Reklama

Reklama

Hell on Wheels

(seriál)
  • Slovensko Peklo na kolesách
Trailer 1
Kanada / Velká Británie, (2011–2016), 41 h 29 min (Minutáž: 42–87 min)

Hudba:

Kevin Kiner

Hrají:

Anson Mount, Colm Meaney, Dominique McElligott, Common, Robin McLeavy, Kasha Kropinski, Eddie Spears, Christopher Heyerdahl, Tom Noonan, Barb Mitchell (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(57)

Príbeh sa odohráva po skončení americkej občianskej vojny Severu proti juhu. Vojak konfederácie (Anson Mount) baží po pomste za smrť svojej ženy, ktorú zavraždili vojaci Únie. Stopa ho zavedie na miesto nazývané "Peklo na kolesách" - kočovný tábor, ktorý sa presúva z miesta na miesto, podľa toho ako pokračuje stavba prvej transkontinentálnej železnice. Miesto, kde je cítiť vtedajší rasizmus, korupciu, nebezpečenstvo a bezprávie, postupne odhaľuje detaily jej smrti a zodpovedných vinníkov. (STV)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (144)

misterz 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ vás už nebaví stále hľadať nové a nové filmy, ktoré by vás zaujali a ktoré by neboli len stratou času, tak tu je riešenie - Hell on Wheels. A nejaký ten čas máte po probléme. Ide o ukážkový prototyp moderného westernu, ktorý so sebou prináša aj pridanú hodnotu v podobe bohatých informácii ohľadom výstavby transkontinentálnej železnice krátko po americkej občianskej vojne - väčšina problémov, s ktorými sa potýkali hrdinovia seriálu sedí s realitou, teda až na mená postáv (dve súperiace železničné spoločnosti, taliansky a írsky robotnici na východe, Číňania na západe, špekulanti s pozemkami, mŕtve mestá, kriminalita, problémy so zásobovaním, indiáni...). Ide o nesmierne bohatý dej, kde každá jedna časť má čo povedať (aj keď nájde sa pár dielov, ktoré za ostatnými trochu zaostávajú). Čo sa týka postáv, predstaviteľ Cullena Bohannona už ani nemohol byť vybraný lepšie - neskutočnú charizmu má ten chlapík. Páčil sa mi aj charakter postavy - v srdci dobrá duša, no ktorá v mene dobra a spravodlivosti dokáže robiť aj veci zlé a kruté... Na zahodenie tu nebol ani vývoj jednotlivých postavičiek - z niektorých sa stali zlí, z iných dobrí, veľa ich pozomieralo a z takých, čo by ste ani nečakali sa stali úspešní... Samozrejme nemôžem zabudnúť na postavu Švéda, ktorý bol jeden z tých najlepšie stvárnených záporákov akých som za dlhú dobu videl. V piatej sérii síce seriál čo sa týka pútavosti dejovej linky trochu poľaví, no doháňa to krásnym nostalgickým vyznením celého príbehu. Osudovosť a epika je v tomto prípade kolosálna, a to aj napriek tomu že seriál (odmysliac si občasné flashbacky) sa pohybuje v rozpätí iba štyroch rokov. Keď si človek predstaví, čím všetkým si tam museli ľudia preskákať až pokiaľ pribili ten posledný zlatý kliniec.... No skrátka, je tu na čo pozerať, jednoznačne westernová megabomba v modernom kabáte - pútavá, dobovo atmosferická, výpravne vynikajúca, drsná, krutá, špinavá až na kosť, emotívna a obsahovo bohatá. Jednoznačne odporúčam, všetkými desiatimi. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Seriálová verze Tenkrát na Západě (cesta za pomstou na pozadí zkorumpované a krvavé stavby transkontinentální železnice s perfektním záporáckým tandemem stavitel-zabiják) z doby, kdy se Spojené státy jen horko těžko vzpamatovávají po kruté občanské válce, která rozdělila národ a ten se teď neochotně dává zase dohromady, mj. právě pomocí železnice symbolicky i velmi prakticky spojující východní a západní pobřeží. Někteří vyrovnávají válečné dluhy, propuštění otroci zjišťují, že jejich čerstvě nabytá svoboda má své hranice, a indiáni marně vzdorují civilizaci, která se je chystá převálcovat... A právě líčení poválečné společenské situace, které rychle zatlačí v jádru nezajímavou storku o pomstě hlavního hrdiny do pozadí, je na tomhle seriálu nejlepší, spolu s dobře napsanými, obsazenými a zahranými postavy (Colm Meaney ve své životní roli, Heyerdahl úžasně úchylný). První řada nemá chybu, obzvlášť pokud máte rádi westerny a vláčky. ()

