Reklama

Reklama

Hunger Games

  • USA The Hunger Games (více)
Trailer 2
USA, 2012, 137 min

Režie:

Gary Ross

Předloha:

Suzanne Collins (kniha)

Kamera:

Tom Stern

Hrají:

Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Elizabeth Banks, Liam Hemsworth, Willow Shields, Leven Rambin, Wes Bentley, Woody Harrelson, Stanley Tucci, Dayo Okeniyi (více)
(další profese)

V ruinách bývalé Severní Ameriky se rozkládá země Panem s hlavním městem Kapitol a dvanácti přilehlými kraji. V Kapitolu se každý rok koná klání s názvem Hunger Games, do kterého musí každý z krajů vyslat jednoho chlapce a jednu dívku. Šestnáctiletá Katniss Everdeen se dobrovolně nabídne, že ve hře zastoupí svou mladší sestru a musí se spolehnout hlavně na své instinkty, jelikož proti ní stojí protivníci, kteří se na souboj připravovali celý život. Má-li se ještě někdy vrátit domů do 12. kraje, bude muset v aréně, kde spolu soupeří boj o přežití s lidskostí a život s láskou, učinit ta nejtěžší rozhodnutí. (Bontonfilm)

(více)

Videa (62)

Trailer 2

Recenze (2 085)

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Nebýt povinného PATHOS, byly by ty 3* móžná zasloužený. Ale spíš ne. Fakt neni těžký se v tom orientovat, ale je těžký na to koukat bez rozzlobeně zatnutých pěstiček (opička kamarádka a spousta dalších pipinovin). Jako bonus zdejší humoreska v podobě komentáře djkoma. Nie, radšej Battle Royale. (2,5*) ()

Krouťák 

všechny recenze uživatele

Takže především... Nejsem obeznámen s knižní předlohou a podmínky v kině byly ideální (počet <10, což jsem v premiérový den vážně nečekal). Jennifer působila velice sympaticky a příjemným překvapením byl pro mě i Woody (obsazení jsem před promítáním neprocházel) a jako vždy, zařadil se k plusům snímku. Díky ignoraci zvláštně extravagantních kostýmů a po první půlhodině i rozklepané kamery, jsem si film dokázal poměrně užít. Souhlasím s myšlenkou, že jsou Hunger Games ve všech směrech až příliš opatrné (''nedotažené''?), i dle mého názoru měli jak scénáristé, tak režisér zajít alespoň částečně do extrémů - mohla to být daleko zajímavější a dramatičtější podívaná. Nicméně jsem se i přes značné výtky po celých 142 minut ani chvilku nenudil a pokud se zfilmují i ostatní knihy, nebudu se bránit další návštěvě kinosálu. Snad v tom případě povolaní lidé šáhnou po vyšším ratingu a dospělí dostanou větší porci zábavy - 70%. ()

