Reklama

Reklama

Hunger Games

  • USA The Hunger Games (více)
Trailer 5
USA, 2012, 137 min

Režie:

Gary Ross

Předloha:

Suzanne Collins (kniha)

Kamera:

Tom Stern

Hrají:

Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Elizabeth Banks, Liam Hemsworth, Willow Shields, Leven Rambin, Wes Bentley, Woody Harrelson, Stanley Tucci, Dayo Okeniyi (více)
(další profese)

V ruinách bývalé Severní Ameriky se rozkládá země Panem s hlavním městem Kapitol a dvanácti přilehlými kraji. V Kapitolu se každý rok koná klání s názvem Hunger Games, do kterého musí každý z krajů vyslat jednoho chlapce a jednu dívku. Šestnáctiletá Katniss Everdeen se dobrovolně nabídne, že ve hře zastoupí svou mladší sestru a musí se spolehnout hlavně na své instinkty, jelikož proti ní stojí protivníci, kteří se na souboj připravovali celý život. Má-li se ještě někdy vrátit domů do 12. kraje, bude muset v aréně, kde spolu soupeří boj o přežití s lidskostí a život s láskou, učinit ta nejtěžší rozhodnutí. (Bontonfilm)

(více)

Videa (62)

Trailer 5

Recenze (2 085)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Jsem sice dva roky pozadu.... Ale chtěl jsem říct, že bylo fajn vidět pop-teen senzaci kde se nehrajou žádný píčoviny typu emo upíří baseball za bouřky... tady se mezi sebou vraždí středoškoláci a děti, přičemž navíc je to něco, co má hlavu a patu a moc sympatický charaktery. Woody Harrelson opět skóruje a JLaw je prostě nejroztomilejší. Hurá dál. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Jednou se filmoví historici budou učit, že počátkem 21. století se literární svět zblbl do fenoménu "young adults", neboli rádobypolitických či sociálněkomentujících scifáren/fantasy, a následně se to se vší parádou přelilo do světa filmu. Hunger Games z toho vyšly ještě dobře, protože dostaly šanci odvyprávět si celou svoji ságu - která je v případě prvního dílu trilogie o tom, jak drsná horalka Kačka z Aberdeenu potkala Běžícího Muže (a ožralého/ospalého Sutherlanda - ovšem pozor, nikoliv Kiefera, což je na pováženou;)), a společně skrze svou Battle Royale (čímž prosím nemyslím PUBG, ale onen dnes už pozapomenutý román a jeho filmové zpracování) začali měnit svět. Což se projevuje tak, že Kačka nalezne velkou vnitřní sílu, naučí se manipulovat lidmi, a ztrestá několik projevů ukrutné demence... to vše uprostřed kostýmů z Pátého Elementu a za zvuků řeči lacině si vypůjčující z latiny některá jména a historické buzzwordy, jako je třeba svět Panem, v němž se odehrávají smrtící circenses, haha, to je tak rafinované... no, asi stejně tak jako u J. K. Rowlingové. Upřímně jsem mánii, která Hunger Games provázela, nepochopil, protože jde - podobně jako u valné většiny obsahu Harry Pottera - o recyklát/kompilát něčeho, co už tu bylo, a ne jednou. Ale technicky to bylo krásně provedené, a Jennifer Lawrence je dobře obsazená, a její herecké okolí taky nejsou žádná dřeva, i když toho moc ke hraní nemají, WTZ. Takže smířlivých 70% a fakt se na to už nikdy dívat nebudu - k čemuž se asi sluší poznamenat, že tenhle komentář má od zhlédnutí filmu mezeru nějakých čtyř let. ()