Reklama

Drirr 

všechny recenze uživatele

Hodnotím dvě série, po kterých se pro mě seriál uzavřel (zbytek ignoruju). Dotalo mě to. Pomalu ale jistě. Hlavní hrdina má charisma, že i kdyby tancoval kozáčka a zpíval přitom japonskou národní hymnu, stejně byste mu to žrali. Skvělá hudba, nádherná žena v jedné z hlavních rolí, vynikající Colm Meaney, neotřelé prostředí, zdařilá kombinace klasických kamerových prvků s novými postupy, nekompromisní a místy pěkně syrový přístup k látce a hlavně moderní western jak víno se všemi klady a zápory. Tohle musí jít do mojí topky už proto, že pro divoký západ mám prostě slabost... PS.: Vynikající a dobově přesné rekvizity, kostýmy a prostředí! Za to opět palec nahoru... ()

cachina 

všechny recenze uživatele

Že by westernový žánr ještě nezkomíral?! Americká stanice AMC si pro nás připravila další seriálový hit ( po Walking Dead ) tentokrát z prostředí divokého západu, z dob, kdy právě skončila občanská válka a pokrok má jít kupředu. Dějová základna je typicky westernová - stavba železnice a pomsta. Do provizorního železničního městečka ( nebo spíš tábora, který je mimochodem ta nejšpinavější díra, co kdy kdo viděl ) přijíždí cizinec Bohannan, který zde žádá o práci. Ale o ni mu až tak nejde. Chce najít a posléze zabít vrahy své ženy. Westernových televizních seriálů je u nás jak šafránu. Čeští diváci znají snad jen Deadwood. Ale nyní přichází počin, který vás chytne hned od prvního dílu. Tento moderní seriál sází na svou realičnost a atmosféru. Během prvních dvou dílů jsme seznámeni s řadou postav, které budou procházet určitým psychologickým vývojem. Je zde hlavní dějové linie a několik vedlejších, které občas tu hlavní protnou a posunou dále. Ani jedna z postav není jasně kladná, to samozřejmě platí i pro hlavního hrdinu. Všichni jsou zlý a ošklivý, ale nikdo hodný. Vyprávění jde trochu pomalejším tempem. Ale nechybí akce, která sází na realičnost, a která hlavně potěší každého fanouška westwernu. Ale k dokonalosti mi zde něco schází. Příběh je snadno odhadnutelný. Ale ve výsledku to není až tak velký problém. ()

johny89 

všechny recenze uživatele

1. série: Oceňuji hlavně naprosto geniální výkon Švéda a sympatického Bohanona. Za to černoch Ferguson se chová jako naprostý trouba. Přišlo mi, že za celý seriál se toho nijak moc nestalo. I přes skvělou výpravu a zajímavé herce tam ten scénář lehce pokulhává a rozhodně by z tohoto konceptu šlo dostat mnohem více. 2. série: O něco slabší než první. Z hloupého ira se vyklubal sympaťák a z toho chytrého blbec. Bohanon jako vždy frajer. V posledním díle bohužel skončily mé dvě oblíbené postavy. ()

Galerie (1 315)

Zajímavosti (7)

  • Thomas Clark Durant, M. D. (Colm Meaney) je skutečná historická postava, která stála v čele Union Pacific při výstavbě první transkontinentální železnice v USA. (Drink4Fun)
  • Mnoho událostí v seriálu je smyšlených, avšak městečka Hell on Wheels byla skutečně součástí západní expanze Ameriky. (Dyas)
  • Premiéra 3. série musela být posunutá o týden kvůli povodním, které pozastavily produkci. (Dyas)

Související novinky

Star Trek má nového Pikea

Star Trek má nového Pikea

11.04.2018

Zatímco studio Paramount řeší, jak bude vypadat další filmový Star Trek, seriálový bratránek Star Trek: Discovery směle uhání kupředu. Na konci patnáctidílné první série (a tady možná chcete přestat… (více)

Seriálový Duch, Beowulf, Hell on Wheels 4...

Seriálový Duch, Beowulf, Hell on Wheels 4...

22.11.2013

Zkrátka za hrstí televizních novinek. Studio Paramount chystá masivnější útok na malé obrazovky. Především by chtělo proměnit několik svých klasik v seriály. Třeba Duch, oscarový trhák s Patrickem… (více)

Parádně obsazený Warcraft?

Parádně obsazený Warcraft?

26.09.2013

Natáčení fantasy velkofilmu podle herního fenoménu Warcraft startuje už v lednu, takže je nejvyšší čas obsazovat a dopřát hercům čas na přípravu – film podle scénáře Charlese Leavitta by se měl… (více)

Mark Strong bude mocný i v televizi

Mark Strong bude mocný i v televizi

26.03.2013

Ještě nedávno jsme měli dojem, že se natáčí víc filmů s Markem Strongem než filmů bez Marka Stronga, ale nikdo si nestěžoval – v drtivé většině rolí byl skvělý a pokaždé jiný. Tak, a od léta si ho… (více)

Reklama

Reklama