, keď začne "hra o život", vypukne už úplná nuda s nezmyselne roztrasenou kamerou. Ničomu v tom filme som neveril ani minútu. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Hunger Games je další z řady zajímavých fantasy knižních příběhů, která se dočkaly filmového zpracování direktem přímo z Hollywoodu. Dlouho jsem tápal. Přiznám se, že ačkoliv mám fantasy filmy moc rád, nikdy nevím, co od nich očekávat a poslední dobou převládá spíš průměr až smutek. Nakonec jsem si ale jedno nedělní odpoledne udělal čas. Nedělní proto, že má film skoro tři hodiny. Takový film tak musí zákonitě mít koule na to, aby mě zaujal a já u něj neusnul. První půl hodina byla taková obecnější. Tvůrci představovali daný svět. Nic zvláštního se nedělo, ale mělo to smysl. Jakmile se ale „hladové hry“ naplno rozjely, i samotný film mě začal okamžitě neuvěřitelně bavit. Ta představa mi přišla hodně zajímavá, dost chytlavá a musím uznat, že i v ten moment se naplno projevil způsob natáčení, který není z řady těch obvyklých. Celý ten příběh je totiž hodně realistický s řadou dost zajímavých témat k zamyšlení. A musím říct, že jak jsem se za daný svět postavil ze začátku pesimisticky, postupem času se mně začal líbit a říkal jsem si, čím nás tvůrci a samotná knižní předloha překvapí příště. Ale jo, musím říct, že něco do sebe tenhle knižní svět má. Zpracování je také poctivé a dvě a půl hodiny utekly jak voda. Za mě určitě spokojenost. Jsem zvědavý na pokračování. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $78miliónovTržby USA $408,010,692Tržby Celosvetovo $691,247,768Tržby za predaj Blu-ray v USA $68,913,773 //počet predaných kusov 3,465,225Tržby za predaj DVD v USA $147,954,508 //počet predaných kusov 9,764,768║ Samozrejme lepšie než nejaká telenovela Twilight ale zas na to aký veľký úspech to má až tak to nestrhne, je to slušne zrežírované ale nič nové to neponúkne, je tam až zbytočne moc postáv, najhoršie že bez lepšej charakterovej výstavby, potom vám je akurát tak jedno kto koho zlikviduje, kto čo vyriekne z úst aj to prevažne sa tam točí len okolo jednej hlášky"Prajem Šťastné hry o život, nech je šťastie na vašej strane" , výhodou ostáva a dosť to utiahne neokukaná Jennifer Lawrence, gýčové prostredie újde, nepokazí dojem, akcia zvládnutá aj keď by som bral viac, naháňačky lesom využité len čiastočne akoby sa fakt tvorcovia báli experimentovať a ponúknuť trošku väčšie sústo, nuž ide o pozerateľný priemer ale keď si to zrátate už druhý krát sa len ťažko pre niečo k tomuto človek vráti. /60%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Jako společenské podobenství a kritika reality show politováníhodně mimo (klasický syndrom pomýleného produktu: kritizuji sám sebe a nevím o tom), jako sci-fi beznadějně nepůvodní, jako akce bezzubé, jako drama pubertálně tupoučké... argument, že je to naprostý protipól Twilightu, neobstojí - jen proto, že je hrdinka "tvrdá a neústupná", že jsou režisér Ross a hlavně kameraman Stern na vyšší úrovni (syrové snímání to celkem povyšuje nad průměr) a že má příběh i jistý hlubší podtext - nestačí. Hunger Games jsou totiž podobně pozérsky tupoučké a nezávadně konzumní. Rád bych napsal, že tohle je Truman Show pro dospívající, ale pravda je taková, že tohle je všechno, k čemu se Weirův film kriticky vymezuje. Kdyby to aspoň fungovalo jako "prostá zábava". Ale nefunguje. Bez znalosti knihy je to zmatené, nedotažené a přecpané povinnými klišátky a stižené hodně podvázanou imaginací. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Souboj iluze a reality, který mě od první minuty překvapivě bavil a jen letmo načrtnutý svět nabídl mnohé ze svých plodů. Už jen zbývá si vzít(knihu), dostat se do všech jejich aspektů(ochutnat ji) a těšit se z těch atraktivní a extravagantního světa(s obrovským potenciálem a detaily). Film totiž působí jako doslovný "výtah", který naznačuje (svět, zákonitosti, aréna-program...) a vynechává doslovnost, stává se příběhem jedné dívky, ne cestou do jiného světa. Ovšem dobře zpracovává klišé (já chci jít-nechoď-tak nejdu:)), nenudí, nabídne slušnou špetku mrtvých teenagerů a hlavně bojuje o svůj post "tak trochu jiné ságy". Jediným problémem snad může být zvolený styl kamery, který je chvílemi dost chaotický, roztřesený a kameraman si ve velkém pohrává se zaostřením/rozostřením (občas účelově, občas velmi chytře). Přesto jsem měl dost pomalých záběrů na to, abych se zamiloval do rtů Jennifer Lawrence...ach!... Mě osobně tam baví tolik motivů a symbolů, že jen jejich hledání a domýšlení (např. stěna v hotelovém pokoji Jennifer má úmyslně odraz skla, není to snaha napodobit realitu, je to úmyslná iluze, stejně jako televize, ale i ona chvíli uvěří, že je tam, kde to má nejraději... v lese) mě dost bavilo. Co dál? Druhý díl? Ano, vždyť tenhle příběh má kam jít... PS: a kdo vyhrává? Zatím na plné čáře iluze, vždyť kdo by chtěl realitu... dvojnásob ve filmu, který má ukázat "jiný svět". PSS: lepší název než Hunger Games by bylo jmenovat Blurred Games, minimálně u filmu ano:)//kritici filmu by si měli přečíst knihu, perfektní adaptace, která knihu přímo rozšiřuje, aby byla zvládnutelná i pro diváka ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Stanley Tucci a jeho krasne modre nagelovane afro a uchvatne biele OBROVSKE hollywoodsko-colgateovske zuby, oh yeah, highlight celeho filmu... film pre mna nabral pozitivny smer az v lese. co je tak v polovici stopaze, cize viac ako 3 hviezdy dat nemozem. Ale ja, neposkvrnena knihou, sa tesim na dalsi diel s charizmatickou Jennifer. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Nebýt povinného PATHOS, byly by ty 3* móžná zasloužený. Ale spíš ne. Fakt neni těžký se v tom orientovat, ale je těžký na to koukat bez rozzlobeně zatnutých pěstiček (opička kamarádka a spousta dalších pipinovin). Jako bonus zdejší humoreska v podobě komentáře djkoma. Nie, radšej Battle Royale. (2,5*) ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,JE JICH 24 A PŘEŽIJE POUZE JEDEN....“ /// Sporťáci maj Olympiádu a ti jenž trpěj hladem zase Hladový hry. Soutěž je to spravedlivá (kuš, to se tak povídá) a samotnýho mě zajímá, jak taková dětská vyvražďovačka může vypadat (vás kurva ne? Co jste to za lidi…). Zvlášť když vím, že Japonci v tom maj celkem jasno. Ale my? Civilizovaní, pro který je neštěstí nemít žádný kamarády – tož kurva – překvapení! (jako ta akcička!) Ale zpátky do reality: režisér je magor, kterej nedokáže atmosféricky natočit třeba hned úvod, kterej je na můj vkus tak nějak vo hovně. Vobsazení se mi do Do morku kosti nezažralo (soráč Woody, ani tvůj štěk to nezachrání) a nechcu vypadat jako intelektuál, ale nějaký ty souvislosti mi mohli udělat jasnější. Ale fakt je, že děcka to celkem bralo. AMAZONKA a ROMANTIK (bacha – kontrolní otázka: ,,Kterej z nich nudí?“) Bitva o život sbližuje (to sem se tenkrát sblížil….no vo život nešlo,ale…) - víte co, pak si jen přeju, aby se s tý amazonky nestal romantik! Takže – bez prdele: mohlo to dopadnout kurevsky hůř! (jako že by se to třeba nelíbilo ani mírumilovným dětičkám) A tak - za parchanty (ty moje) 3* a za mě …(tak schválně…se ukaž intelektuále…) /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Trilogii od Suzanne Collins (part 1: Aréna smrti – rok 2008) číst nebudu. 2.) Chtěl bych rozvinout (k dokonalosti) verš: ,,Osamělá v lese, Katniss svůj luk nese.“ . 3.) Thx za titule ,,Ferry“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE *** NAPĚTÍ * ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Lionsgate // Počet premietajúcich kín v USA: 4,137 // Otvárací Víkend USA: $152,535,747 // Kto by len povedal, že Hunger Games budú jedným z najväčších Blockbusterov roka. Pre štúdio Lionsgate sú HG najziskovejším filmom všetkých čias s čistím ziskom 500 miliónov dolárov. Film ma z hľadiska deja, vizuálnych efektov či hereckého obsadenia bavil, preto nevidím dôvod dávať menej ako 80%. ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

