Ve státním zájmu (divadelní záznam)

Komedie

Česko, 2010, 110 min

Antonín Procházka je čím dál více aktuální, tohle je vždycky zrádné, aby se z toho nestala komunální satira, ale tahle hra zručně balancuje...a Martin Stránský zase boduje. Navíc slovník politických projevů je využit beze zbytku a vynalézavě. 70%. KDYŽ HLADÍM TVÉ KRÁSNÉ, KŘEHKÉ, VOŇAVÉ TĚLO, TAK MÁM POCIT, ŽE V SOBĚ CÍTÍM SÍLU ZA TŘI KOALIČNÍ POSLANCE!(13.3.2011)

Antonín Procházka je podle všeho hýčkaným dítětem České televize, protože se jedná o, pokud mě paměť neklame, snad už sedmou natočenou hru tohoto autora v plzeňském divadle. Jihočeské divadlo je na tom nepoměrně hůře, tam si vybavím pouze jediný titul. Procházka se specializuje na sice mainstreamové, ale solidně zpracované komediální tituly a vychází vstříc divákovi, který se chce v divadle odreagovat a nehledá experimenty nebo ponurá dramata. Jeho hry mají nepopiratelnou úroveň a projevuje se to i v případě Ve státním zájmu, které bych jinak odsoudil jako průměrnou satiru v duchu komunálního humoru a kritiky nešvarů společnosti. Klouže to sice po povrchu jako hokejista po ledě, ale Procházka si nepomáhá nějakými lacinými podpásovkami nebo zbytečnými vulgarismy, a to oceňuju. Zatím sice jeho nejslabší kousek, který jsem měl možnost zhlédnout, ale slabé 3* nechám. Celkový dojem: 50 %.(14.1.2012)

Procházku mám rád, ale tohle byl mě ne přímo špatný, ale jeho slabší kousek. Bohužel jsem si před tím pustil Dokonalou svatbu, a to se po stránce humoru nedá srovnávat.(11.8.2011)

• shantim

Myslím, že záznam divadelní inscenace není tak docela film, proto sem nepatří. Nebudu ho tedy hodnotit hvězdičkami. Nicméně divadelní hra Ve státním zájmu je dostatečně vtipná, bez hluchých míst a obsazena zdatnými herci. Jako divadlo bych ji hodnotil na tři a půl hvězdičky s přesahem do čtyř. Text přeci jenom klouže po povrchu a humor nabízí tak trochu podbízívý "obecnému" vkusu.(19.6.2011)

• patrikus

Velice komerční způsob divadelní práce. I přes dobrý text mě někteří herci nepřesvědčili, že umí hrát. Prcoházka se snaží dělat divácky úspěšné komedie, například VĚRNÍ ABONENTI jsou největší špička, ale tady i ta režie pokulhávala a mnoho situací bylo psychologicky neuvěřitelných ( a to neomlouvá, ani to, že se jedná o komedii) jak jsem se na to moc těšil, byl jsem zklamán, i když Procházku považuji za kvalitního divadelníka a mám ho moc rád... ale v divadle bych snad měl lepší zážitek... Takovýto způsob herectví předvadějí mnohé amatérské soubory na festivalech... a co ta hudba ??? co to byl za karnevalovej rámus ???(8.4.2011)

Skvěle jsem se pobavil Procházkův humor se mi moc zamlouvá a vše doplňuje dobrý výkon všech herců(10.3.2011)

Procházka dokáže napsat velmi vtipné komedie a Ve státním zájmu patří mezi ně. Skvělé výkony předvádějí hlavně Martin Stránský, Monika Švábová a sám režisér. Oproti tomu třeba Štěpánka Křesťanová třeba dojem trochu kazí.(15.4.2011)

Záznamy divadelních inscenací můžu, a tahle patří k těm lepším.(11.3.2011)

Skvělé, absolutně vynikající! Není co dodat! Humor pana Procházky a excelentní výkony herců...škoda jen, že místy trošku zdlouhavé.(10.3.2011)