Reklama

Reklama

Hunger Games

  • USA The Hunger Games (více)
Trailer 2
USA, 2012, 137 min

Režie:

Gary Ross

Předloha:

Suzanne Collins (kniha)

Kamera:

Tom Stern

Hrají:

Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Elizabeth Banks, Liam Hemsworth, Willow Shields, Leven Rambin, Wes Bentley, Woody Harrelson, Stanley Tucci, Dayo Okeniyi (více)
(další profese)

V ruinách bývalé Severní Ameriky se rozkládá země Panem s hlavním městem Kapitol a dvanácti přilehlými kraji. V Kapitolu se každý rok koná klání s názvem Hunger Games, do kterého musí každý z krajů vyslat jednoho chlapce a jednu dívku. Šestnáctiletá Katniss Everdeen se dobrovolně nabídne, že ve hře zastoupí svou mladší sestru a musí se spolehnout hlavně na své instinkty, jelikož proti ní stojí protivníci, kteří se na souboj připravovali celý život. Má-li se ještě někdy vrátit domů do 12. kraje, bude muset v aréně, kde spolu soupeří boj o přežití s lidskostí a život s láskou, učinit ta nejtěžší rozhodnutí. (Bontonfilm)

(více)

Videa (62)

Trailer 2

Recenze (2 085)

kiddo 

všechny recenze uživatele

Asi nejdoslovnější katastrofa od posledního Harryho Pottera, ale ani ten Potter nevypadal jako inscenovaný televizní dokument a neubíhal svižně jako Stalker. Tím, že se tvůrci snažili narvat do filmu co nejvíc detailů z předlohy, bezmyšlenkovitě okopírovali a umocnili i její zásadní vady vyplývající z její struktury a obrali ji o její hlavní přednost, a sice příběhovost a perfektní plynutí. Řádka scének postavených vedle sebe se holt dokonalou filmovou řečí chlubit nemůže. Implicitně se počítá se znalostí předlohy, a tak spousta očividně důležitých scén a gest zcela postrádá samostatný emocionální náboj. Kupodivu budu hájit nenáviděné Stmívání, neb to si dokázalo s převodem ich-formy poradit i navzdory nesnesitelné hlavní hrdince mnohem lépe: informace sdělované v myšlenkách Katniss nyní nahlas pronášejí postavy, a výsledkem tudíž je, že nikdo ve filmu nemluví normálně, ale jen dramaticky pronáší expozici a filozofické teze. Naproti tomu způsob přemýšlení, který Katniss charakterizuje, byl převeden protagnostčiným zarputilým mlčením, a tak v adaptaci zbylo už jenom podrobné zobrazování událostí, jež ovšem nyní nic neznamenají. Kvůli nepochopitelné roztahanosti je spousta času klást si otázky týkající se toho, že filmový svět HG naprosto nedává smysl: jak proboha můžou hladové hry sloužit jako naděje pro obyvatele nebo pomáhat potlačit vzpouru? Proč Katniss tolik záleží na cizí holce a kde se skrývá její potenciál vyvolat povstání? Proč se hrne za někým, kdo ji chtěl zabít, a jak to že mu najednou padá kolem krku? Proč sadistický vrah brečí a proč děti z distriktu 12 hajlují? Je taky hezké vidět, že jak předloha, tak adaptace na plné čáře selhávají v kritice toho, co zobrazují, byť každá jiným způsobem: zatímco předloha do společenského zřízení otevřeně buší, je však kvůli líbivému zobrazování nechtěně pokrytecká, tak film se tváří jako odvážně syrový válečný záznam, ale přitom nic nesděluje. I ta velice letmo načrtnutá myšlenka podkuřování tupému diváctvu a manipulace skutečnosti ve prospěch dobré televize se nevybíravým převodem ztratila a zůstaly po ní jen mizerné CGI plameny. Neříkám, že je předloha bůhvíjaký literární klenot, ale vzít svižné a celkem chytré dílo a uplácat z něj něco, co se pomalu podobá poslednímu Stmívání, to už chce talent. ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Trvá to subjektivně smrtící 3 hodiny, z čehož subjektivně první hodinu a půl čekáte na lesní naháněčky v aréně smrti. Ty jsou nakonec celkem působivé, jen je klasicky zabíjí extrémně neposedná kamera. Jinak to občas trefně satirizuje reality shows. A Jennifer Lawrence zachraňuje i ty nejtupější dialogy. 60% ()