Asi nejdoslovnější katastrofa od posledního Harryho Pottera, ale ani ten Potter nevypadal jako inscenovaný televizní dokument a neubíhal svižně jako Stalker. Tím, že se tvůrci snažili narvat do filmu co nejvíc detailů z předlohy, bezmyšlenkovitě okopírovali a umocnili i její zásadní vady vyplývající z její struktury a obrali ji o její hlavní přednost, a sice příběhovost a perfektní plynutí. Řádka scének postavených vedle sebe se holt dokonalou filmovou řečí chlubit nemůže. Implicitně se počítá se znalostí předlohy, a tak spousta očividně důležitých scén a gest zcela postrádá samostatný emocionální náboj. Kupodivu budu hájit nenáviděné Stmívání, neb to si dokázalo s převodem ich-formy poradit i navzdory nesnesitelné hlavní hrdince mnohem lépe: informace sdělované v myšlenkách Katniss nyní nahlas pronášejí postavy, a výsledkem tudíž je, že nikdo ve filmu nemluví normálně, ale jen dramaticky pronáší expozici a filozofické teze. Naproti tomu způsob přemýšlení, který Katniss charakterizuje, byl převeden protagnostčiným zarputilým mlčením, a tak v adaptaci zbylo už jenom podrobné zobrazování událostí, jež ovšem nyní nic neznamenají. Kvůli nepochopitelné roztahanosti je spousta času klást si otázky týkající se toho, že filmový svět HG naprosto nedává smysl: jak proboha můžou hladové hry sloužit jako naděje pro obyvatele nebo pomáhat potlačit vzpouru? Proč Katniss tolik záleží na cizí holce a kde se skrývá její potenciál vyvolat povstání? Proč se hrne za někým, kdo ji chtěl zabít, a jak to že mu najednou padá kolem krku? Proč sadistický vrah brečí a proč děti z distriktu 12 hajlují? Je taky hezké vidět, že jak předloha, tak adaptace na plné čáře selhávají v kritice toho, co zobrazují, byť každá jiným způsobem: zatímco předloha do společenského zřízení otevřeně buší, je však kvůli líbivému zobrazování nechtěně pokrytecká, tak film se tváří jako odvážně syrový válečný záznam, ale přitom nic nesděluje. I ta velice letmo načrtnutá myšlenka podkuřování tupému diváctvu a manipulace skutečnosti ve prospěch dobré televize se nevybíravým převodem ztratila a zůstaly po ní jen mizerné CGI plameny. Neříkám, že je předloha bůhvíjaký literární klenot, ale vzít svižné a celkem chytré dílo a uplácat z něj něco, co se pomalu podobá poslednímu Stmívání, to už chce talent. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem Více.. Šel poznat Nízký Rozpočet.. Vraždy Nic Moc.. Ale o to tady vůbec Nešlo.. Dle mého se jedna o Krásný Film.. s Krásnou Hudbou, vizuálem Příjemnou Herečkou. .. Zajímavý Styl Oblíkání zdejších Lidí.. Takže jako Film,Scénař Herecké výkony Super!! Akorát já spíš prahnu po té brutalitě No No..:( ()

