Reklama

Reklama

Král z ostrova Bastøy

(festivalový název)
  • Norsko Kongen av Bastøy (více)
Trailer

Obsahy(1)

Natočeno podle skutečné události. Děj se odehrává na počátku 20. století v Norsku, na ostrově Bastøy, v nápravném zařízení pro chlapce. Denně se setkávají s hrubým a násilným zacházením ze strany strážců, ale mlčky to snášejí. To se změní, když na ostrov přivezou mladého vězně Erlinga. Ten má plán, jak z ostrova uprchnout. Pomalu se schyluje ke vzpouře. (akisha)

(více)

Recenze (126)

verbal 

všechny recenze uživatele

Je vidět, že dobrý scénárista a ostřílený dramaturg dokáží udělat vcelku poutavý, dvouhodinový film i o tání sněhu. Škoda jen, že norská polepšovna na odlehlém østrøvě ve dvacátých letech byla vcelku milé, útulné a humánní místo. Když si vzpomenu na svůj první pionýrský tábor v sedmi letech, bylo to daleko horší! Přemrštěně sympatičtí, mladiství zloději a vrazi se jen tak něžně chlapecky kočkují, plni inteligence a smyslu pro čest a spravedlnost, a to avízované hrubé násilí ze strany dozorců spočívá v tom, že je sem tam nechají stát v noci na židli, zamknou do klece nebo pošlou kácet stromy! No nelidská hrůza!!! Když pak jeden z romantických strážných vyprcá nějakého mentála, kterého stejně nikdo neměl rád, nemohou ti hrdinní kriminálnící jinak, než takovému strašlivému bezpráví čelit, a tak profackují pár vychovatelů a začnou "oprávněně" zdrhat, plni "spravedlivé" touhy po svobodě!!! WTF? Každopádně se na to dá ty dvě hodiny vcelku bez převalování dívat, avšak zvracet tu pak něco o silném příběhu může snad jen telenovelizovaná, závodní hospodyňka, která to nedopatřením přepla z Ulice! ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Severská historie je mnohdy velice zajímavé téma...no, prakticky pořád...a tak se norští tvůrci spolu s celou řadou evropských sponzorů rozhodli pro natočení velice zajímavého příběhu, který se stal na začátku první světové války v jednom pasťáku na ostrově Bastøy v Norsku. Příběh každopádně naprosto plynně šlape a Stellan Skarsgård svým fantastickým hereckým výkonem drží celý pasťák tak nějak pohromadě.A musím se přiznat, že jsem se i díky němu nedokázal celý film nudit. Vedoucího té instituce zahrál prostě naprosto geniálně a respekt z něj byl cítit přes ty kluky až ke mně do pokoje. Do toho nádherná severská krajina, výborná muzika a je zaděláno na rovných pět hvězd, které si tento film rozhodně zaslouží. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Severská kinematografie v plné své síle, tentokráte kombinující typickou ponurou atmosféru s působivým vizuálním ztvárněním a melancholií post-rockových Sigur Rós. Historicky koncipované drama odehrávající se před sto lety připomene geniem loci trochu Prokletý ostrov Martina Scorseseho a samozřejmě odkazuje k celé řadě podobných filmových reflexí temných stránek historie národů obtěžkaných tíživým svědomím nechvalně proslulé ,,převýchovy" dětí (např. temná australská minulost - viz film Rabbit Proof Fence atd.) či internátní katolickou výchovou, což bylo snad ještě větší zvěrstvo (irské Padlé ženy či Hříšnice nebo řada filmů britských). Režisér Marius Holst si ovšem narozdíl od Scorseseho neklade za cíl rekonstruovat dobovou