Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stačí jedno neuvážené rozhodnutí a odpoledne se změní v drama... Je silvestrovské odpoledne a Honza (M. Stropnický), Jana (Z. Adamovská) a Zdeněk (J. Hrušínský) se rozhodnou vyjít do krasové oblasti. I přes výslovný zákaz se jeden z nich spustí do neznámé podzemní štoly. Když se dlouho nevrací, ostatní se ho vydají hledat. Jenže brzy zjistí, že na to sami nestačí. Může ho zachránit jen nejlepší záchranář Karel Nousek (J. Bartoška). Ten ale právě řeší složitou životní situaci. Miluje ženu svého kolegy (P. Svojtka) a schyluje se k řešení milostného trojúhelníku. Olga (E. Jakoubková) chce manželovi ten večer oznámit, že se s ním kvůli Nouskovi rozejde… (Česká televize)

(více)

Recenze (34)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Film, který se napůl zabývá dramatem u štoly a napůl manželskými problémy. Asi aby to mělo tu svou vyplňovací omáčku. Já bych se přimlouval spíše za to první. Tím spíše, když osud problém vyřeší za všechny tři. Sedmdesátiminutový filmeček nebyl příliš dramaturgicky vyvážený a scénář byl také trochu podprůměrný. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Nejzajímavější místa filmu jsou ta, která se odehrávají v té jeskyni, kdy musí zashovat záchranáři, aby zachránili jeden lidský život. To ostatní řešení vztahů mě příliš nezajímalo, protože to bohužel působilo jen jako taková vata, co má vyplnit čas. Ani dramatické to nebylo. Ze vztahového trojúhelníku šlo přece vykřesat víc. Takhle to bylo takové nevyvážené. ()

Reklama

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Taková volovina, na Silvestra. Kdyby se radši vožrali, udělali by líp..." Bruno Šefranka rozhodně úplnou "volovinu" nenatočil. Ten životní paradox, kdy někdo slaví a užívá si třeba i ten "nejlepší silvestr", zatímco pro jiného jde o silvestr poslední, se mu podařilo natočit vcelku zajímavě. Ač to samozřejmě někdy trochu působí, jako byste sledovali dva (možná i tři) filmy v jednom. Onu míru absurdity asi nejlépe vystihuje scéna, kdy k místu, kde probíhá záchranná operace přichází hrstka lidí bujaře slavící příchod nového roku. Co jiného na to asi říct, než dotyčné pořádně sprdnou: "Tady jde o lidský život a vy tady takto blbnete..." Ono poselství téhle věty přitom může být (a věřím že i je) hlubší. Trošku slabší mi za to přišla ta vztahová linka filmu pojednávající o milostném trojúhelníku, v němž ten "nejlepší" záchranář a hrdina Karel je současně tím, kdo odloudil mladou krásnou Olgu (Eva Jakůbková) od rodiny. Celkově tak hodnotím jako takový slabší průměr. ()

Greg25 

všechny recenze uživatele

Je to točeno jako pocta horolezcům a záchranářům. To je podle mě ta hlavní náplň tohoto úplně ne vydařeného televizního snímku. Má to myšlenku, má to snahu o sdělení, ale okolní omáčka je plytká svým zpracováním. Lze přimhouřit oko, protože pořád je to televizní film a herecké výkony jsou zdařilé. Snaha o natočení jiného tématu se i tak v tehdejší době cení, byť to je hodně nedotažené dílo. 55% ()

fragre 

všechny recenze uživatele

zatím se mi líbily všechny páně Šefrankovy dokumenty, které jsem viděl (To jsou bratři v triku, Pražská neděle, Modré cesty, Praha ze soboty na neděli, Pražský chodec, Horolezci), ale toto zřejmě jeho poslední dílo není moc povedené. Ty pasáže v jeskyni ještě nejsou zlé, ale ten zbytek je nemastný, neslaný, občas až trapný, což je až s podivem při účasti kvalitních herců. Bohužel. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (2)

  • Malpa, o které se ve filmu několikrát mluví, je speciální druh lezecké karabiny – lanová brzda. Základní vlastností je, že jakmile je správně nasazena na lano, v jednom směru (dolu) drží (tím pevněji, čím větší je zátěž), zatímco ve druhém směru (nahoru) ji lze po lanu volně posouvat. Principiálně jde o jednoduchý samosvorný mechanismus. (Jarek572)

Reklama

Reklama