Související novinky

Twilight sága se vrací

Twilight sága se vrací

20.04.2023

Mysleli jste si, že nic horšího než remake Harryho Pottera v podobě televizního seriálu už nehrozí? Pak vězte, že studio Lionsgate čerstvě oznámilo také návrat Twilight ságy. Stmívání se pak rovněž… (více)

Jak to vypadá s prequelem Hunger Games?

Jak to vypadá s prequelem Hunger Games?

08.08.2021

Studio Lionsgate čerstvě oznámilo, že očekávaný prequel k jejich hitové sérii Hunger Games se začne točit už v příštím roce. Do kin by pak měl dorazit buď v roce 2023, nebo zkraje roku 2024. Film… (více)

Hunger Games dostanou prequel

Hunger Games dostanou prequel

17.06.2019

Spisovatelka Suzanne Collins oznámila na květen roku 2020 zatím nepojmenovaný knižní prequel Hunger Games a filmová adaptace na sebe nejspíš nenechá dlouho čekat. O právech na zfilmování knihy… (více)

Sci-fi Chaos Walking čekají přetáčky

Sci-fi Chaos Walking čekají přetáčky

05.05.2019

Studio Lionsgate najalo režiséra hororů Smrt ve tmě a Lesní duch Federica Álvareze, aby dohlédnul na přetáčky chystaného sci-fi blockbusteru Chaos Walking s Tomem Hollandem (Spider-Man: Daleko od… (více)

Reklama

Reklama