Na druhé straně (festivalový název)

• Švédsko

Svinalängorna

• Finsko

Sovinto

(Finsko)

Beyond

Švédsko / Finsko, 2010, 94 min

Pernilla August

Typická škandinávska depresia, ktorej cieľom je nahliadnuť flashbackmi do ťažkej minulosti hlavnej postavy a nechať diváka s ňou trpieť. K čomu to? Že je Rapace skvelá herečka, už vieme.(6.4.2012)

Skandinávská depka o (ne)zodpovědnosti a o tom, že temné scénáře sociální předurčenosti se naštěstí nemusejí vždycky uskutečňovat. Nemůžu si ale pomoct, čím více jsem se dozvídal o minulosti hlavní hrdinky, tím méně mě zajímala; ve druhé polovině filmu se totiž jen naplňuje poměrně předvídatelné vyprávěcí schéma, které v úvodu tak dobře a stísněně působí jako zlo bublající pod povrchem. Podobný pocit jsem měl u Vinterbergova Submarina, ale tam mě to ve svojí vykonstruovanosti a chtěnosti rušilo mnohem víc.(27.3.2011)

• dopitak

Cinema Mundi 2012. Film drží nad šedí průměru vyrovnané herecké výkony (a to i představitelů dětských rolí), nade všemi vyniká skvělý Ville Virtanen v roli věčně do němoty zpitého otce. Více tady.(3.3.2012)

Stačí vidieť asi len raz. Je jasné, že takýto film si nikto príliš neobľúbi. Za stopercentné zvládnutie témy si ale zaslúži. Niečo obdobné sa len tak nevidí. Odporúčam najmä všetkým ľuďom dobrej vôle obľubujúcim alkohol v nadštandardnej miere. Povinnosť pre všetkých alkoholikov!(25.9.2011)

3. MFF Cinema Mundi Brno(3.3.2012)

FEBIOFEST 2011/porota(24.4.2011)

Velmi emotivní.(3.4.2012)

Další ze snímků, kde dostala příležitost Noomi Rapace (známá především z filmového zpracování trilogie Millenium podle Stiega Larssona). Role Leeny, která je po nečekaném telefonátu od své matky zmítána vzpomínkami na dětství strávené v domácnosti plné alkoholismu a násilí, se Noomi zhostila brilantně. Opět potvrdila, že tyto typy postav jí prostě sedí. Ostatně, takový je švédský film obecně - citově silný a útočící na citlivá společenská témata. Díky paralele dospělé Leeny, která se doposud snažila úspěšně držet minulost oddělenou od současnosti, a Leeny jako dítě onu minulost prožívající, okořeněné o sportovní výkony v plaveckém bazénu, je divák svědkem strhujícího vnitřního dramatu, které ho nenechá vydechnout.(27.3.2011)

• Vendem

[CINEMA MUNDI 2012] Patologické drama ze skandinávské školy zpracovává téma alkoholismu v rodině, na začátku si párkrát lokne z číše podbízivosti a pak už chlastá jak duha. Emocionální přetlaky matky, co vezme děti na výlet za umírající babičkou, mají asi sdělovat poselství, že vyrovnávat se nízkostí svým rodičům může být v některých případech nebo situacích omluvitelné. Sorry všem, kdo si podobná martyria užívají.(3.3.2012)