Reklama

kiddo 

všechny recenze uživatele

Asi nejdoslovnější katastrofa od posledního Harryho Pottera, ale ani ten Potter nevypadal jako inscenovaný televizní dokument a neubíhal svižně jako Stalker. Tím, že se tvůrci snažili narvat do filmu co nejvíc detailů z předlohy, bezmyšlenkovitě okopírovali a umocnili i její zásadní vady vyplývající z její struktury a obrali ji o její hlavní přednost, a sice příběhovost a perfektní plynutí. Řádka scének postavených vedle sebe se holt dokonalou filmovou řečí chlubit nemůže. Implicitně se počítá se znalostí předlohy, a tak spousta očividně důležitých scén a gest zcela postrádá samostatný emocionální náboj. Kupodivu budu hájit nenáviděné Stmívání, neb to si dokázalo s převodem ich-formy poradit i navzdory nesnesitelné hlavní hrdince mnohem lépe: informace sdělované v myšlenkách Katniss nyní nahlas pronášejí postavy, a výsledkem tudíž je, že nikdo ve filmu nemluví normálně, ale jen dramaticky pronáší expozici a filozofické teze. Naproti tomu způsob přemýšlení, který Katniss charakterizuje, byl převeden protagnostčiným zarputilým mlčením, a tak v adaptaci zbylo už jenom podrobné zobrazování událostí, jež ovšem nyní nic neznamenají. Kvůli nepochopitelné roztahanosti je spousta času klást si otázky týkající se toho, že filmový svět HG naprosto nedává smysl: jak proboha můžou hladové hry sloužit jako naděje pro obyvatele nebo pomáhat potlačit vzpouru? Proč Katniss tolik záleží na cizí holce a kde se skrývá její potenciál vyvolat povstání? Proč se hrne za někým, kdo ji chtěl zabít, a jak to že mu najednou padá kolem krku? Proč sadistický vrah brečí a proč děti z distriktu 12 hajlují? Je taky hezké vidět, že jak předloha, tak adaptace na plné čáře selhávají v kritice toho, co zobrazují, byť každá jiným způsobem: zatímco předloha do společenského zřízení otevřeně buší, je však kvůli líbivému zobrazování nechtěně pokrytecká, tak film se tváří jako odvážně syrový válečný záznam, ale přitom nic nesděluje. I ta velice letmo načrtnutá myšlenka podkuřování tupému diváctvu a manipulace skutečnosti ve prospěch dobré televize se nevybíravým převodem ztratila a zůstaly po ní jen mizerné CGI plameny. Neříkám, že je předloha bůhvíjaký literární klenot, ale vzít svižné a celkem chytré dílo a uplácat z něj něco, co se pomalu podobá poslednímu Stmívání, to už chce talent. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Pro čtenáře, který se díky přečtení celé trilogie v postapo světě orientuje docela dobře (nebo aspoň tak dobře, jak to chtěla Collins) povedená adaptace. Něco je zkráceno, něco zrychlené, něco vypuštěné, ale věrné je to dostatečně. A to potěší. Navíc Jennifer Lawrence je opravdu úžasná herečka a zase svým výkonem zastinuje většinu ostatních postav. Ne že by ostatní postavy měly vůbec čas něco ukázat, to už byl ale trochu problém i v knize, holt ich forma je ich forma. Tady je ten problém ovšem zvýrazněn problémem většiny adaptací (a někdy to opravdu zamrzí) - a to absencí myšlenkových pochodů hrdinů. Potom i ta romantická linie vypadá ještě méně romanticky než už v předloze a vztahy mezi postavami jsou ploché až až. No, atmosféru si to udrželo, polovina filmu - příprava - výborná, druhá polovina obohacená arena střediskem a Iron Man hrátkami, škoda jen toho PG-13, které způsobuje hroznou roztřesenost kamery a i přes snahu to udělat co nejvíce syrově tomu chybí ten Battle Royale look. Když nad tím přemýšlím, kdybych nečetl předlohu, asi bych hodnotil 3, ale takhle jsem byl nasycen uspokojivě a těším se na další díl. Jestli využijí nápady autorky v aréně dobře, bude to teprve bomba. Nebo hodiny. 4 PS: Soundtrack dost nevýrazný, ta představovačka splátců s římsky laděnou atmosférou dobrej nápad, ale mne to nezaujalo. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Ne, tohle fakt není další Stmívání, 2/3 toho filmu jsou parádní, rozklepaná kamera mě baví, atmosféra hustá, herci ve vedlejších rolích taktéž, ale co jsem nemohl vystát byly pasáže od prvního polibků a dál. Snad bude druhý díl chytlavější, obejde se bez otravných klišé a dějově trochu přitlačí na pilu. Chtělo by to. ()

Galerie (157)

Zajímavosti (94)

  • Podľa knihy sa pozdrav úcty robí troma prostrednými prstami ľavej ruky, a nie pravej, ako to môžeme vidieť vo filme. (Johnny.ARN)
  • Liam Hemsworth (Gale Hawthorne) mal pred nakrúcaním cvičebný režim, vďaka ktorému schudol vyše deväť kilogramov. Mohol konzumovať len bielkoviny, ovocie a zeleninu, čo ako veľký jedák znášal veľmi ťažko. „Keď som trénoval, doslova som musel počkať polhodinu po každom cvičení, kým som niekam odišiel autom. Musel som ležať na zemi, kým som mohol zase normálne dýchať," prezradil a ďalej dodal: „V jeden deň som po tréningu úplne zbledol, šiel som k smetiaku a trochu som sa povracal. Väčšinou to bola len voda - celý deň som totiž nejedol." (Sufferer)
  • První dva dny natáčení se na herce přišla podívat i autorka knižní předlohy Suzanne Collins. (Fevas)

Související novinky

Twilight sága se vrací

Twilight sága se vrací

20.04.2023

Mysleli jste si, že nic horšího než remake Harryho Pottera v podobě televizního seriálu už nehrozí? Pak vězte, že studio Lionsgate čerstvě oznámilo také návrat Twilight ságy. Stmívání se pak rovněž… (více)

Jak to vypadá s prequelem Hunger Games?

Jak to vypadá s prequelem Hunger Games?

08.08.2021

Studio Lionsgate čerstvě oznámilo, že očekávaný prequel k jejich hitové sérii Hunger Games se začne točit už v příštím roce. Do kin by pak měl dorazit buď v roce 2023, nebo zkraje roku 2024. Film… (více)

Hunger Games dostanou prequel

Hunger Games dostanou prequel

17.06.2019

Spisovatelka Suzanne Collins oznámila na květen roku 2020 zatím nepojmenovaný knižní prequel Hunger Games a filmová adaptace na sebe nejspíš nenechá dlouho čekat. O právech na zfilmování knihy… (více)

Sci-fi Chaos Walking čekají přetáčky

Sci-fi Chaos Walking čekají přetáčky

05.05.2019

Studio Lionsgate najalo režiséra hororů Smrt ve tmě a Lesní duch Federica Álvareze, aby dohlédnul na přetáčky chystaného sci-fi blockbusteru Chaos Walking s Tomem Hollandem (Spider-Man: Daleko od… (více)

Reklama

Reklama