Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Leena je s manželem a dvěma dětmi šťastná, dokud nepřijde telefonát, který připomene traumata temného dětství. Na druhé straně linky je totiž její matka, která právě umírá a ráda by ještě naposledy spatřila dceru. Telefonát Leenu velmi zasáhne, spojení s rodinou už dávno zpřetrhala, když se snažila vymanit z děsivých zážitků spojených s alkoholismem obou rodičů. Poprvé v dospělosti bude čelit vlastní matce a nutně se musí vyrovnat s tíživým traumatem. Adaptace úspěšné novely švédské spisovatelky Susanny Alakoskiové je celovečerním debutem herečky Pernilly Augustové. (Febiofest)

(více)

Recenze (33)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Snímku vládne hrozně pomalá a ospalá atmosféra. Kdo se nenechá nalodit už v samém počátku, ten bude u filmu trpět. Příliš mi nesedla forma, kdy je pomocí flashbacků divákům odkrýváno nepěkné dětství hlavní hrdinky utopené v alkoholismu svých rodičů. Na celém filmu je zajímavé snad jen to, že si jej střihli manželé Rapaceovi. Jinak opravdu dramatická tuctovka bez jediného "wow" momentu, ve které tleskám pouze hereckým výkonům všech zúčastněných. Z celé stopáže mě oslovilo jen asi posledních 20 minut, kdy se napětí krásně vystupňovalo. Lepší hvězda. Viděno v rámci Filmové výzvy 2017. Film mi vybrala uživatelka eLeR. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Noomi Rapace je tady zase úžasná, ale film na ní nestojí ani zdaleka. Tahle švédsko / finská depresivní sonda přímo oplývá výbornými hereckými výkony. I ta nejmenší role je výborně obsazena a zahrána s obrovskou přirozeností a přehledem. Díky tomu ani nepoznáte že je příběh trochu tuctový a ne moc zajímavý. Silný určitě, tragický naprosto jistě, ale především v druhé půlce už lehce odhadnutelný a mírně nudící. Svinalängorna je typické dílo skandinávské produkce, je tím lepší čím víc času uplynulo od posledního podobného snímku, ale reálně vzato, při porovnání je to lehký nadprůměr. ()

Reklama

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Noomi a Ola Rapace, v tom čase ešte skutoční manželia, vo filme ako Leena a Johan. Postupne začíname chápať, aké drsné detstvo sa Leene udialo a prežívame spolu s ňou všetko, čo dieťa prežíva v rozvrátenom vzťahu rodičov. Alkohol v hlavnej úlohe. Najhoršie je, že sa to navždy zapíše do detskej duše a fascinuje ma, že po takej traumatickej skúsenosti, dokázala relatívne normálne Leena žiť svoj vlastný život. Ešte, že ju otec nemlátil (až na tú facku kvôli vyliatej fľaške). Krásne myšlienky pochádzali z Leeninho denníka - aké  jednoduché sny o šťastí majú deti. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Film o tom, keď mama zvislá na alkoholikovi násilnikovi a hochštaplerovi zanedbá svoje deti. Film o tom ako dcéra nevie odpustiť a neprestajne "dusí" v sebe minulosť. Chýbala mi tam pasáž o tom ako sa dcéra osamostatnila, počas rokov keď bola milo a založila si vlastnú milovanú a milujúcu rodinu. Nedbal by som keby to bolo o ten kúsok dlhšie, film je smútný ale pozerateľný. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Určite by sa tu nejaké chyby našli, vedel by som si predstaviť aj lepšiu réžiu, ale nemôžem inak ako dať plný zásah. Je to pre mňa až príliš osobné (hoci som sa s hlavnou hrdinkou na konci úplne nestotožnil), film naplno pochopia iba ľudia, čo niečo podobné prežili na vlastnej koži. Zaujímavé do akej jednoduchosti sa zredukujú všetky detské sny: "...želám si, aby moji rodičia prestali piť alkohol..." - najkrajší univerzálny darček, aký si môže dieťa z takejto rodiny priať. Žiaľ nikdy sa ale nesplní... Hlavná hrdinka mala vlastne ešte šťastie, pretože keď pominieme tú bitku remeňom za vyliaty alkohol, tak ju otec aspoň fyzicky nenapádal. Alkohol je metlou ľudstva a väčšinou na to doplatia len tí najbezbrannejší - deti. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (3)

  • Po filmu Muži, kteří nenávidí ženy (2009) a jeho dvou pokračujících dílech jde o další film, kde si zahrála Tehilla Blad mladší já postavy ztvárněné Noomi Rapace. (boul)
  • Leena (Noomi Rapace) a Johan (Ola Rapace) sú v skutočnom živote manželia. (ludovit14)
  • Představitelka hlavní role Noomi Rapaceová za roli Leeny získala cenu za nejlepší herečku na Mezinárodním filmovém festivalu v São Paulu, zatímco režisérka cenu Mezinárodního týdne kritiky na festivalu v Benátkách. (kikulin)

Reklama

Reklama