Reklama

viperblade 

všechny recenze uživatele

Vážně? Nad tímhle teď slintají hipsteři po celém světě? Knížku jsem nečetl, ale film byl průměrný. Co mě nejvíce vadilo, byly odfláknuté efekty - jde to poznat především v davových scénách. Už dlouho mě něco tak neuhodilo do očí, jako tohle, kdy jde opravdu poznat, že herci, kteří by měli mluvit k davům, jsou tam sami. Opravdu velký fail. Další věc - podřízení se ratingu. Opět, děláme to pro nejmladší, takže i když se zápletka točí okolo her, kde musí umřít 23 z 24 (prý musí :-)) mladých, neukážeme prakticky nic, ať i ti nejmladší hipsteři mohou přijít do kina a zlomit pár rekordů. Další věc, kdykoliv šlo někomu z hlavních hrdinů opravdu o život, vždy se dostavila pomoc ve formě kouzelné mastičky či něčeho podobného. Neberte mě špatně, trailer se mi líbil a já se na film těšil, ale jsem zklamaný. Po té hysterii, která kolem tohoto filmu byla, jsem zkrátka a dobře čekal něco víc, než jen solidní fantasy, kde nakonec jde o lásku. Jistě, jak jinak… Klady - Jennifer Lawrence, Woody Harrelson, Donald Sutherland a fakt, že se po většinu času moc nenudíte (i když o takových 20 minut méně film mít mohl a nikomu by to neublížilo). Zápory - vše ostatní. Tímto jsem se přesvědčil, že druhý díl této série opravdu vynechám, není to pro mě. A pochybuju, že bych po přečtení knížky změnil názor. Pokud chcete vidět opravdu skvělý film, který má co říct, nebuďte líní, najděte si Batlle Royale abyste se přesvědčili, kolik věcí zde bylo špatně a s čím vším si vystačili asijští filmaři v roce 2000. 60 %. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem Více.. Šel poznat Nízký Rozpočet.. Vraždy Nic Moc.. Ale o to tady vůbec Nešlo.. Dle mého se jedna o Krásný Film.. s Krásnou Hudbou, vizuálem Příjemnou Herečkou. .. Zajímavý Styl Oblíkání zdejších Lidí.. Takže jako Film,Scénař Herecké výkony Super!! Akorát já spíš prahnu po té brutalitě No No..:( ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Ne, tohle fakt není další Stmívání, 2/3 toho filmu jsou parádní, rozklepaná kamera mě baví, atmosféra hustá, herci ve vedlejších rolích taktéž, ale co jsem nemohl vystát byly pasáže od prvního polibků a dál. Snad bude druhý díl chytlavější, obejde se bez otravných klišé a dějově trochu přitlačí na pilu. Chtělo by to. ()

Galerie (157)

Zajímavosti (94)

  • Původně měla být součástí soundtracku také píseň "Eyes Open'' od zpěvačky Taylor Swift. (willy1)
  • Sci-fi drama slavilo úspěchy nejen na plátnech, ale také v prodejnách hudby. Pro soundtrack se rozhodlo zajít 175 tisíc Američanů. Paradoxem je, že ze šestnácti skladeb se ve filmu neobjeví vůbec žádná, pouze tři z nich podkreslují titulky v závěru. Kromě nich zmiňovaných jsou na albu (víceméně tedy jen "inspirovaném filmem") ke slyšení i Arcade Fire, Kid Cudi nebo Glen Hansard. V prodeji byla ovšem i hudební kompozice od Jamese Newtona Howarda. (Chinese Ashio)
  • Ve scéně, kdy se Katniss (Jennifer Lawrence) ukládá v aréně na druhou noc, má přikryté nohy. Ráno, kdy ji vzbudí hořící les, na nohou už nic nemá. (lili_jane)

Související novinky

Twilight sága se vrací

Twilight sága se vrací

20.04.2023

Mysleli jste si, že nic horšího než remake Harryho Pottera v podobě televizního seriálu už nehrozí? Pak vězte, že studio Lionsgate čerstvě oznámilo také návrat Twilight ságy. Stmívání se pak rovněž… (více)

Jak to vypadá s prequelem Hunger Games?

Jak to vypadá s prequelem Hunger Games?

08.08.2021

Studio Lionsgate čerstvě oznámilo, že očekávaný prequel k jejich hitové sérii Hunger Games se začne točit už v příštím roce. Do kin by pak měl dorazit buď v roce 2023, nebo zkraje roku 2024. Film… (více)

Hunger Games dostanou prequel

Hunger Games dostanou prequel

17.06.2019

Spisovatelka Suzanne Collins oznámila na květen roku 2020 zatím nepojmenovaný knižní prequel Hunger Games a filmová adaptace na sebe nejspíš nenechá dlouho čekat. O právech na zfilmování knihy… (více)

Sci-fi Chaos Walking čekají přetáčky

Sci-fi Chaos Walking čekají přetáčky

05.05.2019

Studio Lionsgate najalo režiséra hororů Smrt ve tmě a Lesní duch Federica Álvareze, aby dohlédnul na přetáčky chystaného sci-fi blockbusteru Chaos Walking s Tomem Hollandem (Spider-Man: Daleko od… (více)

Reklama

Reklama