No One Killed Jessica

Krimi / Drama / Thriller

Indie, 2011, 137 min

Raj Kumar Gupta

"A nemůžete ho zařadit do programu na ochranu svědků?" - "V Indii program na ochranu svědků nemáme." ________ Často si stěžuju, že Bollywoodu chybí nějaká talentovaná mladá krev, takže mám vážně radost, když vidím, že Raj Kumar Gupta dokázal po svém zajímavém debutu natočit další povedený film, který jen neběhá v ohraných bollywoodských schématech. V No One Killed Jessica si sice skutečnou událost několika úpravami divácky zatraktivnil (tak například opravdová Jessica Lall měla v době své smrti již 34 let), ale způsob, jakým vrhá své hrdiny - příslušníky vzdělané, finančně zajištěné elity - do reality života v třetím světě, která se stále týká převážné většiny Indů, by těžko hledal v minulosti indického mainstreamu srovnání. Ocenit lze i to, že političtí mafiáni (kteří v Indii skutečně působí v hojném počtu) zde nejsou tradičně bollywoodsky zobrazováni jako naprostí satanáši plivající oheň a média jsou dokonce za svou práci chválena. Ale pozor, skutečnost, že film ignoruje ta klišé, která mají v Indii nejtužší kořínek, není jeho hlavním kladem. Tím je prvotřídní, atmosférická a sugestivní filmařina, jenž dokáže vyvolat takřka trvalé napětí i navzdory neskromné stopáži a prostému faktu, že všichni dopředu víme, jak to celé dopadne. ____________ P.S: Překvapí také četnost (nevypípaných!) ostrých výrazů, které kupodivu nejčastěji padají z úst sličné novinářky Meery. ____________ P. P.S: Vidya Balan v roli Sabriny je výborná a k soundtrack Amita Trivediho je snad ještě víc kick-ass, než ten k Dev.D. Woooha!(20.2.2011)

Bollywood čo sa tvári ako Hollywood. Ale príbeh dobrý.(29.2.2012)