Reklama

Reklama

Hunger Games

  • USA The Hunger Games (více)
Trailer 1
USA, 2012, 137 min

Režie:

Gary Ross

Předloha:

Suzanne Collins (kniha)

Kamera:

Tom Stern

Hrají:

Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Elizabeth Banks, Liam Hemsworth, Willow Shields, Leven Rambin, Wes Bentley, Woody Harrelson, Stanley Tucci, Dayo Okeniyi (více)
(další profese)

V ruinách bývalé Severní Ameriky se rozkládá země Panem s hlavním městem Kapitol a dvanácti přilehlými kraji. V Kapitolu se každý rok koná klání s názvem Hunger Games, do kterého musí každý z krajů vyslat jednoho chlapce a jednu dívku. Šestnáctiletá Katniss Everdeen se dobrovolně nabídne, že ve hře zastoupí svou mladší sestru a musí se spolehnout hlavně na své instinkty, jelikož proti ní stojí protivníci, kteří se na souboj připravovali celý život. Má-li se ještě někdy vrátit domů do 12. kraje, bude muset v aréně, kde spolu soupeří boj o přežití s lidskostí a život s láskou, učinit ta nejtěžší rozhodnutí. (Bontonfilm)

(více)

Videa (62)

Trailer 1

Recenze (2 083)

Zeck 

všechny recenze uživatele

"Hladové hry", při kterých se nikdo nenajedl. Při sledování této bezpohlavní nudy by zjevně římský lid jen znuděně zívl, ukázal palec dolů, otočil se na patě a šel raději šukat. Osobně nechápu, proč se vůbec tvůrci pouští do práce na tomto filmu, když ani nejsou schopní ukázat explicitní smrt dítěte (což je problém, když se tam navzájem zabíjí jen děti), které se ocitlo v novodobé gladiátorské aréně, kde je téma číslo jedna: "kdo chcípne poslední". Současný trend je takový, že veškerým filmům se přiškrcuje stopáž, ale tento film je překvapivě totálně přepálený, ač nemá prakticky co říct a je pro děti do 14 let. Jestli si tvůrci mysleli, že dospělý člověk se vcítí do dvanáctiletého dítěte a bude mu fandit, aby uteklo před jinými parchanty, kteří už nemají koule jen na ozdobu, šeredně se pletli. Já například chtěl, aby tam chcípli úplně všichni, proto ty pokusy o emocionální úmrtí dvanáctileté krávy, tak nějak nevycházely (a troufám si tvrdit, že jsem v tom nebyl sám). Přetrpěl jsem hodinový "výcvik" a pokus o zrcadlo dnešní konzumní společnosti, ačkoliv jsem to chtěl třikrát vypnout, ovšem, chtěl jsem si počkat na závěrečné "hry", které byly mimochodem ještě horší (nudnější). To bych si snad raději pustil curling, když by tohle běželo na ČT4 sport. O proti tomuto slabému odvaru, působí tento shit jako vrchol žánru. 40% ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Scénář: Karel Marx, dramaturgie: Bedřich Engels, výprava: George Lucas, casting: Bohumil Kulínský, kamera: James Parkinson, kostýmy: Malcolm Mclaren, námět: tým tvůrců filmu Truman Show ve spolupráci s tvůrci filmu The Condemned, kteří přitom celou dobu telefonovali tvůrcům filmu Running Man. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film mě neskutečně příjemně překvapil, dokonce tak moc, že zpětně lituju, že jsme na něj nešel do kina. Jenže já čekal biják plnej digitálních efektů a prázdnejch keců, vhodnej pro fagany co si v kině rádi svítěj mobilem, vozej si tam cisternu koly, u sedačky maj vanu s popcornem, pak na csfd vyměněj deset bodů a na profilu maj napsáno,"jsem velkej filmovej fanoušek". Jenže ouha tenhle film je i pro takový průmyslníky jako jsem já. Docela mě mrzí příliš dlouhá druhá, survivalová část filmu, ne že by byla špatná, měla v sobě tempo a díky nastaveným myšlenkám z první části i značné napětí, ale jak přežít v přírodě s nepřítelem za prdelí už nám kdysi dávno předved strejda Rambo, jen šípy měl trošku jinak kalibrovaný. Mnohem víc mě dostála první část filmu, ten systém kterej tam vládnul, smysl tý soutěže, já bejt tvůrcem tak bych se nestyděl a klidně bych se v tom porochnil mnohem dýl. Celková kvalita filmu ale není vůbec špatná a velkou zásluhu na tom mají herecké výkony hlavních představitelů. Jennifer jsem totiž uvěřil absolutně všechno a Joshovi zase vůbec nic. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

