Reklama

Reklama

Mocný vládce Oz

  • USA Oz: The Great and Powerful (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Oscar "Oz" Diggs je charismatický, ale nepříliš úspěšný cirkusový kouzelník. Při vystoupeních předvádí své iluzionistické triky, ale i šarm prohnaného a nemilosrdného svůdníka. Díky rozhořčené reakci manžela jedné z oklamaných žen se ocitá na útěku v horkovzdušném balónu. Balón se ale ocitne ve víru rozběsněného tornáda a přenese Oscara do pohádkové země Oz. Díky přezdívce si ho obyvatelé kouzelné říše ztotožní s vyvoleným mužem, který má podle dávného proroctví jejich zemi zachránit před úklady zlé čarodějnice. Seznámí se s laskavou kouzelnicí Theodorou a dozvídá se, že zemi kdysi vládl její otec, kterého zahubila její proradná sestra Glinda. Se svou druhou sestrou Evanorou už dlouho čekají na čaroděje, který zbaví zemi zlé čarodějnice i náletů jejích příšer. Neochotnému hrdinovi se na nebezpečnou výpravu nechce, když ale zjistí, že by se mohl stát králem a vlastníkem bájného zlatého pokladu, společně se sluhou Finleym, létající opicí a osiřelou porcelánovou Panenkou se vydává na cestu. (TV Nova)

(více)

Videa (56)

Trailer 1

Recenze (704)

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Jedna hvězdička za hezké efekty, druhá hvězdička za hudbu Dannyho Elfmana. To je ale všechno. Obecně mám sice pohádky a filmy od Disneyho ráda, ale tomuhle jako by chyběla duše. Ani herci jako James Franco nebo Rachel Weisz tomu nepomohli, protože to obsahově bylo zkrátka prázdné. Chyběl tomu nějaký inovativní prvek, který by to oživil. Skoro by se dalo říct, že to naopak dost vykrádalo některé jiné filmy (ať mi nikdo neříká, že mu při pohledu na okřídlenou opici a její chování v hlavě nevyskakoval obraz osla ze Shreka...) I když by to na první pohled mohlo dělat dojem pohádky pro dospělé, ve skutečnosti je to skutečně pouze efektně barevná pohádka, která se zalíbí spíš dítěti. A ty čarodějnické ksichtíky nepůsobily vážně ani trošku děsivě - efekt napínavosti byl zničen smíchem poloviny kina, protože to působilo spíše trapně. Když bych to srovnala s filmem podobného typu, který jsem taktéž viděla v kině a taktéž ve 3D - Alenka od Burtona, tak Alenka byla sice (v rámci Burtonových filmů) taky trochu zklamáním, ale přesto pořád zanechala nějaký dojem. Zato Mocný vládce Oz skutečně nezanechal žádný dojem. Dokonce mám ve skutečnosti pocit, že ani kdybych byla dítě, tak mi podobný film nezůstane dlouho v hlavě. Nemastná neslaná pohádka. ~(2,0)~ ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Nemohu si pomoc, ale jedno z nejslabších kino zážitků. První polovina o ničem a slabý děj uspává od první minuty. Druhá polovina o něco lepší, ale do kvalitní pohádky má hodně daleko. Nebýt pěkné vizuální stránky, nejspíše bych odešel z kina a do světa OZ už se nikdy nevrátil. Po polovině pohádka dostala náboj a závěr vše zachránil, ale na maximální potěšení to nestačí. Musím přiznat, že tak slabou pohádku s tak velkým potenciálem jsem už dlouho neviděl a řadím ji jen do velmi slabého průměru.. 5/10 = 50% ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Světe div se, Raimiho vizionářský přístup a láska k technologickému pokroku z roku 1905 udělala svoje. Takže, pokud je na svém místě James Franco, který dokázal, že hlavní role umí ve spektáklech i ve vyloženě komorních dramatech o muži, skále a jedné ruce, Bruce Campbell v příšerné masce, Ted Raimi kdesi v davu, Danny Elfman nad notovým papírem... pak je všechno v naprostém pořádku. Epicentrum rozkoše je založené na přítomnosti praxinoskopu a jiných technických protoblbinách, na jméně Edisonově a na skutečnosti, že 3D má své karty pěkně vyložené na stole (do hloubky i ven z plátna) a vlastně jsem tak poprvé zažila to, co Kudrnatá holka už v roce 1991. Jaká to časová propast! Porcelánová holčička byla neskutečně sladká, ale pořád vám nějak nevím, která z čarodějek byla více k pomilování? Konečně pořádné dívčí války! #čsfdprojekce ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