filmovou řeč, naopak se snaží ryze současnými výrazovými prostředky vyprávět vcelku jednoduchý příběh o poměrech v chlapecké polepšovně zhruba před sto lety. Mírně schématický model respektuje daný subžánr (příchod solitéra, který nakonec zafunguje jako neformální vůdce odporu) a v podstatě splňuje daná očekávání. V kontextu severské kinematografie existuje několik výrazně působivějších a sugestivněji natočených filmů (ať už Zlo mezi námi nebo Umění plakat kupříkladu), ale Král z ostrova Bastøy je přesto ponuře poetickým zásahem do černého... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,NAŠÍM I VAŠÍM CÍLEM JE NALÉZT ČESTNÉHO, POKORNÉHO, UŽITEČNÉHO A KŘESŤANSKÉHO HOCHA UVNITŘ VÁS. A MY HO ZFORMUJEME A ZUŠLECHTÍME. POKUD HO NENAJDEME... ZŮSTANETE TADY“..... /// Norskej pasťák v roce 1915 – tož takhle by to mělo vypadat i dneska! Ostrov, ze kterýho se dostane jen ten, kdo si to zaslouží! Máme tu slabší i silnější jedince, ty, kteří výchovný ,,procedury“ snášej líp či hůř, syrový prostředí a děti, který dokážou bejt zlý. Přes tyhle zajímavosti, má film více méně informační charakter. Furt čekám na nějaký větší emoční vypětí.... Snad vás to v tý druhý hodině uspokojí – jako že se kluci něco naučili. Bohužel, (jak už to tak bejvá) to využijou špatným způsobem. Informační a historická hodnota nade vše! Zajímavej příběh o ,,špatným ostrově“, kterýmu se nedá po technický ani herecký stránce co vytknout, ale očekávat Pána much nebo třeba Zlo mezi námi bych nedoporučoval. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Miluju filmy podle skutečnejch událostí. 2.) Souhlasím s tím, že v pasťáku má bejt disciplína bez soucitu! 3.) Thx za titule ,,Ergulis“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Film se odehrává v roce 1915 na opuštěném ostrově v Norsku, kde se nachází nápravný ústav pro mladistvé delikventy. Ústav je veden sadistickou rukou Stellana Skarsgårda, který hraje jako bůh. Seveřané při síle se svou bezvýchodní atmosférou, vynikajícími hereckými výkony, drsným až nepříjemným prostředím s dostatkem napětí a nemilosrdným koncem. Velmi dobré. Slušný rest! 80% ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Takže ty si myslíš, že jsi silný, že? Uvidíme!“ A Erling ukázal, jak moc silný ve skutečnosti je…Film mi velmi připomínal o 2 roky staršího severského příbuzného z Finska, a to Domov šedých motýlů. Tu a tam mi dokonce přišlo, že jsem už některé scény v podobném provedení viděl. Ale Král jde mnohem víc na dřeň. Skličující situace mnoha mladistvých delikventů mi přišla ještě víc bezvýchodná. Jasně rozdělené úkoly, šedá rutina, tvrdá práce, čísla místo jmen a žádné odmlouvání. Porušení disciplíny a pravidel? Přichází kolečko v podobě nekompromisních trestů, snížení přídělů a přidělení horší práce. Postupně se tak prohlubuje divákův vztek vůči řediteli a jeho podřízeným ruku v ruce s navazováním sympatií k hlavním chovancům. To se ukáže v celé své kráse při velmi působivé pasáži povstání, kdy divák fandí vzbouřencům naplno a dočká se solidní porce napětí. Následné rozčarování a deprese (jakkoliv předem očekáváné) jsou pro publikum velmi trýznivé. Konec potom má svůj emocionální dopad…za mě silné 4*, kvalitní podívaná. ()