V minulosti trinástimi obvodmi vyvolaná vzbura v štáte, zapríčinila krviprelievanie, ktoré nemalo obdobu. Takáto udalosť musí byť po generácie pripomínaná, každoročnými "oslavami" - Hunger Games. Každý obvod musí vybrať dve osoby, muža a ženu, vo veku od 12 do 18 rokov, ktorí sa spolu s ostatnými súťažiacimi stretnú v aréne, v boji na život a na smrť. Na ukončenie hry, môže prežiť len jeden z dvojice. "District 12" bude v hrách reprezentovať Katniss Everdeenová a Peeta Mellark. Očakával som blbinu, dostal som blbinu. Ale je to akýsi cukrovsky zaujímavý snímok, ktorý nijak neurazí. Napriek pomerne dlhej stopáži som sa nijak výnimočne nenudil. Úvodných 40 minút, z pohľadu vykreslenia príbehu, skutočne excelentných. To bolo prvé plus. Druhé je, že som sa konečne v 32 rokoch zamiloval. Jennifer, prosím, ak toto čítaš, ozvi sa. Pôjdeme na zmrzku! ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Gary Ross, Suzanne Collins, Billy Ray / Based on The Hunger Games by Suzanne Collins | Hudba: James Newton Howard | Produkcia: Nina Jacobson | Distribúcia: LionsGate | Štúdio: Lionsgate, Color Force | Rozpočet: 78 miliónov $ | Tržby: 684,553,515 $ || Daľší z komentárov, ktorý sa mi záhadne vymazal. Takže len v krátkosti: Film, ktorý ničí všetky zdravé morálne zásady, hraje na pudovú strunu diváka, a skazenosť skrze reality show, kde človek zahodí svoje hodnoty v prospech konečnej úspešnosti a falošnej menovej nesmrteľnosti. Autorku predlohy by mali zatknúť, a producenta filmu streliť do kolena a povedať mu: Ži! ()

Galerie (157)

Zajímavosti (91)

  • Sci-fi drama slavilo úspěchy nejen na plátnech, ale také v prodejnách hudby. Pro soundtrack se rozhodlo zajít 175 tisíc Američanů. Paradoxem je, že ze šestnácti skladeb se ve filmu neobjeví vůbec žádná, pouze tři z nich podkreslují titulky v závěru. Kromě nich zmiňovaných jsou na albu (víceméně tedy jen "inspirovaném filmem") ke slyšení i Arcade Fire, Kid Cudi nebo Glen Hansard. V prodeji byla ovšem i hudební kompozice od Jamese Newtona Howarda. (Chinese Ashio)
  • Jméno hlavní hrdinky (Jennifer Lawrence) je odvozeno z říše rostlin. Katniss je v angličtině hovorové označení pro rostliny druhu "sagittaria", česky "šípatka" (odkaz na schopnosti hlavní hrdinky je zjevný). Šípatek je mimochodem na třicet druhů, v ČR je původním jen šípatka střelolistá (sagittaria sagittifolia). (Linkyc)

Související novinky

Twilight sága se vrací

Twilight sága se vrací

20.04.2023

Mysleli jste si, že nic horšího než remake Harryho Pottera v podobě televizního seriálu už nehrozí? Pak vězte, že studio Lionsgate čerstvě oznámilo také návrat Twilight ságy. Stmívání se pak rovněž… (více)

Jak to vypadá s prequelem Hunger Games?

Jak to vypadá s prequelem Hunger Games?

08.08.2021

Studio Lionsgate čerstvě oznámilo, že očekávaný prequel k jejich hitové sérii Hunger Games se začne točit už v příštím roce. Do kin by pak měl dorazit buď v roce 2023, nebo zkraje roku 2024. Film… (více)

Hunger Games dostanou prequel

Hunger Games dostanou prequel

17.06.2019

Spisovatelka Suzanne Collins oznámila na květen roku 2020 zatím nepojmenovaný knižní prequel Hunger Games a filmová adaptace na sebe nejspíš nenechá dlouho čekat. O právech na zfilmování knihy… (více)

Sci-fi Chaos Walking čekají přetáčky

Sci-fi Chaos Walking čekají přetáčky

05.05.2019

Studio Lionsgate najalo režiséra hororů Smrt ve tmě a Lesní duch Federica Álvareze, aby dohlédnul na přetáčky chystaného sci-fi blockbusteru Chaos Walking s Tomem Hollandem (Spider-Man: Daleko od… (více)

Reklama

Reklama