Reklama

Psema 

všechny recenze uživatele

Předně je třeba říct, že čtenáři předlohy budou spokojení a možná budou samým nadšením kadit brikety, protože Ross jede v "reader-friendly" módu od začátku do konce a snad každý ctitel Collinsové se dočká svojí oblíbené scény. JENŽE pak je tu druhá sorta diváků, kterým může vadit jak to, že osvětlování pravidel jinak hodně plytkého fikčního světa je nesmírně krkolomné (úvodní zákon HG, dovysvětlování ala "tihle sršni jsou nebezpeční" - YOU DONT SAY!!!), tak hromada logických přešlapů a deus ex machin (mastičky, modelování stromů a psů - wtf?), jejichž množství se s blížícím se koncem zvyšuje v přímé úměrnosti s upadajícím tempem, kvůli kterému máte na konci pocit, že jste právě viděli Extended Cut Pána Prstenů. Jen s tím rozdílem, že tady je plno sakra očividného papundeklu, jedno velké skladiště s falešeným lesíkem a uprostřed toho všeho jedna výborná herečka a banda (s čestnou výjimkou všečného Harrelsona) podržtašků, kteří nestačí ani jí, ani místy neskutečně mentálním dialogům. Kniha měla potenciál, ale nedokázala ho úplně využít. A pro film platí bohužel to samé. Fajn satira pro teenagery. Otázka je, jestli jim vůbec dojde, že se za tím milostným trojúhelníkem a akcí na hranici PG-13 (Soderbergh na pozici režiséra druhého štábu těžce vládne) skrývá i nějaká ta myšlenka. Nebo spíš její odvar. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Jako společenské podobenství a kritika reality show politováníhodně mimo (klasický syndrom pomýleného produktu: kritizuji sám sebe a nevím o tom), jako sci-fi beznadějně nepůvodní, jako akce bezzubé, jako drama pubertálně tupoučké... argument, že je to naprostý protipól Twilightu, neobstojí - jen proto, že je hrdinka "tvrdá a neústupná", že jsou režisér Ross a hlavně kameraman Stern na vyšší úrovni (syrové snímání to celkem povyšuje nad průměr) a že má příběh i jistý hlubší podtext - nestačí. Hunger Games jsou totiž podobně pozérsky tupoučké a nezávadně konzumní. Rád bych napsal, že tohle je Truman Show pro dospívající, ale pravda je taková, že tohle je všechno, k čemu se Weirův film kriticky vymezuje. Kdyby to aspoň fungovalo jako "prostá zábava". Ale nefunguje. Bez znalosti knihy je to zmatené, nedotažené a přecpané povinnými klišátky a stižené hodně podvázanou imaginací. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Skoro 1500 komentářů a já to snad viděla poslední, tak to nebudu moc rozebírat. Když jsem si nastavila mojí mysl na věk 15 - 20 let, což u mě není žádný problém i v kteroukoliv jinou dobu, tak jsem byla víc než jen spokojená. Hlavním srdcem celého filmu byla vynikající Jennifer a tady zabodovala úplně fantasticky. Nechybělo tomu nic ze žánrů nahoře vypsaných a pochopitelně i s romantickou linií, jinak by to přece nebylo to pravé ořechové. Pomalejší začátek, ale strhující závěr, nuda to rozhodně nebyla, takže emma dá dnes s přehledem čtyřku a na tu Jennifer se budu muset mrknout víc zblízka. P.S. - jen ty zvířátka na konci si mohli odpustit:-) ()

Galerie (157)

Zajímavosti (94)

  • Námět na příběh prý autorku knižní předlohy Suzanne Collins napadl ve chvíli, kdy přepínala televizi mezi zprávami z války v Iráku a reality show. (Elbarto08)
  • Design Cornucopie, v českém překladu Rohu hojnosti, byl inspirován prací Franka Gehryho, světově proslulého architekta, který je v našich končinách známý například coby spoluautor pražského Tančícího domu. (Akesha)

Související novinky

Twilight sága se vrací

Twilight sága se vrací

20.04.2023

Mysleli jste si, že nic horšího než remake Harryho Pottera v podobě televizního seriálu už nehrozí? Pak vězte, že studio Lionsgate čerstvě oznámilo také návrat Twilight ságy. Stmívání se pak rovněž… (více)

Jak to vypadá s prequelem Hunger Games?

Jak to vypadá s prequelem Hunger Games?

08.08.2021

Studio Lionsgate čerstvě oznámilo, že očekávaný prequel k jejich hitové sérii Hunger Games se začne točit už v příštím roce. Do kin by pak měl dorazit buď v roce 2023, nebo zkraje roku 2024. Film… (více)

Hunger Games dostanou prequel

Hunger Games dostanou prequel

17.06.2019

Spisovatelka Suzanne Collins oznámila na květen roku 2020 zatím nepojmenovaný knižní prequel Hunger Games a filmová adaptace na sebe nejspíš nenechá dlouho čekat. O právech na zfilmování knihy… (více)

Sci-fi Chaos Walking čekají přetáčky

Sci-fi Chaos Walking čekají přetáčky

05.05.2019

Studio Lionsgate najalo režiséra hororů Smrt ve tmě a Lesní duch Federica Álvareze, aby dohlédnul na přetáčky chystaného sci-fi blockbusteru Chaos Walking s Tomem Hollandem (Spider-Man: Daleko od… (více)

Reklama

Reklama