Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Navzdory pohádkově znějícímu názvu se tento film odehrává na sklonku války na slovenském venkově a jeho dětským hrdinou je syn dunajského lodivoda, jenž tehdy prožívá neuvěřitelná dobrodružství. Lampáš malého plavčíka se řadí mezi dětské filmy, které nepříliš zdařile hledají ozvláštnění ve válečných reáliích. Míjí jak jak dětský svět s posunutou optikou vnímání, tak dopad bojů zasahujících do života těch nejmenších. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Flego 

všechny recenze uživatele

Lampáš malého plavčíka je určený predovšetkým deťom a tomu je aj podriadené dianie vo filme. Hrôzy vojny ( miestny láger, deportácie Židov... ) sú vykreslené veľmi jemne, skôr symbolicky. Ozaj by ma zaujímalo "sledovanosť" tohto filmu v dobe vzniku, ja si totiž naň vôbec nepamätám. Druhý komentár. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Á zase jednou první. Lampáš malého plavčíka je dalším z řady filmů o dětském pohledu na svět dospělých a válku. V tomto světě však přeze všechno dominují lumpárny a klukovská dobrodružství. Celý příběh se ani tak neodehrává na Dunaji na lodi ale spíše při Dunaji. V době kotvení přes zimu se z malého plavčíka stával regulérní suchozemec bydlící u babičky v domě a navštěvující místní obecní školu. Jako nově příchozí to mezi místními grázly nemá lehké a spíše se kamarádí se synem majitele cukrovaru. Časem však zapadne do party a účastní se kdejaké skopičiny... Válka se odehrává jaksi na pozadí a nebýt blízkého pracovního tábora se strážemi, deportace místních Židů, bílých kondezačních čar od amerických svazů na obloze, a pásků window na stromech možná by si ji vůbec nevšiml... Válečným se snímek nazvat nedá, válka je jen okrajovou kulisou. Nečekejte ani žádnou Obecní školu, byť některé legrácky chlapců byly podobné. Holt kluci jsou všude stejní. Dvě slovenské pětikoruny. * * ()

Reklama

Zajímavosti (1)

  • Film sa natáčal v lokalitách Lednice, Senec, Trnava, Devín a Most pri Bratislave. (dyfur)

Reklama

Reklama