Krouťák 

všechny recenze uživatele

Tradičně hutná atmosféra severských filmů se ani tentokrát upřít nedá. Leč je děj místy předvídatelný, jedná se o kvalitně zpracovaný snímek s uhrančivou zvukovou složkou (i když je jí ve filmu opravdu pomálu) a rozhodně zaslouží divákovu, né-li distributorovu pozornost - 85%. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Kongen av Bastoy (Král Ďáblova ostrova) je určitě dobrý film. Máme tu nějakou nosnou historickou událost, studené lokace zimního ostrova, herce jako Skarsgard nebo Joner, smutnou hudbu a uzurpovaní kluci versus zlý "house father", toť téma vždy vděčné. Ne dlouho předtím jsem viděla Ondskan, kde sice příběh byl trochu jiný, ale vesměs šlo taky o správný hochy vzdorující bezpráví uvnitř nefungujícího výchovného systému. Ale zatímco Ondskan působí na diváka tak, jako by byl taky kamarád hlavního hrdiny, všechno s ním prožíval a tajně mu držel palce, u Kongen av Bastoy to divák pozoruje zpovzdálí. Sice taky fandí, ale jako by koukal na zápas dvou mužstev. Přitom i tady je hlavní hrdina sympaťák co najde v ústavu nejlepšího přítele, ale jejich vztah je nadhozen zkratkovitě. Prostě spolu kamarádí. Proč? Proto. A celou dobu filmu se Erlingovi nemůžeme dostat pod kůži. Proč jako jediný má sílu vzdorovat a něco proti bezpráví podnikat? Protože proto. Film má skoro dvě hodiny a tentokrát to je opravdu cítit. Konec je sice silné kafe, ale chybí lepší vztah diváka k postavám, tak nemůže víc strhnout. A ještě k hercům - Skarsgard hraje ředitele polepšovny, člověka ovládaného ne zcela správným žebříčkem hodnot, a nedalo by se říct, že je to vyloženě padouch. O Kristofferu Jonerovi, co hraje dozorce, se to už říct dá (a o jeho kníru taky) a člověk má fakt chuť mu zakroutit krkem. Adolescenti sympatičtí, přirození. Přesné 4* ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Mladý, problematický chlapec menom Erling prichádza do nápravného zariadenia určeného pre problematické deti. Na opustenom ostrove Bastoj sa dostáva neprispôsobivej mládeži tvrdej prevýchovy. Po spočiatku veľmi ťažkých začiatkoch si Erling predsa len nachádza pár priateľov. To sa nedá povedať o priazni riaditeľa Bestyrera, ktorý ho neustále obviňuje z nerešpektovania zamestnancov či vyučujúcich. Erlingovi je jasné, že pokiaľ chce slobodu, musí z ostrova ujsť. Okolnosti naberajú rýchly spád po tragickej smrti jedného z chovancov. Podarí sa mu ostrov opustiť? Alebo ho čaká omnoho tvrdší boj? Kam sa hrabú dnešné asociálne zariadenia pre mladistvých. Miestami mi bolo ozaj ťažko. V takých podmienkach by sa dostalo prevýchovy aj samotnému Černákovi s Melom. Vďaka výberu prostredia a hereckým výkonom všetkých zúčastnených mi prišiel snímok veľmi realistický. Príbeh tvrdý, krutý, vyvolávajúci pocity sklamania, ale bohužiaľ, nie vždy sa nám v živote dostáva zadosťučinenie. Veľmi dobrý film. ()

lenuse 

všechny recenze uživatele

No, když filmy vidí moc lidí, množí se tu kydy. Hřeje mě u sdrce, že jsem tomu filmu svým dílem pomohla k těm kydům a dvěma stovkám hodnocení.. :-) ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Dlouhý, celkem nudný a hlavně předvídatelný historický drama ze severský polepšovny, kterýmu rozhodně nepomohlo ani to, že sem jeho konec vlastně už několikrát viděl v jiným, strašně moc slavným filmu, jehož název by byl spoilerem jako kráva. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Tak trochu ošoupané téma, které ovšem, díky výborným výkonům a povedenému zpracování, chytí a nepustí. Snad jen ten konec byl maličko zbytečně vyšponovaný, ale v té době se s tím asi moc nesrali:-) ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak tomu poviem prevýchova ako remeň. Nechcel by som byť v koži tých chlapcov. Zvláštne keď si predstavíme, v akom luxuse si teraz žijú väzni v Nórsku. Pekný kontrast s minulosťou, a to pritom išlo "iba" o polepšovňu. Dejová linka je nabitá vypätými situáciami, hroznými životnými podmienkami chlapcov, krutosťou, bezcitnosťou, zbabelosťou, klamstvami a surovosťou. A k tomu sa pripája ešte aj typický severský chlad, ktorý podčiarkuje už aj tak hrozne bezútešnú atmosféru snímku. Všetko tak speje k nevyhnutným udalostiam... Ďalší filmový príklad o tom, ako nespravodlivosť vždy vládla svetu. Jasný nadpriemer, určite odporúčam. 85/100 ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Film  jsem už kdysi viděl ale všiml jsem si, že ho tady nemám ohodnocenej a tak jsem si dal repete. Tak jako tenkrát i dnes měl sílu ale popravdě ten konec jsem si už moc nepamatoval. Nevím jak bych to hodnotil před těmi roky co jsem to viděl ale myslím si, že 4hvězdami. Dnes tomu dávám jen lepší 3hvězdy. Proč? Do vzpoury nemám v podstatě výhrad. To co se dělo poté už mi tolik nevonělo. Pěkně to ve svým komentáři vystihl uživatel paascha. Cituji " Snad jen ten konec byl maličko zbytečně vyšponovaný". ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Bez zbytečného sentimentu si plyne takový standardně seversky chladný film, až na něj přijde sentimentální závěr. Škoda, protože atmosféra byla skvělá, režisér příliš netlačil na pilu, herci hráli výborně a scénář byl zajímavý. Nebýt těch melodramatických pohledů do očí na ledu, film by vyzněl mnohem lépe. ()

