Reklama

Reklama

Draquila - Itálie se třese

  • Itálie Draquila - L'Italia che trema
Ukázka z filmu

Obsahy(1)

V roce 2009, v době strmě klesající Berlusconiho popularity, došlo v italském městě Aquila k ničivému zemětřesení, které pohřbilo stovky lidí a další desítky tisíc připravilo o střechu nad hlavou. Italský premiér se ihned chytil šance a častými návštěvami postiženého města, ambiciózním projektem výstavby nových domů a také notnou dávkou populistických projevů se snažil obyvatele Apeninského poloostrova přesvědčit, jak schopného muže mají ve svém čele. Režisérka tohoto sarkastického a velmi vtipně poskládaného snímku Sabina Guzzanti však dochází k úplně opačnému názoru. Na základě téměř detektivního vyšetřování celé kauzy zjišťuje, v jaké míře je Berlusconi od počátku své kariéry napojen na stavební průmysl ovládaný mafií, jak jeho právníci nenápadně mění zákony země a v jak velkém rozporu je mediální obraz italského premiéra s jeho skutečnými aktivitami, zatíženými korupcí a nesčetnými skandály. V ironických a místy třeskutě humorných kolážích využívajících komiksové obrázky i policejní odposlechy autorka svého premiéra rozhodně nešetří, o čemž svědčí i bojkot snímku ze strany italského ministra kultury během premiérové projekce na festivalu v Cannes. (Jeden svět)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (5)

agassi68 

všechny recenze uživatele

Klasika. Obzrite sa okolo seba a vidíte takmer to isté. Populista vám tlačí kaleráby do hlavy a stádo prikyvuje. Tých pár ľudí s vlastným názorom a hlavne gurážou je sofistikovane vytlačených mimo médií a následne je ošetrený zákon, ktorý vám znemožní kontrolovať populistu a spol. Film o tom si tiež pozrie len tých istých pár ľudí a ostatní si povedia, že to aj tak nemôžeme zmeniť. A celé sa to šíri ako mor.. ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Tento dokument ma zaujal najmä jeho informačnou hodnotou. Ukázal, aké krehké a takmer bezbranné je demokratické zriadenie proti mocibažným politikom, ktorí ani na sekundu nezaváhajú, keď majú príležitosť osekať vydobyté občianske slobody a systém vzájomnej kontroly jednotlivých zložiek moci. A je jedno, či sa na ten účel zneužije zemetrasenie, pád dvojičiek alebo nejaká ďalšia vhodná príležitosť. Ako celoživotného pracovníka v oblasti CO ma zaujalo, ako je možné túto organizáciu s pôvodným humánnym poslaním premeniť na nástroj ovládania a manipulácie s ľuďmi. Enšpíglovi nie je jasné, aký má film internacionálny presah, ale mne predvolebné Ficove balíčky s vlakmi zadarmo a polovičnou sadzbou DPH na potraviny až príliš pripomínajú ukázané šťastie majiteľov nových bytov, v ktorých nechýbala ani štetka (na WC). ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Tři důvody, proč by měl našinec Draquilu vidět: 1. Přehledné a věcné rozkrytí toho, jak může demokracie posloužit jako zástěrka totalitě (berlusconismu) 2. Modelová ukázka toho, jak snadné a neproblematické je pro některé (početné) jedince existence ve zjevně normalizované společnosti 3. Technicky brilantně zpracované, živé, s výborným hudebním podmazem a exkluzivní kamerou... Sabina Guzzanti odvedla skvělou práci a kdo si myslí, že se to týká "jen těch bláznivých Taliánů", měl by se občas rozhlédnout kolem sebe. Iluze "levné svobody pro všechny za príma cenu" může totiž snadno sloužit jako rouška sprosté a populistické manipulace, za níž stojí porušování zákonů a svět zločinu. Nedělám si iluze, že by se u nás pár podobných, byť lokálně zmenšených, politických zázraků také nenašlo. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Na můj vkusn to bylo až příliš interní. Já fakt nemám moc možností znát situaci po zemětřesení v nějaký italský prdeli a tak mně nezbývá než věřit tomu co Sabian prezentuje. Jasně je to nechutný, ale moc nechápu jaký to má internacinální přesah, takovou svini jako je Berlusconi a jeho bandu mocipánů co sere na lidi najdeme už pomalu všude. Například u nás jich máme tolik, že by jsme s nima mohli dláždit náměstí nebeskýho klidu v Čině. Mě na tom nefascinuje to, že lidi jako Berlusconi si udělali ze svých států dojnou krávu, ale to, že lidi jako vy nebo já, tyhle zmrdy pořád dokola volíme. Mně už to může bejt u prdele, ja si šetřím na život někde na Madagaskaru, kde budu studovat želvy obrovský a mocipánům pošlu leda tak pohled "ahoj, žiju na místě kde jste nikdy nebyli, protože jediný co se tady dá ukrást jsou želví hovna." ()

Galerie (4)

Související novinky

Oceňované dokumenty na Jednom světě

Oceňované dokumenty na Jednom světě

22.02.2011

Třináctý ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, který se uskuteční v Praze od 8. do 17. března, osloví letos své diváky a divačky sloganem „Vaše energie je… (více)

Reklama

Reklama