Reklama

Reklama

Krtkova dobrodružství

(seriál)

Obsahy(1)

Od dob, kdy „krtek ke kalhotkám přišel“, uplynula už pěkná řádka let. Přesto tenhle nestárnoucí hrdina dál baví nové a nové generace dětí. Snad proto, že má dobré srdce a věčně udivené oči. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Zajímavosti (14)

  • V holandském časopise Donald Duck (Kačer Donald) v čísle 18/2021, na straně 24, je komiks o Daisy bojující s krtky a jeden z nich má na sobě modré kalhotky. Jde o odkaz českého kreslíře kačeřích komiksů Dana Černého. (Vitox)
  • Během let se měnili skladatelé i hudební pojetí Krtečka. K úvodnímu filmu Jak krtek ke kalhotkám přišel (1957) napsal orchestrální hudbu Jaroslav Křička. Pozdější krátké filmy měly několik skladatelů, z nichž nejdéle spolupracoval Miloš Vacek, který hudbu obohatil o použití elektronických nástrojů. Když byl Krteček v 70. letech 20. století vysílán jako Večerníček, skládal k němu hudbu Vadim Petrov, který je s Krtečkem spojen nejvíce. Jeho spolupráce s Milerem trvala přes krátké filmy až do poloviny 90. let, kdy byly natočeny nové večerníčkovské díly. Posledním skladatelem byl Jiří Strohner, který používal především syntezátory imitující tradiční hudební nástroje. (L_O_U_S)
  • Vzhled Krtka i ostatních zvířat se během dlouhých let výrazně měnil. V úvodním filmu Jak krtek ke kalhotkám přišel (1957) je řada zvířat vyobrazena přibližně tak, jak vypadá ve skutečnosti, v dalších epizodách se jejich podoba již dětsky schematizuje a vzdaluje realitě. Samotný Krtek měl původně ocas, který v 60. letech 20. století pozbyl. V 80. letech má krtek již výrazně nižší čelo a větší oči, což je paradoxní vzhledem k tomu, že krtek oči nepotřebuje a má je zakrnělé. Myška má ve filmech z let 1988 až 1994 šedou srst místo obvyklé hnědé. Proměnou prošel i zajíc, který má do 70. let jasně oddělenou hlavu od zbytku těla, zatímco od filmu Krtek ve městě (1982) má jen mírně se zužující krk. Největších změn doznal ježek, jemuž se mění obličej a tvar i barva bodlin (z černé na šedou a modrou). (L_O_U_S)
  • V době, kdy byl spisovatel Ivan Klíma zakázaný, dostal nabídku napsat několik námětů k seriálu, aniž byl uveden mezi tvůrci. (sator)
  • Roku 2014 uzavřela vnučka Zdeňka Milera (děditelka práv) smlouvu s čínskou televizí CCTV o natáčení nových příběhů Krtečka v seriálu Krtek a Panda (od r. 2016). Díly o krtkovi, které vyrobil její dědeček se totiž v Číně vysílali a dočkali se velkého úspěchu. Nové díly vznikly už počítačovou 3D technologií a krteček  v nich dokonce normálně  mluví. V seriálu má i nové kamarády. Především čínskou postavičku pandy, za kterou se odstěhuje z Česka. Seriál se začal vysílat v Číně. V Česku jeho první díl uvedla TV Barrandov, která patří do skupiny Empresa Media s minoritním čínským vlastníkem. Nejprve samostatně u příležitosti státní návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v ČR koncem března 2016. Potom také na Vánoce. Karolína uvedla, že by byl dědeček z projektu nadšený. Čeští diváci a recenzenti ho ale neocenili. (Pierre)
  • Krtek byl uveden jako Večerníček (od r. 1965) poprvé v roce 1975.  V té době už bylo hotových přibližně 20 dílů. (Pierre)
  • Skladatel Vadim Petrov v závěru roku uvedl, že se na čínském pokračování Krtkových dobrodružství nebude podílet a že se staví proti jakémukoliv dalšímu zpracování látky. Stejně se za svého života vyslovoval i původní autor Zdeněk Miler
    (P. J. D.)
  • Čínská lidová republika je země s největším počtem fanoušků seriálu. (Zdroj: novinky.cz) (P. J. D.)
  • Krtek se po více jak padesáti letech dočkal pokračování, kterého se ujala největší čínská televizní společnost CCTV. Zajímavostí je, že při předávání práv a uzavření smlouvy s největší čínskou televizí CCTV na práva natáčení Krtka byli přítomni prezidenti obou zemí, tedy Miloš Zeman za Českou republiku a Si Ťin-pching za Čínskou lidovou republiku. (Zdroj: novinky.cz) (P. J. D.)
  • Krtek měl být maskotem na mistrovství světa v hokeji 2015, pořadatelé se však nedohodli s držiteli autorských práv. (Zdroj: Mladá fronta) (M.B)
  • Postava krtečka napadla Zdeňka Milera, když dostal za úkol udělat film o plátěné košilce, ve kterém měla být vyobrazena celá výroba už od vzniku plátna. Dlouho ho nic originálního nenapadalo a tak se jednou rozhodl, že se půjde projít do lesa. Byl už večer. Najednou zakopl. Podíval se o co, byla to krtina. Utíkal domů vyhledat si, jak vlastně takový krtek vypadá. Byl zklamaný, protože to, co viděl, vypadalo jako malá černá myš. A tak si krtka upravil podle svého. (lazyangel)
  • Pláč, jednoslovná vyjádření, kňouravé a další zvuky zvířátek jsou dílem Milerových dvou dcer. "Nechal jsem jet záznam a svým holčičkám jsem hrozně nadával. Ony na to nebyly vůbec zvyklé, vždycky jsme měli a máme krásný vztah. A jak z toho byly překvapené, začaly plakat. Usedavě, nešťastně, opravdově. Až uslyšíte usedavý pláč kresleného krtka, vězte, že to jsou mé dvě opravdově nešťastné dcery," přiznal se Miler. (lazyangel)
  • Plyšová figurka Krtečka se stala symbolem poslední vesmírné mise raketoplánu Endeavour, která propaguje vědu a vesmírný výzkum všech dětí světa. Mise STS-134 měla být původně zahájena 19. dubna 2011. Start byl odložen a uskutečnil se 16. května téhož roku. Krteček letěl do vesmíru na návrh astronauta A.J. Feustela, jehož manželka má české předky. Dne 1. června v ranních hodinách pak raketoplán Endeavour přistál na Zemi společně s Krtkem. (Dragoni)
  • Po velkém úspěchu animovaných filmů a večerníčků po celém světě vznikla řada dětských knih, kompaktních disků a videokazet s námětem Krtka. (Ded@M@tes)

Reklama

Reklama