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Seveřané to umí, o tom není pochyb. Mám rád filmy na toto téma a ani tenhle mě nezklamal. Výborné herecké obsazení, nepředvídatelný děj a parádní krutá atmosféra. Od začátku jsem se ani chvilku nenudil. Závěr byl pro mě překvapením. Po dlouhém váhání přeci jen 5* ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Je to sice výborný film. Nemám k němu žádné větší výhrady, ale na Domov šedých motýlů to jednoduše nemá. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Seversky typicky chladné až mrazivé, herecky dobře zahrané a k tomu ještě opravdový příběh. Moje letošní premiéra s norským filmem dopadla na skoro výbornou. Král z ostrova Bastoy má všechny atributy filmu, který Vás chytne hned od začátku a pustí až úplně na konci. A k tomu ještě výborná hudba, dělá z tohoto snímku velmi nadprůměrný, divácký zážitek. ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Včera večer jsem se podíval na tento snímek natočený podle skutečných událostí a musím říct, že jsem začal cítit zničehonic takové to nepříjemné mrazení, které určitě nebylo zapříčiněno z mých nočních návštěv ledničky, kam si chodím na tajňáka pro svou denní dávku zmrzliny. Po zhlédnutí tohoto snímku jsem šel spát a ono to nešlo. Většinou, když usínám tak trpím nočními polucemi jako většina zdravých jedinců mého věku, ale tentokrát jsem měl problém s nočními policemi z důvodu narážení do nich při přecházení od stěny ke stěně v černočerné tmě a přitom jsem si říkal: Co to je za svět ve kterém žijem? Tento snímek silně připomíná romány Charlese Dickense o dětských hrdinech, kteří jsou zneužíváni k těžké práci v neúnosných podmínkách a to vše v nápravném zařízení, které má napravovat a néé zdevastovat a zničit psychiku budoucích členů lidského pokolení. Tak to se zde děje a to vše pod patronací církve. Nechápu, že se ty největší bastardi lidského rodu vždy schovávají za rouškou rádoby šlechetných institucích. Příběh začíná na norském ostrově Bastoy, kterému se přezdívá Ďábelský ostrov a vidíme v něm přijíždět dva nové mladistvé delikventy, kteří si zde mají odpykávat trest. V průběhu děje vidíme, jak zde funguje vězeňský systém pod diktaturou ředitele, kterého skvěle zahrál Stellan Skarsgård. Dál už nebudu psát o ději tohoto filmu, protože to se musí vidět, ale napíšu už jen to že se děj v tomto filmu odehrává v zimě, přičemž konečné události podle kterých byl tento snímek natočen se odehrávali v květnu. Ještě doplním, že zde vidíte mnoho podobných paralel z jiných klenotů světové kinematografie. Nejprve vám to může připomínat Motýlka, poté zde můžete vidět podobnost s Přeletem nad kukaččím hnízdem a konečná fáze vám silně připomene Pána much a srdcervoucí Titanic. V dnešní době slouží tento objekt jako mužská věznice a svou mírumilovností a respektem k vězňům si vysloužila punc jedné z nejlepších věznic na světě. Za nevšední zážitek a poučný materiál dávám tomuto filmu zasloužených 80%. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Vydarený film podľa skutočných udalostí, ktoré sa odohrali na ostrove Bastoy, kde umiestnili polepšovňu pre mladistvých delikventov. Nie nápravný alebo nápravno-výchovný tábor, ako sa týmto zariadeniam zvykne hovoriť. Polepšovňu, kde sa neprevychováva, ale mení, láme a využíva. A tí slabší, ako obvykle, na to doplácajú. Na to, aby to fungovalo je potrebný personál so špeciálnymi schopnosťami pod vedením neľútostného riaditeľa. Ono to aj fungovalo, ale prišiel predátor (ako v podobnom filme Zlo) a bežiaci systém sa začal zadrhávať a zlyhávať. Ale keďže je rok 1915 kombinácia komisie a vojakov obnovila potrebnú rovnováhu. Všetko bolo fajn, menšie výhrady mám voči dĺžke filmu a záveru. O sto rokov neskôr sa mnohonásobný vrah Breivik rozvaľuje vo svojej trojizbovej cele a podáva na súd sťažnosti na to, že mu je smutno. A nazýva sa to vývoj, ľudské práva a pod. ()

Reklama

Reklama