Velký Vázquez (festivalový název)

• Španělsko

Gran Vázquez, El

Great Vazquez, The

Životopisný / Komedie

Španělsko, 2010, 106 min

Óscar Aibar

Je obdivuhodné, jakým způsobem tento životopisný film naplňuje soubor konvencí typický pro platformu komiksu (zde možná lépe než komiks vystihuje podstatu ekvivalent kreslený seriál), nebo je přinejmenším zdárně evokuje. Nejsem znalec díla Manuela Vazqueze, ale z toho, co jsem si o jeho životě přečetl a z filmu se (sic zprostředkovaně) dozvěděl, je to právě jeho já, co utváří a predestinuje naturel jeho postav. Což je samozřejmě případ všech autorů a jinak to ani nemůže být, ale už ne každý z nich jako jím stvořený hrdina žije a jeho skutečný život dokáže zastínit ten na papíře. Ono přenesení komiksových zákonitostí do filmu si tak už samo o sobě o sebe hlasitě říká. Typizace postav, redundantní chování utvrzující charakter hrdiny, malá hloubka ostrosti zdůrazňující schematičnost každého jednotlivého políčka (snímku), groteskní situace a honičky. Všechno to tak hladce plyne a celkem příjemně se na to dívá. Kdyby autoři vypustili poslední scénu, pravděpodobně bych šel s hodnocením o jednu nahoru.(20.2.2011)