Reklama

Reklama

Mocný vládce Oz

  • USA Oz: The Great and Powerful (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Oscar "Oz" Diggs je charismatický, ale nepříliš úspěšný cirkusový kouzelník. Při vystoupeních předvádí své iluzionistické triky, ale i šarm prohnaného a nemilosrdného svůdníka. Díky rozhořčené reakci manžela jedné z oklamaných žen se ocitá na útěku v horkovzdušném balónu. Balón se ale ocitne ve víru rozběsněného tornáda a přenese Oscara do pohádkové země Oz. Díky přezdívce si ho obyvatelé kouzelné říše ztotožní s vyvoleným mužem, který má podle dávného proroctví jejich zemi zachránit před úklady zlé čarodějnice. Seznámí se s laskavou kouzelnicí Theodorou a dozvídá se, že zemi kdysi vládl její otec, kterého zahubila její proradná sestra Glinda. Se svou druhou sestrou Evanorou už dlouho čekají na čaroděje, který zbaví zemi zlé čarodějnice i náletů jejích příšer. Neochotnému hrdinovi se na nebezpečnou výpravu nechce, když ale zjistí, že by se mohl stát králem a vlastníkem bájného zlatého pokladu, společně se sluhou Finleym, létající opicí a osiřelou porcelánovou Panenkou se vydává na cestu. (TV Nova)

(více)

Videa (56)

Trailer 1

Recenze (704)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

S velikým překvapením jsem zjistil, že mě to bavilo. Největší zásluhu na tom má samozřejmě Sam Raimi, jehož styl mě prostě sedí od doby kdy jsem poprvé uviděl Army of Darkness. Druhé obrovské plus vidím v obsazení hlavní role. James Franco dokazuje že zcela poprávu je vysoce hodnoceným hercem minimálně posledních 5 let. Jeho Oscar Diggs je zábavný chlapík s vlídným úsměvem. Tam kde jsem v Jackovi cíti úzkost, že se něco nepovedlo, tady naopak oceňuji hravost, upřímnost, nadšení tvůrců. Same jsi borec! ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

Měla mě vyděsit náhle zhasnutá svíčka nebo zelená prsa Mily Kunis?/// Příšerný digitální obličej Zlé čarodějnice (maska by nestačila?), zvlněná patka přehrávajícího Franca, vždy šarmantní Weiszová vs. iritující naivní pohled Williamsové. Všichni herci mají tak krásnou pleť a ženy nekonečně dlouhé řasy (hlavně Kunis), že jsem u záběrů na obličej (a že jich je, protože velkých celků se příliš nedočkáte) nabyla dojmu, jako kdybych sledovala reklamu na řasenku a mejkap. Co se vizuální stránky týče, disponuje Oz barvičkami pestřejšími než všechny Burtonovy filmy dohromady, což není nutně negativum, kdyby však nešlo o kamufláž natahovaného příběhu. 3D docela dobré - hlavně ve scéně s balónem a vodopádem. Dialogy jsou však příliš dlouhé (na dětskou fantasy vesměs adekvátně naivní) a celkově film nepůsobí dynamicky, byť se stále něco děje. Vtipy povětšinou nejsou slovní, ale spíše groteskního rázu (zabodnuté prkno těsně vedle těla, silák zamotaný v látce nebo kvapné útěky s teatrálně emotivní mimikou) a moc nepobaví. Opičák je roztomilý + trikově zdařilý, Tony Cox (elf ze Santa je úchyl) v roli rozčileného prcka vynikající a už by konečně mohl dostat hlavní roli./// Film kombinuje prvky hororu, výpravné pohádky, napínavé fantasy, fyzické komedie a černobílého výseku ze seriálu Carnivale, což dohromady nefunguje, protože režisér nedokázal vytvořit jakousi jednotící atmosféru a magická země Oz nepůsobí jako soudržný fikční svět. ///Alence v říši divů se kasovně mimo USA dařilo skvěle, takže u Oze Raimi zkrátka přijal zakázku, aby zabezpečil vnoučata. Achjo. Chválím však Falcon, že distribuuje i kopie s titulky, neboť vidět to v češtině, tak zezelenám hrůzou. 55 %. [Kino, 3D s titulky] ()

Reklama

viperblade 

všechny recenze uživatele

Zhlédnuto v 3D kině. Sam Raimi má docela kuráž, dělat prequel k jednomu z nejklasičtějších filmů americké kinematografie (můžete se o tom dohadovat, ale The Wizard of Oz je pro Američany nedotknutelná klasika) a ještě tak nějak po svém. Některé scény divákovi krásně připomenou, že Raimi začínal u hororů (pár slušných lekaček), kdežto v dalších jenom obdivujete jeho fantazii. Oz: The Great and Powerful měl přesto navíc. Očekával jsem od filmu o něco více "kouzla", o něco více odkazů na původní film (který jsem si den předtím, než jsem šel do kina, připomněl). Jo, úvodní titulky fajn, černobílý svět x Země Oz taky fajn, obsazení super (konečně jsem po dlouhé době viděl Rachel Weisz), speciálně Michelle Williams jako Glinda byla trefou do černého, ale vše je to takové… jiné. Možná jsem měl velká očekávání, nevím. Každopádně za skvělou vizuální podívanou nakonec těch 70 % dám. Ale nemyslím si, že se na tento film bude za nějaký čas vzpomínat tak, jako se dodnes vzpomíná na původní film. ()

somnar 

všechny recenze uživatele

James Franco, sjetý přesně jako na Oscarech, celých 125 minut prohlašuje, že je "špatným člověkem", aby mu na to Michelle Williams / Mila Kunis / porcelánová figurka na rozšlapání / létající opice na zabití odpovídaly, že se "může stát skvělým a dobrým člověkem". Skutečně, variace tohoto dialogu tvoří veškerou slovní interakci mezi postavami. Zpočátku mě to neuráželo, protože mě Raimi opil barvičkami a ošálil skvělou akcí, po pár průletech zemí Oz ale přišlo vystřízlivění a hlavně zjištění, že celý tenhle film je jedno velké nabobtnalé nic. Třetí hvězda za fóry a hérečky? Sám vlastně nevím. 50% ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

OK, nevím, co konkrétně zaujalo Raimiho na stopadesáté generické verzi zápletky "hrdina cestuje do fantaskní říše, kde vládnou tři čarodějnice, z nichž jedna je zlá a jen on ji může porazit." Faktem je, že realizace není vůbec špatná a výsledek rozhodně není zbytečný remake (Franco fakt Judy Garland moc nepřipomíná, celý příběh je úplně o něčem jiném a rámec toho světa je absolutně odlišný), ani prequel, jak jsem si chvíli myslel (ale ono se dá asi těžko cestovat balónem ho halucinace někoho jiného, která nota bene ještě nenastala). Takže je to prostě žánrově i obsahově jiná písnička než ta slavná hra se zpěvy a pejskem z roku 1939, písnička, v níž legračně křečovitý James Franco zpívá lehce se variující refrén jsem šmejd / lhář / šarlatán a ženy mu padají do jeho chlípného náručí jako by to byl Rudolpho Valentino. Po poetickém, vtipném a nápaditém úvodu, který sází pukrle starý časů ve stylu ČB, 4:3, papírové dekorace a pouť následuje širokoúhlá hyperbarevná 3D férie se spoustou digitálních květin, pastelového mindfucku a roztomilých kreaturek, kterou nicméně Raimi zvládá s větším rozmyslem a smyslem pro ironii než Alenkový Burton. Stihne si při tom trochu pohrát, vyseknout poklonu pohyblivým obrázkům, hezky uctít drobnostmi předchůdce z konce 30. let, ale že by mi zrovna objasnil, proč sledovat tuhle recyklovanou zápletku a naslouchat brakovému melodramatickému kvokání čarodějnic, to bych neřekl. Navíc mi kacířsky připadá verze z roku 1939 mnohem chytřejší, promyšlenější a hezčí se v ní zpívá... a vůbec. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (28)

  • Rachel Weisz měla ve stejné době příležitost zahrát si ve filmu Bourneův odkaz (2012), a proto s přijmutím role váhala. Nakonec si zahrála v obou filmech. (R´Hell)

Související novinky

Sam Raimi se vrací k hororu

Sam Raimi se vrací k hororu

21.10.2019

Režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Lesní duch) se po desíti letech vrátí k žánru, který ho kdysi proslavil. Kultovní režisér chystá zatím nepojmenovaný horor, který by měl být kombinací Misery… (více)

Sam Raimi a další tornádo

Sam Raimi a další tornádo

09.06.2016

Režisér trilogií se Spider-Manem a s Ashem se teď věnuje televizní tvorbě (především Ash vs Evil Dead) a dává si pauzu od velkého plátna. Jeho posledním filmem byl Mocný vládce Oz, v němž obří… (více)

Sam Raimi a třetí světová válka

Sam Raimi a třetí světová válka

02.03.2016

Režisér kultovní "trilogie Evil Dead" momentálně tráví čas u návratu svého krvavého dítka, seriálu Ash vs Evil Dead. Fanoušci za něj Sama Raimiho opět milují a pomalu mu odpouštějí třetího Spider… (více)

Hermiona a zvíře

Hermiona a zvíře

26.01.2015

Alenka v říši divů, Mocný vládce Oz, Zloba - královna černé magie... co hraná disneyovská pohádka, to obrovský hit, není tedy divu, že tenhle trend pokračuje. Už v březnu dorazí Popelka od Kennetha… (více)

Reklama

Reklama