OK, nevím, co konkrétně zaujalo Raimiho na stopadesáté generické verzi zápletky "hrdina cestuje do fantaskní říše, kde vládnou tři čarodějnice, z nichž jedna je zlá a jen on ji může porazit." Faktem je, že realizace není vůbec špatná a výsledek rozhodně není zbytečný remake (Franco fakt Judy Garland moc nepřipomíná, celý příběh je úplně o něčem jiném a rámec toho světa je absolutně odlišný), ani prequel, jak jsem si chvíli myslel (ale ono se dá asi těžko cestovat balónem ho halucinace někoho jiného, která nota bene ještě nenastala). Takže je to prostě žánrově i obsahově jiná písnička než ta slavná hra se zpěvy a pejskem z roku 1939, písnička, v níž legračně křečovitý James Franco zpívá lehce se variující refrén jsem šmejd / lhář / šarlatán a ženy mu padají do jeho chlípného náručí jako by to byl Rudolpho Valentino. Po poetickém, vtipném a nápaditém úvodu, který sází pukrle starý časů ve stylu ČB, 4:3, papírové dekorace a pouť následuje širokoúhlá hyperbarevná 3D férie se spoustou digitálních květin, pastelového mindfucku a roztomilých kreaturek, kterou nicméně Raimi zvládá s větším rozmyslem a smyslem pro ironii než Alenkový Burton. Stihne si při tom trochu pohrát, vyseknout poklonu pohyblivým obrázkům, hezky uctít drobnostmi předchůdce z konce 30. let, ale že by mi zrovna objasnil, proč sledovat tuhle recyklovanou zápletku a naslouchat brakovému melodramatickému kvokání čarodějnic, to bych neřekl. Navíc mi kacířsky připadá verze z roku 1939 mnohem chytřejší, promyšlenější a hezčí se v ní zpívá... a vůbec. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Prasečí ksichtík z Downova světa v roli sexy čarodějky, tradičně hysterický spratek Mila Kundis a zachovalá milfka Weiszová jako trio čarodějek, kterým čelí docela sympatický, ale jinak natvrdlý naivka, James Francovka alias Oz. No... a víc už ve filmu neuvidíte. Srandovní opičku a několik dalších, možná nešťastně vymyšlených, postaviček. Paralela s reálným světem vám dojde záhy a nezbude, než se kochat kýčovitým vizuálem s vědomím, že se jedná o film pro nejmenší. Naštěstí se tam skoro vůbec nezpívalo, což beru jako velké plus a chvílemi to bylo i vtipné. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (28)

  • James Franco (Oscar Diggs) sa 2 týždne pred nakrúcaním učil mágiu so známym mágom z Las Vegas, Lanceom Burtonom. (ludovit14)
  • V literární předloze je uvedeno, že čaroděj ze země Oz (James Franco) postavil Smaragdové město, avšak v tomto filmu už stojí. (janejudyjune)
  • Film je částečnou adaptací titulu „Čaroděj ze země Oz“ od amerického spisovatele Lymana Franka Bauma. (R´Hell)

Související novinky

Sam Raimi se vrací k hororu

Sam Raimi se vrací k hororu

21.10.2019

Režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Lesní duch) se po desíti letech vrátí k žánru, který ho kdysi proslavil. Kultovní režisér chystá zatím nepojmenovaný horor, který by měl být kombinací Misery… (více)

Sam Raimi a další tornádo

Sam Raimi a další tornádo

09.06.2016

Režisér trilogií se Spider-Manem a s Ashem se teď věnuje televizní tvorbě (především Ash vs Evil Dead) a dává si pauzu od velkého plátna. Jeho posledním filmem byl Mocný vládce Oz, v němž obří… (více)

Sam Raimi a třetí světová válka

Sam Raimi a třetí světová válka

02.03.2016

Režisér kultovní "trilogie Evil Dead" momentálně tráví čas u návratu svého krvavého dítka, seriálu Ash vs Evil Dead. Fanoušci za něj Sama Raimiho opět milují a pomalu mu odpouštějí třetího Spider… (více)

Hermiona a zvíře

Hermiona a zvíře

26.01.2015

Alenka v říši divů, Mocný vládce Oz, Zloba - královna černé magie... co hraná disneyovská pohádka, to obrovský hit, není tedy divu, že tenhle trend pokračuje. Už v březnu dorazí Popelka od Kennetha… (více)

Reklama

Reklama