Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Južná Afrika 1990. Dve hlavné udalosti tohto obdobia sú na spadnutie. Prvou z nich je prepustenie Nelsona Mandelu a druhou, ktorá je dôležitejšia, je fakt, že babrák Milton nastupuje do prvého ročníka na jedinej elitnej súkromnej škole pre chlapcov. (ČSFD)

Recenze (16)

emma53 

všechny recenze uživatele

"Můj nový domov. Smrdí jako staré ponožky a vosk na podlahy". Takhle komentoval Spud nebo spíš Spudík, John Milton svůj vstup na soukromou školu. Padla na mě nostalgie při vzpomínkách na tyhle léta, když jsem viděla, co všechno ta šílená klukovská parta vyváděla. Například to jejich koupání za svitu měsíce ve mně okamžitě evokovalo to naše holčičí koupání na Evču v řece Jizeře.....nádhera. To byla tak báječná léta. Líbilo se mně Johnovo vyprávění o jeho sebeobjevování, zamilovanosti, smutku, zrání a v neposlední řadě jeho rozechvělý hlásek při zpěvu. Kdo upoutal jako druhý mou pozornost byl Gecko (kdo viděl, tak ví), jedna mořská panna a profesor literatury, jehož hodiny byly skutečně hodně atypické. To všechno podtrženo moc prima muzikou a vykutálí se na vás velmi příjemná, laskavá a relaxační podívaná. ()

wOOzIe 

všechny recenze uživatele

Tak neskutečně jiný a zvláštní film zase jednou. Možná to má co dočinění s tím že je z JAR. Moje první zkušenost z filmem z této oblasti a musím říct naprostá spokojenost. Hrozně mě zaujalo jak jsou napsané postavy a to zejména Guv. Nemůžu si pomoct, ale fakt jsem se hodněkrát smál jak je to až absurdně stupidní a trochu britské. Sem tam trochu dramatické, ale ne přespříliš. Je to spíš taková srandovní jednohubka, která vás dostane svým nevšedním humorem a sem tam vám předhodí zajímavou myšlenku ohledně života. Paráda výrazně lepší 4*! ()

Reklama

evapetra 

všechny recenze uživatele

John Cleese byl tím, kvůli komu jsem se na toto dílko podívala a kvůli němu možná ještě kouknu i na pokračování. Poprvé jsem ho viděla ve vážné roli a jeho postava na červeném víně závislého,(No jo, jihoafrickému červenému se jen těžko odolává!) a životní moudra předávajícího učitele anglické literatury, mě ve filmu těšila nejvíc. Ten sladký chlapec mě až tolik nebral. Ani příběh podle amerického mustru, o tom jak se vysmívaný školáček stane školní hvězdou, která se uklání před hledištěm plným rodičů a přátel školy a málem nestačí odolávat náporu těch nejkrásnějších slečen. Více než hlavní hrdina Spud se podle mě povedla postava jeho věčně nemocného kamaráda Gecka. ()

GAVIN17 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších "školních" filmů, jaký jsem kdy viděl, svěží komedie plná originálních nápadů, vtipné dialogy v podání nekonvenčního provesora literatury,který si získá diváka svým přístupem k životu a fandíme mu, když vidíme, že se mu nedaří. A nepřekvapí, když se dozvíme, že i on byl v chlapeckých letech "spudem- bramborou", jako hlavní klukovský hrdina John Milton, jenž zpočátku ve škole trpí pro svoji zatím nenastoupivší pubertu---Troye Sivan v roli Spuda -Johna MIltona podal velice dobrý výkon, uvěřitelný, přirozený a sympatický proto, že nerezignoval ani po řadě neúspěchů, které mu osud nadělil. Dokázal se vyrovnat i s tragickým osudem svého jediného opravdového přítele na škole a jako zadostiučinění se mu dostalo přijetí jako plnoprávného člena jejich "Crazy eight". Film, který málokoho zarmoutí a je velice dobře, že následujují další dvě pokračování - Spud 2 (2013) a Spud 3 (2014), ve stejném hereckém obsazení. Pro mladistvou radost,kterou mi film udělal a pro níž se k němu budu často rád vracet a znovu a znovu si ho rád shlédnu, jednoznačně 5 hvězdiček i nejnovější místo v mé TOP 10. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Příjemný film o tom, že dospívat skutečně není jednoduché a je jen málo těch, kdo vám to ulehčí. Zato zkomplikovat, na to najdete lidí spoustu. Hlavně sami sebe. Příjemné herecké výkony, výborný John Cleese, zajímavý příběh, který jen sem tam emocionálně moc hapruje do neúnosna, ale jinak velmi snesitelné s krásnou mořskou pannou. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (4)

  • O hlavním dětském představiteli Troyi Sivanovi, původem z Jižní Afriky, nyní však žijící se svou rodinou v Austrálii, autor stejnojmenné knihy prohlásil, že přesně takhle si představoval, že by John "Spud" Milton měl vypadat. (Danille)
  • Staré svetlozelené auto, ktoré vo filme patrí rodine Miltonových, sa v skutočnosti kazilo a dymilo tak často, že nebolo potrebné pridávať žiadne dodatočné efekty. (MikaelSVK)
  • Filmovalo sa na východe JAR v provincii KwaZulu-Natal a v miestnej Michaelhouse School. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama